Poliţiştii urmăresc „prospătura” de la Grupul Şcolar „Paul Bujor”

   Poliţiştii urmăresc „prospătura” de la Grupul Şcolar „Paul Bujor”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În atenţia Poliţiei, câteva eleve de liceu – în jargon, „prospătură” - al căror comportament are tendinţe deviante

Ţinută în priză de „Săptămâna prevenirii criminalităţii”, Poliţia Bereşti, prin comandantul ei, subinspectorul Viorel Marcu, şi agenţii săi, s-a aflat printre oameni, între 27 septembrie -1 octombrie a.c., mai mult ca de obicei. Le-a deschis ochii asupra tipurilor de pericole ce pot face din ei victime ale răufăcătorilor, destui, ca număr, şi în Bereşti.

La compartimentul Ordine publică, şase agenţi. În cele nouă luni scurse din anul 2010, niciun furt din locuinţe. Comercianţii ambulanţi, de care se teme destulă lume, au fost depistaţi şi luaţi în evidenţă. Şi pentru că paza bună te scuteşte de necazuri, întâlnirile cu cetăţenii s-au transformat în lecţii de prevenire, terminate cu recomandări: „Dacă la uşa ori la poarta dumneavoastră se prezintă persoane care vând sau spun că vor să cumpere diferite produse, evitaţi-le. În niciun caz nu le primiţi în locuinţă”, „Notaţi într-un carneţel seriile aparatelor electronice pe care le deţineţi, ca să puteţi, în caz de furt, sprijini

Poliţia în cercetările pentru identificarea făptaşilor”, „Nu vă afişaţi ostentativ cu lănţişoare de aur la gât şi nici cu brăţări”…

S-a lucrat frumos, inclusiv la Grupul Şcolar „Paul Bujor”, cu elevii, ori în piaţa oraşului, joia trecută, când a fost zi de târg. Câţiva liceeni, profitând de „deschiderea” către dialog a agenţilor Marian Porojan şi Marian Crăciun, au încercat să mute întâlnirea cu oamenii legii pe terenul lor, interesându-se, fiindcă se discuta despre delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, până unde poate „merge” poliţistul când se pune problema neutralizării infractorilor din această categorie de vârstă.

Fără să le rămână datori cu răspunsul, agenţii, cu tact, au repus dialogul pe făgaşul normalităţii, subliniind că şi minorii pot fi cercetaţi de către Poliţie, iar când este cazul, propuşi pentru a fi arestaţi preventiv. Agentul Marian Porojan: „După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal, ca adulţii. Nu vă lăsaţi, le-a atras atenţia, atraşi la comiterea de fapte antisociale de către majori care îţi spun du-te acolo şi fă tu asta pentru că eşti minor şi n-o să păţeşti nimic! Un asemenea mod de a gândi este total greşit. O dovadă în acest sens? Minorii aflaţi după gratii, în penitenciare”.

Citit 3326 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.