Informaţii notariale - Concubinajul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Mama mea domiciliază la ţară. A trăit în concubinaj 25 de ani, după care a rămas văduvă. Casa a aparţinut tatălui meu vitreg. Mama are 79 de ani şi fraţii mei vitregi (din partea tatălui) vor să vândă casa. Mai are mama mea vreun drept de a sta în casă?”, ne întreabă doamna Florentina Lefter.

Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţiile necesare în legătură cu acest subiect.

Convieţuirea a două persoane de sex diferit (concubinaj), oricât de durabilă ar fi fost, nu conferă vocaţie succesorală legală concubinului supravieţuitor, acesta din urmă putând avea un drept succesoral numai pe cale testamentară, în calitate de legatar.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 319/1944, soţul supravieţuitor are, din momentul deschiderii moştenirii, pe lângă celelalte drepturi succesorale şi un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit, dacă aceasta face parte din moştenire şi el nu are o altă locuinţă proprie. Potrivit Codului Familiei, în România statul ocroteşte căsăoria şi familia, apără interesele mamei şi copilului şi recunoaşte căsătoria încheiată în faţa ofiţerului de stare civilă. Legislaţia din România nu recunoaşte concubinajul ca formă de convieţuire, neexistând un semn de egalitate între concubinaj şi căsătoria încheiată legal.

În concluzie, concubinul supravieţuitor nu are niciun drept de a-l moşteni pe concubinul decedat, indiferent de perioada de timp în care cei doi au convieţuit (decât dacă acesta din urmă nu a lăsat un testament în favoarea concubinului supravieţuitor) şi niciun drept legal de a locui în continuare în imobilul bun propriu al concubinului decedat, întrucât legea recunoaşte un drept legal de abitaţie numai soţului supravieţuitor.

Citit 4967 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.