Declaraţiile politice şi reorganizarea Poliţiei de Frontieră

Declaraţiile politice şi reorganizarea Poliţiei de Frontieră
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Dincolo de declaraţiile oficiale, neoficial lucrurile stau aşa: aproape jumătate din personalul Poliţiei de Frontieră a fost pus la dispoziţie cu câteva zile înainte de Crăciun, deşi până la apariţia Legii 280 se dădeau asigurări că vor dispărea doar posturile de şefi. Acum însă, poliţiştii fac aceeaşi muncă, dar primesc numai salariile de bază. Se aşteaptă organizarea unui concurs (ca la toate celelalte instituţii MAI), însă în lipsa unor reglementări clare – câte posturi vor rămâne, ce responsabilităţi suplimentare vor apărea, care vor fi criteriile de selecţie la disponibilizări – oamenii se tem că vor rămâne fără muncă. Reducerea personalului va afecta şi instrumentarea dosarelor de contrabandă şi crimă organizată aflate în lucru, în colaborare cu DIICOT. Şi asta, pentru că, procedural, un astfel de dosar este lucrat jumătate de Frontieră şi jumătate de procurori.

Toader schimbă macazul           

Înaintea sărbătorilor de iarnă, deputatul PDL de Galaţi, Mircea Toader dădea asigurări că reducerea personalului nu se va referi la grănicerii din teren, ci doar la personalul administrativ, măsura fiind strict legată de scăderea cheltuielilor. „Dacă vrem să descentralizăm şi să reducem cheltuielile bugetare trebuie să eliminăm suprastructurile fără sens.

Vârful de pe zona de graniţă de Est trebuie să fie coordonat de un singur punct de frontieră. Se elimină o suprastructură a Inspectoratului care avea conducere, zonă economică, aghiotanţi, maşini, când cel mai importat este grănicerul de la punctul de frontieră. Dacă acela trebuie dirijat de cinci inşi până la miniştri… el poate fi dirijat de unul singur, aceasta este condiţia descentralizării şi regionalizării. (…) Important este efectul de funcţionare şi indirect de reducere a cheltuielilor – acesta e motivul principal. (…) Nu se opreşte nici o investiţie, vor dispărea funcţiile. Nu va mai fi comandat, ci şef serviciu, cu acelaşi atribuţiuni, dar cu bani mai puţin. Se va reduce din personalul administrativ, nu cel de pe frontieră, că acolo tot cinci grăniceri la un km trebuie să fie”, spunea Mircea Toader, la începutul lunii decembrie.

Acum însă, întrebat despre cum comentează faptul că jumătate din personal a fost pus la dispoziţie (şi va fi, în cel mai bun caz, reorientat în alte servicii MAI), deputatul PDL spune: „în toată ţara se face reduceri de personal, nu doar la Galaţi, chiar şi la Iaşi. Şi, până la urmă, în condiţiile în care avem tehnologie modernă de supraveghere a graniţei, pe timp de noapte, scanare, tot cinci grăniceri la un km ne trebuie? Trebuie văzut şi acest aspect. Cât priveşte ideea ca oamenii de la Frontieră să fie reorientaţi în alte structuri, ca principiu poate exista, dar trebuie văzut dacă se poate, nu vedeţi că peste tot se operează reduceri?”.

Efectul în planul de integrare în Schengen

Deputatul democrat Toader nu crede că va scădea eficienţa punctului de la Galaţi (deşi angajaţilor le cresc responsabilităţile – odată cu monitorizarea punctul de la Brăila, dar le scad salariile!) şi nici că o astfel de reorganizare ar afecta eforturile României de integrare în spaţiul Schengen: „o reducere a eficienţei s-ar observa doar dacă ar apărea, în urma acestor măsuri, cine ştie ce probleme la graniţă, dar e prea devreme să vorbim despre asta. Cât priveşte condiţiile impuse de Schengen, nu cred că reorganizarea le va afecta în vreun fel, sunt nişte normative clare, stabilite, iar România le-a îndeplinit”.  

Nu de aceeaşi părere este deputatul PC de Galaţi, Bogdan Ciucă: „eu cred că o parte din aprecierile pozitive de până acum pe care România le-a primit în privinţa respectării criteriilor impuse de Schengen se datorează şi Inspectoratului de Frontieră de la Galaţi. O reorganizare a acestuia nu este cel mai înţelept lucru acum, când încă suntem în cursa pentru Schengen şi este vitală securizarea frontierei de Est”.

Aşadar, singura şansă pentru poliţiştii gălăţeni de frontieră este ca Guvernul să înţeleagă măcar în al 12-lea ceas că Galaţiul este la graniţa UE cu Estul şi că orice om în minus poate însemna un traficant în plus.

Citit 2486 ori Ultima modificare Duminică, 08 Ianuarie 2012 23:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.