Războiul celor două robe

Războiul celor două robe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Proiectul privind modificarea Legii avocaturii creează noi controverse legate de funcţionarea barourilor paralele *

Actul supus dezbaterii introduce modificări referitoare la constituirea şi funcţionarea altor barouri decât Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), încercându-se astfel lămurirea completă a disputei care a fost generată după ce Pompiliu Bota a înfiinţat barouri paralele în întreaga ţară şi a susţinut că structurile clasice funcţionează ilegal.

Argumentul acestuia în lupta cu barourile clasice a fost acela că vechiul UNBR nu a fost niciodată legal constituit. Mai mult decât atât, acesta a obţinut şi câteva sentinţe judecătoreşti care îi confirmă varianta.

În plus, după ce reprezentaţii baroului clasic au depus plângeri penale pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat împotriva membrilor baroului paralel, nici unul dintre avocaţii lui Bota nu a fost găsit vinovat.

Întorcându-ne la proiectul de lege, trebuie spus că prin intermediul acestuia s-a dorit, dincolo de altele, înlăturarea completă a barourilor paralele. Asta pentru că documentul arată că funcţionarea altor barouri în afara Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) este interzisă. De aici apare şi o controversă pentru că, la rândul ei, structura înfiinţată de către Bota poartă denumirea de UNBR.

Contactat telefonic, Pompiliu Bota ne-a declarat că Uniunea sa a fost înfiinţată cu documente legale, aşa cum prevede legea şi că există decizii judecătoreşti care au consfinţit acest lucru. Mai mult, a spus acesta, baroul tradiţional continuă să funcţioneze în afara legii.

„Vechile barouri activează şi funcţionează practic în baza unei legi care nu face nimic altceva decât să organizeze profesia de avocat. Nu există un document care să arate faptul că barourile clasice ar fi legal constituite”, susţine Bota.

În replică la acest lucru, decanul Baroului Galaţi, Mircea Breahnă, spune că nu există o altă structură legală în afară de cea clasică şi că acest lucru nu poate fi contrazis.

„Singura Uniune Naţională a Barourilor din România are personalitate juridică dată prin lege. În plus, profesia de avocat este organizată într-un cadru general stabilit prin lege, iar în cadrul profesiei există forme individuale autorizate. Acest domn nu a făcut nimic altceva decât să meargă şi să înregistreze o asociaţie, trecând în lista activităţilor acesteia şi înfiinţarea de barouri. Aşadar a înfiinţat o asociaţie în baza unei legi şi a apelat apoi la Legea  51/1995 care se referă la organizarea şi exercitarea profesiei de avocat", a declarat decanul baroului Galaţi.

Mircea Breahnă a precizat că singura formă legală în care se poate exercita meseria de avocat este cea clasică şi tradiţională.

„Exercitarea profesiei de avocat este organizată din perioada domniei lui Sturza, a continuat să funcţioneze în perioada monarhiei, dar şi în cea comunistă. Nu era nevoie ca în 1995 să se înfiinţeze ceva ce funcţiona deja legal. Este o greşeală să se spună că trebuie reînfiinţate barourile”, a completat Breahnă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în situaţia în care proiectul de lege va fi aprobat. Oricum, este greu de crezut că scandalul apărut în urmă cu câţiva ani se va stinge curând.

Citit 1270 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.