De ieri, sentinţe fără drept de apel, prin mica reformă în Justiţie

De ieri, sentinţe fără drept de apel, prin mica reformă în Justiţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unele dintre prevederile micii reforme în justiţie au intrat în vigoare de ieri, astfel că o serie de decizii vor ajunge să rămână definitive la prima instanţă, iar nemulţumiţii vor fi nevoiţi să accepte situaţia fără crâcnire.

Astfel, somaţiile de plată de la Electrica, de la bănci sau de la societăţile de telefonie mobilă, care sunt într-un cuantum mai mic de 2.000 de lei şi pentru care se dau decizii judecătoreşti, acestea sunt definitive şi irevocabile.

Dacă aţi trecut pe roşu, nu aţi purtat centură de siguranţă sau nu aţi acordat prioritate şi aţi contestat amenzile primite în baza Ordonanţei de Urgenţă 195/2002, trebuie să ştiţi că decizia magistratului nu mai poate fi contestată.

Acelaşi regim îl au şi sancţiunile primite pe celebra Lege 61 din 1991, referitoare la tulburarea liniştii şi ordinii publice, dar şi transformările de amendă în zile de muncă în folosul comunităţii. Practic, toate aceste genuri de cauze, care se vor judeca de pe 25 noiembrie, vor primi o sentinţe „fără drept de apel”.

Recunoaşterea vinovăţiei aduce pedepse mai mici

Preşedinta Judecătoriei Galaţi, magistratul Diana Oancea, ne-a spus că nici penalul nu este „scutit” de mica reformă.

„În afară de omoruri şi tâlhării care au ca urmare decesul victimei, în cazul celorlalte fapte penale în care învinuitul îşi recunoaşte fapta, acesta se va prezenta în instanţă, unde se va lua act de recunoaştere, dosarul penal îşi va urma apoi cursul la Parchet, iar când va ajunge la magistrat dosarul se va judeca doar pe latură civilă”.

„Spre exemplu, la un furt, învinuitul este pasibil de închisoare de la 3 la 15 ani, dar dacă îşi recunoaşte fapta va beneficia de o pedeapsă mai mică, de la 2 la 10 ani”, ne-a explicat Oancea.

Tot şefa Judecătoriei ne-a spus că aici intră şi celebrele accidente rutiere, cu toate aspectele pe care acestea le implică. 

La Judecătorie, comunicările şi citaţiile costau 200.000 de lei

De asemenea, un câştig îl reprezintă şi faptul că instanţele nu vor mai fi obligate să citeze părţile, în cazul în care acestea au luat la cunoştinţă de termen, personal sau prin reprezentanţii legali. Comunicarea actelor de procedură din dosare se va face pe fax, mail sau telefonic.

„Dovada comunicărilor se va face printr-un proces verbal încheiat imediat după discuţia telefonică, iar la fax şi mail se va ataşa la dosar dovada trimiterii actelor”.

„Toate aceste reglementări ne ajută pe noi ca instanţă în sensul că nu vom mai cheltui bani. Spre exemplu, într-o lună de zile, Judecătoria cheltuia pe citaţii sau comunicări trimise prin poştă peste 2 miliarde de lei vechi”, a mai spus Diana Oancea.

Citit 856 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.