Cum a pierdut Galaţiul peste un milion de euro în viscol

Cum a pierdut Galaţiul peste un milion de euro în viscol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Astăzi, Galaţiul ar fi putut să fie mai bogat cu circa 1,16 milioane de euro sau cinci milioane de lei, bani pe care i-ar fi putut primi de la Guvern, pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare cu acţiunile de deszăpezire din ultima perioadă. Însă, pentru a obţine această sumă, ar fi trebuit ca în termen de 13 ore, de la 19.00 seara la 8.00 dimineaţa, toţi cei 65 de primari din judeţul Galaţi să întocmească rapoarte financiare bine justificate şi tot în acest interval cei din Prefectură să le verifice şi să „dea verde” cererii astfel încât ea să fie dimineaţa pe masa Guvernului. Lucru care, evident, nu s-a întâmplat. Unii primari deja au început să protesteze cu privire la împărţirea teoretică a banilor, sugerând că repartizarea ar putea avea legătură cu politica.

Să împarţi pielea ursului din pădure pe criterii politice

Dacă iarna e grea şi banii se termină, există posibilitatea ca Guvernul să aloce primăriilor, de la fondul de intervenţie, sume suplimentare pentru deszăpezire, a explicat prefectul Paul Florea. Unii primari chiar au cheltuit mai mult, căci au lucrat pe un drum judeţean (deşi era responsabilitatea CJ-ului) doar pentru a nu-şi lăsa localnicii fără alimente sau medicamente.

Primarul comunei Valea Mărului, Virgil Doca  (PSD), spune însă că ar fi fost defavorizat de prefect, spre deosebire de vecinii săi, edilii din Corni şi Cudalbi, care sunt de la PDL: „Am solicitat 210 milioane [lei vechi] şi iniţial mi s-a spus că voi primi 96. După ce am vorbit cu prefectul, am aflat că voi primi toată suma. Nu am nimic cu nimeni, dar am aflat că la Corni s-a cerut 100 de milioane şi s-a dat OK-ul pentru 300”.

Mai cerem şi săptămâna viitoare!

„Acum două zile am primit un fax de la Guvern, în care ni se cerea să transmitem o situaţie cu banii necesari cheltuielilor suplimentare activităţilor de deszăpezire din judeţ. Timpul a fost foarte scurt, doar o treime din primari au răspuns acestei solicitări. În total, am cerut Guvernului o sumă de circa 50 de miliarde lei vechi [cinci milioane lei] dar nu ni s-a aprobat nici un leu. Nici nu aveau cum să ne acorde această sumă, întrucât ea nu a fost justificată clar, cu acte, plus că este mult prea mare faţă de necesarul din teritoriu”, spune Paul Florea.

Acesta continuă: „Până la urmă, discuţiile sunt inutile, căci oricum nu am primit nici un leu! Valea Mărului a cerut o sumă, noi am considerat că ar avea nevoie de mai puţin, după care am revenit la cea cerută iniţial. La Corni însă ei au cerut mai puţin, iar noi am majorat suma ştiind ce probleme au acolo cu deszăpezirea”. Prefectul spune însă că „timpul nu este pierdut; vom solicita primarilor rapoarte justificate până săptămâna viitoare, astfel încât să cerem Guvernului o sumă bazată pe calcule reale. Şi spun acest lucru, deoarece sunt şi cazuri în care facturile la deszăpezire pot fi suspectate că au fost umflate, existând vreo 14 drumuri judeţene care, deşi apar mereu pe lista celor propuse a fi deszăpezite, nu văd lama tractoarelor niciodată iarna şi pe care doar soarele le curăţă de omăt… Oricum, o situaţie clară şi în această privinţă o vom face după ce vom depăşi toate problemele stringente, legate de iarnă”.

Citit 2157 ori Ultima modificare Miercuri, 15 Februarie 2012 18:14

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.