Plângerile penale pot fi restituite

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O altă măsură prin care se doreşte simplificarea actului de justiţie, cuprinsă în Legea 202/2010, se referă la plângerile penale. De la data intrării în vigoare a legii amintite, plângerile penale care nu conţin toate datele prevăzute în mod expres de lege pot fi restituite petenţilor (celor care au făcut-o) pentru a le completa în mod corespunzător printr-o procedură administrativă.

Plângerea care nu corespunde din punctele de vedere cerute de lege nu se mai înregistrează ca dosar penal, nu mai sunt chemate părţile pentru a da lămuriri la aceste aspecte, ci sunt trimise înapoi. În acelaşi timp, procurorul comunică petentului elementele care lipsesc şi cu care trebuie completate plângerile.

Când nu mai începe urmărirea penală

Totodată, atunci când se constată că o faptă sesizată printr-o plângere penală nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni, nu se mai impune începerea urmăririi penale, ci se poate dispune direct sancţionarea făptuitorului  cu sancţiunea prevăzută de art.91 Cod penal, adică o amendă administrativă, o mustrare cu avertisment.

Citit 717 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.