La judecată, prin reprezentant!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Una dintre măsurile care  uşurează simţitor procedura de judecată şi  reduce efectiv durata proceselor este şi aceea prin care se creează posibilitatea ca o parte în proces să nu mai fie obligată să fie prezentă personal la un termen anume.

Această măsură, aşa cum este ea cuprinsă în Legea nr.202/2010, act normativ conceput tocmai pentru accelerarea soluţionării proceselor, prevede că partea implicată într-un proces poate participa la un termen de judecată prin reprezentant, prin avocat ales  sau din oficiu. În cazul acestuia din urmă, e obligatoriu să ia în prealabil legătura cu partea pe care o reprezintă.

În situaţia în care uneia dintre aceste persoane i s-a înmânat o citaţie pentru un termen de judecată, aceasta nu mai e citată pentru termenele următoare.

În acest fel se scurtează foarte mult durata proceselor. Închipuiţi-vă că existau situaţii în care procedura cu una dintre părţi nu se realiza în termen şi atunci, automat, interveneau amânări şi implicit alte inconveniente ce-i deranjau pe ceilalţi participanţi la proces. Uneori martorii erau prezenţi, dar, pentru că procedura cu inculpatul nu era dusă la capăt, surveneau, iarăşi, amânări.

Prin măsura propusă de Legea 202/2010, prezenţa avocatului ca reprezentant al părţii e suficientă. Cum se va putea aplica această măsură în Justiţia din ţara noastră?

„În Uniunea Europeană, , infrastructura actului de justiţie este completă, ceea ce nu este valabil şi în România. La noi va fi mult mai greu, infrastructura actuală nepermiţând consumarea unor procese fulger, adică într-o zi-două”.

În orice caz, accelerarea şi simplificarea procedurilor trebuie să se petreacă fără să fie afectate în vreun fel drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”, afirmă Marcel Codiţă, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Citit 638 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.