Procesul lui Dinu Gâlcă, mutat la Galaţi ca urmare a decesului fostului procuror general

Procesul lui Dinu Gâlcă, mutat la Galaţi ca urmare a decesului fostului procuror general
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procesul fostului procuror general al Parchetului Curţii de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă, va fi judecat de instanţa gălăţeană, potrivit deciziei de marţi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a luat act de decesul magistratului, stabilind astfel că nu mai are competenţa de a judeca acest caz, anunţă Mediafax.

În 16 septembrie anul trecut, fostul procurorul general al PCA Galaţi, Dinu Gâlcă (pensionat în 13 septembrie 2010), a fost deferit justiţiei, pentru corupţie şi şantaj, într-o afacere judiciară în care mai sunt acuzaţi procurori, notari, poliţişti, alţi reprezentanţi ai statului, administratori de firme, dar şi un director de ziar local.

Competenţa de judecare a revenit ICCJ, întrucât inculpat era un fost procuror general.

În iulie 2011, Dinu Gâlcă (56 de ani) a decedat în urma unui atac de cord, astfel că s-a pus în discuţie încetarea procesului penal în ceea ce îl priveşte, potrivit articolului 11, alineatul 2, litera b, Cod procedură penală.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Dinu Gâlcă - procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, acuzat de trafic de influenţă, în formă continuată, şantaj, fals în declaraţii, în formă continuată, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals, în formă continuată; Vasile Bogdan - administrator al SC Ciscom SRL Focşani, pentru cumpărare de influenţă; Costel Pohrib - administrator al SC FKG Montage Service SRL Tecuci şi SC Galtrade SRL Galaţi, pentru cumpărare de influenţă; Alexandru Şerban - agent de poliţie, şeful Postului de Poliţie Vânători, Galaţi, pentru şantaj; Dumitru Cozma - notar public, pentru şantaj; Petrică Tudose - director la Direcţia Silvică Vrancea, pentru cumpărare de influenţă; Ion Popescu - fost procuror inspector la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Vrancea, pentru mărturie mincinoasă; Alexandru Bălan - avocat în cadrul Baroului de Avocaţi Galaţi, pentru mărturie mincinoasă; Dorel Dumitraşcu - administrator al SC Dorecom Impex SRL Reghiu, judeţul Vrancea, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii; Lili Dediu - administrator al SC Piact CF Spiact Galaţi SA, director al ziarului local Imparţial, pentru fals intelectual prevăzut în Legea contabilităţii.

Potrivit rechizitoriului, în perioada februarie-iulie 2009, Dinu Gâlcă ar fi pretins, acceptat promisiunea oferirii şi a primit de la inculpatul Bogdan Vasile, administrator al SC Ciscom Focşani, diverse foloase necuvenite (cum ar fi mese gratuite la restaurant şi produse alimentare în valoare de 3.200 lei) în scopul de a determina pe funcţionarii Prefecturii Vrancea să elibereze în favoarea inculpatului Bogdan Vasile un titlu de proprietate pentru un teren în suprafaţă de 15 ha situat în intravilanul municipiului Focşani. Eliberarea actului respectiv urma să se realizeze în detrimentul altor persoane îndreptăţite să primească titlul de proprietate respectiv.

În luna iunie 2009, Gâlcă, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, ar fi acceptat promisiunea oferirii unor foloase materiale (cum ar fi produse alimentare), de la Pohrib, în scopul de a determina un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi să nu efectueze cercetări şi să adopte o soluţie de netrimitere în judecată a unei persoane faţă de care se efectuau acte de urmărire penală cu privire la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

În luna mai 2009, Dinu Gâlcă, în aceeaşi calitate, ar fi acceptat propunerea lui Dumitru Cozma, notar public, de a constrânge o persoană să înmâneze suma de 5.000 lei lui Cozma Dumitru sub ameninţarea că, în caz contrar, i se va întocmi un dosar penal şi că va fi chemată în mod repetat la organele de urmărire penală, cu consecinţa aplicării unei pedepse cu închisoarea.

La rândul său, Şerban Alexandru, în perioada aprilie-septembrie 2009, în calitate de şef al Postului de Poliţie Vânători, judeţul Galaţi, ar fi acceptat propunerea lui Cozma Dumitru şi ar fi exercitat asupra persoanei respective acelaşi tip de presiuni, în mod repetat. Întocmirea dosarului penal s-a realizat deşi starea de fapt era de competenţa unei instanţe civile. În aceste condiţii, persoana ameninţată i-ar fi remis inculpatului Cozma Dumitru suma de 2.000 lei, sumă care nu i-ar fi fost remisă în condiţii normale.

În perioada aprilie-iunie 2009, Dinu Gâlcă ar fi acceptat promisiunea oferirii şi a primit foloase necuvenite de la inculpatul Tudosă Petrică promiţându-i că va obţine menţinerea sa în funcţia de director coordonator sau cel puţin de director coordonator adjunct la Direcţia Silvică Vrancea prin influenţa pe care o are asupra unor funcţionari publici. Intervenţia s-ar fi realizat prin intermediul inculpaţilor Popescu Ion şi Bălan Alexandru şi ar fi avut drept consecinţă menţinerea lui Tudosă Petrică în funcţia respectivă.

Fiind audiaţi în calitate de martori în prezentul dosar penal, inculpaţii Popescu Ion şi Bălan Alexandru au făcut afirmaţii mincinoase, în sensul că Gâlcă Dinu nu le-ar fi cerut să intervină pe lângă funcţionarii publici respectivi pentru menţinerea în funcţie a lui Tudosă Petrică. Foloasele pretinse şi primite de Gâlcă Dinu de la Tudosă Petrică au constat în înlesnirea întocmirii şi aprobării documentaţiei pentru schimbarea destinaţiei terenului forestier deţinut de mătuşa soţiei lui Gâlcă Dinu, transmis acestuia prin testament, în localitatea Lepşa, comuna Tulnici, judeţul Vrancea, plata contravalorii construcţiei gardului împrejmuitor la acest teren, în sumă de 1.000 lei şi materialele necesare construcţiei acestuia în valoare de 2.241,06 lei cât şi înlesnirea construcţiei unei vile pe acelaşi teren.

Pentru a crea aparenţa de legalitate a achiziţionării materialelor de construcţie menţionate, Gâlcă l-ar fi determinat pe inculpatul Dumitraşcu Dorel, administrator al SC Dorecom Impex SRL, să întocmească în fals şi să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei sale mai multe documente contabile (bonuri fiscale, avize de însoţire a mărfii). O parte din aceste acte contabile le-a remis lui Dinu Gâlcă, iar pe altele le-a prezentat procurorilor anticorupţie cu ocazia efectuării cercetărilor în acest dosar penal.

De asemenea, inculpatul Gâlcă Dinu, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, nu ar fi menţionat în cuprinsul a şase declaraţii de avere depuse în perioada anilor 2007 - 2009 că deţine o clădire în municipiul Galaţi şi că a înstrăinat-o, cât şi că are o datorie în valoare de 250.000 lei către o societate comercială din Galaţi.

La rândul său, inculpatul Dediu Lili, în calitate de administrator al SC Piact CF Spiact Galaţi SA, nu a înregistrat în evidenţele contabile ale firmei sale veniturile realizate din construirea imobilului menţionat mai sus, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat cu suma de 90.387,50 lei (reprezentând impozit pe profit şi TVA).

Procesul pentru ceilalţi inculpaţi din dosar va continua la Curtea de Apel Galaţi, competenţa acesteia revenind întrucât în caz sunt vizaţi un notar şi un avocat.

Citit 3725 ori Ultima modificare Marți, 01 Noiembrie 2011 16:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.