Mâine, zi de foc la Tribunal – un dosar de corupţie şi două de crimă la judecată

Mâine, zi de foc la Tribunal – un dosar de corupţie şi două de crimă la judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un caz de corupţie şi două de omor se află în centrul atenţiei magistraţilor Tribunalului, pe 5 ianuarie. Primarul suspendat al Brăhăşeştiului, Vasile Băiculescu, Marcel Peneoaşu, Marius Iamandi Răianu, Iuliana Pleşcan sunt judecaţi pentru fapte de corupţie, iar pe 5 ianuarie se va desfăşura un nou termen. De menţionat este faptul că de data aceasta, dosarul se va judeca împreună cu cel al societăţilor Tralma şi Mobilzone, acuzate şi acestea de fapte de corupţie. Procurorii Anticorupţie au solicitat conexarea dosarelor pe motiv că au legătură unul cu altul, iar judecătorii au admis cererea.

Reamintim că Băiculescu şi Peneoaşu, singurii care au fost arestaţi în acest caz, au fost puşi în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitate, iar pentru Băiculescu existând şi măsura de a nu-şi exercita funcţia de primar. În decembrie 2010, edilul Brăhăşeştiului a fost trimis în judecată pentru că ar fi cerut bani şi executarea unor lucrări particulare de la firmele mai sus pomenite, plătite de la buget să construiască sau să repare obiective de interes public.

Pentru omor, unii liberi, alţii arestaţi

Cele două cazuri de omor care vor fi joi pe masa de lucru a magistraţilor sunt: cel al asasinării lui Marcel Chiaburu, în decembrie 2010, precum şi cel al uciderii şi incendierii Alinei Coteţi, în 2004, de către Gheorghe Palade şi Dănuţ Maravela. Vom vorbi mai mult despre al doilea pentru că este un caz atipic, având în vedere că inculpaţii sunt liberi.

Aflaţi în Serbia, ei au dorit să ajungă la muncă în Italia şi pentru că nu aveau bani, au decis să-l jefuiască pe tatăl Alinei. Potrivit planului lor, l-au sunat pe bărbat şi l-au chemat în Serbia sub pretextul de a-i duce în Italia, omul făcând astfel de transporturi. Numai că în locul lui a venit Alina, care a sfârşit ucisă şi incendiată. De pe urma crimei s-au ales cu 1.000 de euro şi un carton de ţigări, dar şi cu stigmatul de a fi comis un asasinat. Ei au fost judecaţi, unul de Tribunalul Negotin (Serbia) şi altul de cel din Galaţi.

Curtea de Apel Galaţi a dispus însă reluarea judecăţii, cu cei doi împreună. După această decizie, s-a aşteptat mai bine de jumătate de an aducerea în ţară a lui Maravela, timp în care Palade a fost pus în libertate. Asta nu s-a datorat însă faptului că instanţa ar fi găsit că nu este vinovat, ci pentru că a considerat că perioada de patru ani de când Palade stătea după gratii a depăşit cu mult acel „termen rezonabil” al arestului preventiv. Această noţiune este des folosită la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în procese pornite împotriva statului român. Acesta este şi motivul pentru care magistraţii gălăţeni au decis acelaşi lucru şi pentru Maravela.

Citit 2776 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2012 23:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.