Valeriu Barbu recidivează!

Valeriu Barbu recidivează!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O critică la adresa judecătorilor corupţi, scrisă… de un condamnat * Din interior… *

„Judecători” pe scenă: şpriţangii, şpăgari, distilaţi în ţoiuri, grăbiţi să condamne, procurori la toartă cu judecătorii… Ca într-o farsă medievală cu umor gros, muzică ritmată, când de cartier, când de pahar, drama condamnaţilor nevinovaţi a luat duminică înfăţişarea comediei când, pe scena Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, a jucat „Eveniment”, trupa de amatori pătimaşi ai teatrului de la Penitenciarul Galaţi: Mihaela Daniela Druică, Marian Cojocaru, Cornelia Oprişan, Ştefan Roman, Alexandru Bălănescu, Otilia Nicoleta Benescu, Elena Andreea Enache, Andrei Soroceanu, Valeriu Adrian Stoica şi… o găină fără nume.

Cu „tunurile” pe justiţie n-au stat nici mogulii, nici opoziţia politică, ci o persoană privată de libertate: poetul Valeriu Barbu, redactor-şef la revista de cultură a Penitenciarului, „Interval”, cu mai multe volume de versuri scoase în absenţa libertăţii, vine acum cu un veritabil pamflet dramatic.

Hoţul fură găina, dar este mai comod să-l arestezi pe… soţul păgubitei. Veselie mare pe scenă, sub controlul vigilent al regizorului – chiar directorul Teatrului Dramatic, Vlad Vasiliu. O găină vie, care nu şi-a ieşit din rol, personaje din viaţa liberă şi din spatele gratiilor, poante, de multe ori foarte amuzante.

De pildă, judecătorul care cere „Următorul!”, dar nu referindu-se la dosar, ci la pahar – cam tot aia! Un avocat, desigur, al apărării, pe lângă problemă, un procuror care nu ştie decât să recite cifre – numere de legi fără noimă, un barman la locul lui, escrocul, foarte convingător, găinarul care face puşcărie pe degeaba, găinăreasa, ca producător – patroană a „fabricii de găini”, victimă a Fiscului, sugerat prin poşeta cu… ugere, numai bună de muls – excelentă idee vizuală!

Martorul cu două feţe, una ecumenică, alta profitoare, călugăriţa cu scufie catolică şi dresuri negre. Ce mai, o menajerie scoasă, cu năduf, „la produs”! La produs succes, căci producţia este înscrisă la Festivalul Naţional de Teatru al Deţinuţilor.

Duminică, în sală, neaşteptat de mult public pentru un spectacol „de amatori”. Alături cu sufletul de actorii amatori, cu mult suflet şi zâmbet şi cu flori la final, colegii din Penitenciar: îmbrăcaţi în civil, cei liberi de partea cealaltă a gratiilor, poliţişti şi poliţiste.

Nu a lipsit, mângâietor ca întotdeauna, un susţinător: părintele capelan Obreja.  „Considerăm că este un bun prilej de a lua act de un moment cultural inedit, dovedind că arta "evadează" şi de după gratii”, ne spunea subinspectorul Anghel Ionuţ…

Printre cei prezenţi am remarcat-o pe directoarea adjunctă a Bibliotecii „V.A, Urechia”, Letiţia Buruiană, prezentă şi la lansările de carte anterioară ale lui Barbu, care au avut loc la sediul Bibliotecii.

Şi pe poetul Paul Sân Petru, pe care l-am mai întâlnit şi ca membru al juriului la recentul concurs de creaţie literară, jurnalistică şi grafică „George Ţărnea”, al Penitenciarului gălăţean.

Citit 1199 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.