Directorul Penitenciarului Galaţi: „Vor să mă execute înainte să mă judece!”

Directorul Penitenciarului Galaţi: „Vor să mă execute înainte să mă judece!”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma incidentului de pe 4 iunie din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, soldat cu decesul deţinutului Constantin Sandu, directorul instituţiei gălăţene s-a ales cu o cercetare disciplinară. Judecătorul Neculai Burlibaşa susţine că speră să fie întâi judecat şi abia apoi executat.

- Domnule director, de ce s-a ajuns să fiţi cercetat disciplinar?

- Nu ştiu de unde este acest zvon cum că aş fi cercetat disciplinar. Este doar un zvon de presă.

- Confirmarea ANP-ului şi CSM-ului demonstrează că nu este doar un zvon .

- Dacă există o sesizare, nu am de unde să ştiu. Cei de la CSM, dacă există o astfel de sesizare, potrivit procedurii, o vor soluţiona. Dacă este vorba despre incidentul din iunie, atunci mă bucur de existenţa acestei sesizări, pentru că îmi doresc să vină cineva aici şi să mă întrebe şi pe mine dacă acuzaţiile care mi se aduc sunt sau nu fondate.

- Care sunt aceste acuzaţii?

- Sunt multe. Să începem cu faptul că nu am anunţat organele judiciare decât după trei zile de la producerea incidentului. Lucru total neadevărat. Există dovezi că am trimis prin fax la toate organele de cercetare date privind incidentul. Am solicitat, în scris, organelor judiciare să ne comunice dacă numărul de fax este al instituţiilor cu pricina şi dacă au primit faxul trimis de noi.

Răspunsurile există şi pot face dovada că acuzaţia este total falsă. Dar, se pare, se doreşte să fiu întâi executat şi abia apoi judecat.  Mă bucur dacă va veni un control la care să arăt toate actele şi să demontez toate falsele acuzaţii.

Am curajul să lansez chiar şi o provocare. Dacă, în urma controlului, se va dovedi că am încălcat legea şi nu mi-am făcut treaba cum trebuie, atunci îmi dau demisia. Mi-aş dori ca acelaşi lucru să-l facă şi cei de la ANP, care au lansat aceste acuzaţii. Dacă se dovedesc a fi false, cei care m-au acuzat pe nedrept să îşi scrie demisia.

Atâta timp cât sunt linşat mediatic şi nimeni nu mă ascultă, atunci am curajul să lansez această provocare. Dar nu asta e problema. Eu deranjez sistemul din alte puncte de vedere, altele fiind motivele pentru care sunt acuzat.

Mi se reproşează că am pus dovezile de la incident întâi la dispoziţia organelor judiciare şi abia apoi le-am comunicat la ANP. Acest lucru mi-l asum, mai ales că sunt magistrat şi ştiu că trebuie să pun la dispoziţia organelor de cercetare toate probele pe care le cunosc. Se pare că cei de la ANP doreau să fie înştiinţaţi ei întâi şi abia apoi să pun probele la dispoziţia organelor de cercetare.

- Să fie acesta un motiv pentru care cei de la ANP au cerut încetarea detaşării dumneavoastră la Penitenciarul Galaţi?

- Ştiu că au cerut acest lucru. Am fost la CSM pe 1 iulie şi mi-am expus punctul de vedere. În momentul de faţă sunt investit în funcţie pentru o perioadă de patru ani şi sunt numit în funcţie de ministrul Justiţiei şi, în măsura în care lucrurile care mi se reţin în sarcină nu au fost dovedite, trebuie întâi să fiu judecat şi apoi executat. Acest lucru l-am spus şi celor de la CSM. 

Ceilalţi care sunt implicaţi în acest incident, şi care sunt subordonaţi ANP-ului, sunt la comisia de disciplină, iar până la momentul în care comisia se pronunţă ei sunt consideraţi nevinovaţi.  La mine nu se aplică, se pare, aceeaşi regulă. Nu se urmăreşte decât îndepărtarea mea.

- Până la urmă ce s-a întâmplat în noaptea de 3 spre 4 iunie?

- Aceste date vi le poate furniza Parchetul. Nu am avut cunoştinţă de evenimentele respective. Mie mi s-a solicitat, legal, doar acordul pentru aplicarea de mijloace de imobilizare pentru că deţinutul Constantin Sandu este violent şi a încercat să se sinucidă. Eu am dat această aprobare pe baza informaţiilor avute de la subordonaţi.

Nu am ştiut de modul în care s-a acţionat. Am aflat abia pe data de 7 iunie, când am văzut înregistrarea video, moment în care am sunat procurorul şi am predat proba cu pricina.

- Se pare că sunteţi acuzat că aţi lăsat de izbelişte penitenciarul şi că, pe parcursul mandatului dumneavoastră, au fost mai multe incidente între deţinuţi decât în trecut.

- După incidentul respectiv au fost tot felul de controale şi este adevărat că s-a constatat că a crescut numărul de incidente. Şi nici nu este de mirare, ţinând cont de faptul că ne confruntăm cu o mare lipsă de spaţiu şi de apă.

În acest moment avem 900 de deţinuţi şi o capacitate de aproximativ 650 de locuri. Mai mult decât atât, nu putem furniza apă decât 10 ore pe zi. Ţinând cont că nu avem decât vreo 270 de angajaţi, eu spun că ordinea şi paza din penitenciar sunt foarte bine asigurată.

- Revenind la controale. Dacă tot aţi avut atât de multe, putem spune că urmăreşte cineva să vă îndepărteze de pe această funcţie?

- Eu aş spune că da, dar aş fi subiectiv. Întrebaţi-i şi pe ceilalţi. Ar trebui să vorbiţi cu oamenii din sistem, care să nu îşi dea numele pentru a nu avea de suferit a doua zi. Întrebaţi pe oricine din sistem ce părere are despre un magistrat aflat în sistemul penitenciar.

- De ce ar vrea ANP-ul să nu mai fiţi la conducerea Penitenciarului Galaţi?

- Pentru că de foarte multe ori am refuzat să fac anumite lucruri pentru că nu sunt legale. La început am încercat să port conversaţii telefonice, apoi am trimis mailuri şi, ulterior, am trimis în scris.

Eu sunt magistrat şi pentru mine legea este mai presus de orice. Acesta a fost primul lucru pe care l-am spus atunci când am venit la conducere. Nu pot să vă dau exemple concrete de încălcare a legii în sistemul penitenciar. Aştept să vină întâi inspecţia judiciară şi abia apoi voi face publice aceste lucruri.

Pot să vă spun însă că sunt acuzat de faptul că sub mandatul meu au fost mai multe incidente decât înainte. Am fost plecat în concediu cinci zile, iar în locul meu a venit cineva de la ANP. În acest interval au fost trei incidente între deţinuţi. Tot eu sunt de vină?

În concediul meu, cel care mi-a ţinut locul a făcut tot felul de controale şi a tras concluzia că atmosfera, atât pentru deţinuţi, cât şi pentru cadre, este dezastruoasă.

Eu pot dovedi că toate acuzaţiile care mi se aduc sunt false. Aştept inspecţia judiciară şi apoi vă aştept cu aceeaşi deschidere şi din partea mea şi din partea dumneavoastră să discutăm, pe baza raportului de expertiză, să vedem cine a avut dreptate.

Dar, „dacă Burlibaşa nu ar mai fi director…”. Continuarea sintagmei o găsiţi dumneavoastră.

Citit 2591 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.