Prea puțini gălățeni abuzați își țin agresorii la distanță. Monitorizarea, neagreată într-un județ tot mai violent

Prea puțini gălățeni abuzați își țin agresorii la distanță. Monitorizarea, neagreată într-un județ tot mai violent
Cms. șef Lucian Căulea, șeful SOP Galați
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Deși au la îndemână posibilitatea unei măsuri suplimentare de a se proteja, prea puține victime ale violenței domestice apelează la monitorizarea electronică a agresorilor. Puțin peste 17 la sută din numărul beneficiarilor ordinelor de protecție emise de Poliția Galați de la începutul anului au cerut ca celor care i-au bătut ori amenințat să le fie montate brățări, deși astfel de sisteme le pot proteja viața. 

În primele opt luni ale acestui an, de când se implementează la Galați sistemul de monitorizare electronică a agresorilor din cazurile de violență domestică, 80 de persoane au fost plasate sub această măsură, deși numărul cazurilor în care polițiștii au fost solicitați să emită ordine de protecție provizorii a fost unul mult mai mare, de ordinul sutelor.

Asta în contextul în care violența domestică în județul nostru a cunoscut o amplificare pe toate palierele, susțin reprezentanții Poliției Galați, care au contabilizat creșteri atât în cazul agresiunilor fizice, care sunt majoritare, cât și a celor de amenințare. Ce este și mai grav, a crescut cu peste sută la sută numărul cazurilor în care agresori puși sub interdicție prin ordine de protecție au încălcat documente emise de polițiști și respectiv instanțele de judecată. 

”În primele opt luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 1.479 de cazuri de violență domestică, dintre care 716 în mediul urban și 763 în mediul rural. În perioada menționată, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 14 la sută, față de perioada similară a anului 2023, de la 1.022 la 1.199 de fapte. Au fost înregistrate creșteri pentru loviri sau alte violențe, de la 725 la 764 de fapte, amenințare, de la 94 la 182 de fapte, și nerespectarea ordinelor de protecție, de la 44 la 105 de fapte”, a explicat, în cifre, cms. șef Lucian Căulea, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Galați. 

Frica și pericolul se pierd pe drum

Deși numărul faptelor de violență domestică sesizate a crecut, majoritare fiind cele petrecute în spațiu privat, iar cei care au cerut polițiștilor chemați ”la cald” să le emită ordine de protecție pentru cinci zile a fost de circa 200, doar jumătate au putut susține, cu probe, în instanță, necesitatea unei astfel de interdicții. Asta pentru că emiterea unui ordin de protecție provizoriu se face când se constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, iar agresatul răspunde afimativ la câteva întrebări dintr-un chestionar completat de polițist. Așa cum s-a consemnat, o simplă hârtie nu îi ține de multe ori pe agresori la distanță, numărul încălcărilor ordinelor de protecție fiind de ordinul zecilor. Mai exact, de la începutul anului au fost încălcate, în Galați, 19 de ordine de protecție provizorii emise de poliție și 86 emise de instanțele de judecată. 

Un semnal poate salva o viață

În oricare dintre situații, a ordinelor provizorii, ori a celor emise de instanțele de judecată, persoanele agresate pot solicita montarea de sisteme de monitorizare, care le pot oferi un grad sporit de siguranță. Prin aceste sisteme, orice apropiere a agresorului la o limită mai mică decât cea stabilită va fi semnalată în dispeceratul Poliției și astfel se pot preveni situații grave. Monitorizarea implică montarea unei brățări la piciorul agresorului, care va primi și un telefon mobil. Un alt terminal va ajunge la victimă, ambele telefoane urmând a fi conectate cu brațara care va emite un semnal în momentul în care persoana monitorizată se va apropia de persoana protejată. Semnalul va fi recepționat în dispecerat, care va direcționa alerta către cel mai apropiat echipaj de poliție. 

”Recomandăm, astfel, tuturor persoanelor care sunt victimele unor acte de violență, indiferent de natura acesteia, să sesizeze de îndată organele de poliție, prin orice modalitate, și să ia în considerare posibilitate dispunerii măsurii de obligare a agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere, măsură ce poate fi luată doar în urma acordării consimțământului de către victimă”, a mai precizat cms. șef Lucian Căulea.

Măsura ”brățărilor” se va extinde

O mică parte a gălățenilor care au primit brățări de supraveghere de la începutul cestui an au reușit să scape de ele, după ce au contestat măsura în instanță. Este vorba de patru situații în privina cărora judecătorii au decis că nu se impune purtarea sistemelor de supraveghere. Alți zece au fost absolviți de monitorizare după ce au plecat din țară. O veste mai puțin bună vine pentru cei puși sub interdicție prin ordine de protecție extinse, măsură intrată în vigoare în urmă cu o lună. Și aceștia vor putea fi monitorizați, în viitorul apropiat, doar la cererea expresă a victimei și cu încuviințarea instanței de judecată. Tot judecătorii vor putea decide și asupa oportunității purtării de brățări pentru persoanele arestate la domiciliu sau puse sub control judiciar cu cauțiune. 

Citit 3384 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2024 18:07

2 comentarii

  • postat de Noi ii plătim că ei să constate
    Joi, 03 Octombrie 2024 13:00
    37.163.120.***
    Nu au innebunit gălățenii ca statisticile au luat-o razna.Pur și simplu autoritățile nu își fac treaba si cel mai probabil sunt putred de corupte.Acolo trebuie actionat pentru că noi ne respectam contractul,ne plătim taxele la milimetru că sa fie bani de salarii ltfel ne crucifica anaful cel odios.
    0
    6
  • postat de Cazuri musamalizate fără vinovati. Atunci la cine să apeleze?
    Joi, 03 Octombrie 2024 05:36
    109.235.156.***
    Cauza este simplă.Poliția,procuratura și justiția nu își fac treaba.Se ocupă cu protejarea infractorilor.Mai țineți minte cazul fetei pline de sânge din statie si reactia revoltatoare a politistei?Caz soldat cu ancheta interna si batista pe tambal.Sau copila omorata de mama. Cazul Caracal?
    0
    11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.