Scrisori din penitenciar – „În sfârşit s-a făcut dreptate!”

Scrisori din penitenciar – „În sfârşit s-a făcut dreptate!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am primit zilele trecute, pe adresa redacţiei, o scrisoare semnată de doamna Georgeta Crăiţă, persoană privată de libertate aflată în acest moment în penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. Doamna Crăiţă ne-a scris despre cazul deţinutului decedat, Constantin Sandu, caz despre care aţi putut citi în paginile ziarului nostru.

Iată ce ne scrie, din detenţie, doamna Georgeta Crăiţă. „Vă scriu ca să vă spun că în sfârşit s-a făcut dreptate, criminalii au fost arestaţi, iar ceilalţi suspendaţi. E un lucru bun, un lucru care redă încrederea deţinutului în autorităţi şi îl va putea determina să vorbească fără teama că va fi pedepsit”.

„Oricum au mai rămas ceva uscături pe aici, dar sunt convinsă că nu vor mai aplica bătaia, cel puţin un timp. În toată ancheta desfăşurată de Parchet sunt sigură că s-au acuzat unul pe altul, că nimeni nu şi-a asumat răspunderea, fiind obişnuiţi ca anchetele să fie închise rapid, muşamalizate şi nimeni pedepsit. Şi pentru ei a fost un şoc”.

„Printre cei suspendaţi mai sunt şi două persoane nevinovate, cadre medicale care nu au putere, iar decizia lor nu contează”.

„Sunt reguli şi norme europene aplicabile şi în penitenciarele din România pe care nimeni nu le cunoaşte, iar cei care le cunosc nu le aplică. De exemplu, recomandarea comitetului de miniştri ai statelor membre referitoare la regulile penitenciarelor europene adoptată de Comitetul de miniştri la 11.01.2006, la art. 45 al. 1 prevede: «Directorul va lua în considerare rapoartele şi sfaturile medicului şi va lua măsuri pentru aplicarea lor»”.

„Al doilea: «Dacă recomandările făcute de medic nu sunt de competenţa directorului sau directorul nu este de acord cu ele le va supune imediat spre examinare unui for superior întocmind un raport personal»”.

„Or, să ştiţi că forul superior este ANP-ul, care, din punctul meu de vedere, este ineficient. În cazul acestui Sandu Constantin, care a avut nenorocul să fie încarcerat în «lagărul» Galaţi, a fost nepăsare, iar raportul sau sfatul medicului nu a contat. Sunt momentan foarte mulţi deţinuţi bolnavi psihic, handicapaţi şi bolnavi grav care nu au ce căuta în penitenciar, dar cui îi pasă?”

„Se pare că deţinuţii au devenit o sursă de îmbogăţire pentru nişte instituţii ţinând cont de sumele alocate fiecărei persoane private de libertate, sume care nu ajung nici jumătate în castronul sau pentru serviciile deţinuţilor”.

„Într-o ţară în criză şi recesiune, deţinutul este cea mai bună sursă de venit şi aici în acest sistem nici presa, nici televiziunea nu pot depista nimic, cum se întâmplă cu alte instituţii. Aici e un cerc închis, o reţea gen «cosa nostra», unde nimeni nu vorbeşte”.

Georgeta Crăiţă susţine că, după acest caz întâmplat la Galaţi, deţinuţii, dar şi angajaţii penitenciarelor vor prinde mai mult curaj şi vor descrie sistemul aşa cum este el de fapt.

„Cu aceste arestări se pare că cercul vicios din PNT Galaţi a început să cedeze. Oricum, felicitări procurorului de caz, dar atenţie în jurul personalului medical care a avut nefericirea să profeseze într-un loc periculos”, îşi încheie Georgeta Crăiţă scrisoarea.

Sperăm să nu se mai întâmple cazuri precum cel al lui Constantin Sandu. Pentru că, dincolo de faptele pentru care aceşti oameni plătesc, nu este normal ca, în detenţie, viaţa să le fie pusă în pericol.

Citit 2239 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.