Avocatul Bogdan Silitră: „Asiguratorii, în criză doar la dat bani”

Avocatul Bogdan Silitră: „Asiguratorii, în criză doar la dat bani”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În general, şoferii ştiu ce au de făcut atunci când sunt implicaţi într-un accident rutier. Dar nu sunt foarte mulţi cei care ştiu cum să procedeze atunci când au probleme cu firmele de asigurări.

De multe ori am auzit gălăţeni plângându-se că RCA-ul celui vinovat nu le acoperă cheltuiala reparaţiei sau că, la încheierea poliţei CASCO, asiguratorii au subevaluat valoarea maşinii. Avocatul Bogdan Silitră (FOTO) ne-a acordat un interviu în care ne explică cum se pot rezolva problemele cu firmele de asigurări.

Reporter: Ce se întâmplă imediat după producerea unui accident rutier?

Avocat Bogdan Silitră: Dacă accidentul s-a soldat cu victime omeneşti sau cu pagube materiale diferite de cele ce ţin de autoturismele celor doi, gen: copaci, stâlpi, garduri de protecţie etc, va fi necesară o constatare a Poliţiei Rutiere.

În cazul în care este doar o simplă tamponare care nu s-a soldat cu victime omeneşti sau alte pagube materiale şi părţile îşi recunosc vina, se întocmeşte un proces verbal de constatare amiabilă, model pe  care ar fi util  ca oricare conducător auto să-l  aibă în maşină.

Apoi cel îndreptăţit să fie despăgubit merge cu procesul verbal de constatare semnat de ambele părţi, cu copii conform cu originalul după: poliţa RCA (al vinovatului de producerea accidentului), C.I./BI, după caz, carnetul de şofer.

Reporter: Ce se întâmplă dacă păgubitului i se subevaluează valoarea reparaţiei?

Avocat Bogdan Silitră: Aici vă referiţi probabil la dauna totală. Există în acest sens un tabel cu coeficienţi de uzură, în care se analizează starea de întreţinere a autoturismului înainte de accident în funcţie de dotări, stare de funcţionare, tamponări anterioare, kilometri parcurşi, etc, pe baza căruia se stabileşte un preţ de ofertă pentru păgubit, i se face adresă în acest sens (sau cel puţin aşa ar trebui să se procedeze) păgubitului.

Acesta poate fi de acord cu suma propusă sau nu. Dacă suma i se pare mică, în raport cu valoarea autoturismului, atunci poate cere, tot printr-o adresă scrisă cu număr de înregistrare de la societatea de asigurare sau prin poştă, modificarea sumei.

Reporter: Şi dacă nu se rezolvă problema?

Avocat Bogdan Silitră: În caz de refuz este recomandat a se apela la serviciile unui avocat, pentru a nu fi indus în eroare de către societăţile de asigurări, care de altfel sunt în mare criză financiară când vine vorba de despăgubire, dar nu şi la încasarea sumelor de pe poliţele de asigurare.

Pentru a nu se ajunge la astfel de cazuri, eu, personal, le recomand şoferilor să apeleze la firmele de asigurări cu renume, nu la cele care abia au apărut pe piaţă.

Reporter: Cu ce acte trebuie să se prezinte păgubitul la avocat?

Avocat Bogdan Silitră: Poliţa RCA sau Casco (contractul casco), copie CI/BI sau certificat de înmatriculare pentru societăţile comerciale, adresele pe care le-a făcut şi primit. De restul ne ocupăm noi, avocaţii. Vom face adrese la firma de asigurări pentru a ne elibera copii după dosarul de daună cu menţiunea conform cu originalul.

Reporter: Cum se desfăşoară un astfel de proces? În cât timp se primeşte primul termen şi cam cât durează?

Avocat Bogdan Silitră: În ceea ce priveşte termenele de judecată, este o mare problemă, deoarece instanţele sunt foarte aglomerate şi dau termene lungi (mă refer aici la primul termen de judecată), termene pe care, atenţie, nu le stabilesc avocaţii (aşa cum gândesc unii justiţiabili), ci instanţa de judecată printr-un intermediul unui calculator, în ordine.

Partea bună este, conform micii reforme care a intrat în vigoare din 25.11.2010, că, dacă instanţa consideră de cuviinţă, poate amâna judecata de pe o zi pe alta, ceea ce ar însemna o oarecare compensare cu faptul că se aşteaptă destul de mult până la primul termen.

Dacă există vreun caz de urgenţă care poate fi demonstrat, tot avocatul poate face o cerere in acest sens de preschimbare termen, pentru a nu mai aştepta foarte mult primul termen de judecată.

Reporter: Ce face păgubitul pe parcursul procesului? Îşi repară singur maşina sau aşteaptă finalul procesului?

Avocat Bogdan Silitră: Păgubitul are de ales, el îşi poate repara maşina pe parcursul procesului şi îşi recuperează banii în instanţă prin hotărâre judecătorească, sau poate aştepta finalizarea procesului pentru a obliga societatea de asigurare să îl despăgubească în cuantumul stabilit de către instanţă.

Citit 5930 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.