Așa cum scriam, joi, 16 noiembrie, la Galați, dar și în județul Iași și municipiul București, au avut loc zeci de percheziții în șase dosare penale, având ca obiect infracţiuni de evaziune fiscală. Vineri, 17 noiembrie, Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi ne-a informat care sunt rezultatele acestora.
În cadrul acțiunilor la care ne refeream, ofiţeri de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, au efectuat 39 de percheziţii domiciliare (22 în judeţul Galaţi, 12 în judeţul Iaşi şi 5 în municipiul Bucureşti), la sediile sociale şi punctele de lucru ale mai multor societăţi comerciale, precum şi la domiciliile reprezentanţilor legali/de fapt ai acestora.
Oamenii legii au urmărit identificarea şi ridicarea actelor contabile, a actelor extracontabile şi a sistemelor informatice necesare dovedirii activităţii infracţionale sesizate. De asemenea, s-a vizat identificarea şi ridicarea sumelor de bani şi a bunurilor mobile de valoare, în vederea instituirii măsurilor asigurătorii, pentru a garanta repararea pagubelor cauzate bugetului de stat.
În urma efectuării percheziţiilor domiciliare, au fost ridicate: 2.207,78 grame de bijuterii din aur, sumele de 163.380 lei şi 14.520 euro, trei laptopuri, telefoane mobile, medii de stocare, documente contabile, documente extracontabile, precum şi documente referitoare la autoturisme de lux. Cu privire la sumele de bani, bunurile ridicate şi autoturisme, urmează să se dispună instituirea măsurilor asigurătorii. Cercetările continuă, ne asigură procurorii, în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor în care au fost săvârşite infracţiunile şi stabilirii răspunderii penale a persoanelor implicate. Oamenii legii atrag atenția că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.