Poliţia de Frontieră Galaţi, la răscruce - Cutremur organizatoric şi contrabandistic!

Poliţia de Frontieră Galaţi, la răscruce - Cutremur organizatoric şi contrabandistic!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Structura gălăţeană se va numi Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi * Personalul reorientat va avea un loc de muncă * „Ţigareta de Galaţi” şi Fabrica de ţigări”, în cercetare la DIICOT şi Poliţia Judeţeană *

Pentru Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi, anul 2011 a fost un interval de timp al unor realizări obişnuite, dar şi un răstimp al unor mari frământări şi convulsii, generate atât de cele două etape de reorganizare şi restructurare din 2011, cât şi de impactul cu reverberaţii negative generat de cele două cazuri de contrabandă cu ţigări, supradenumite de reprezentanţii presei„Ţigareta de Galaţi” şi „Fabrica de ţigări”.

Având ca target aceste două teme importante (contrabanda şi reorganizarea) l-am provocat la o discuţie în aceste zile pe comisarul şef Ion Lungu, şeful actualei structuri gălăţene a Poliţiei de Frontieră.

- Cum au evoluat cercetările privind contrabanda cu ţigări descoperită în zona Bereşti, dar şi în cazul „Fabricii de ţigări” clandestine din Galaţi?

- În dosarul „Ţigareta de Galaţi”, cazul a fost preluat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, precum şi de procurorii DIICOT, iar cazul „Fabrica de ţigări” e instrumentat de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galaţi.

- Dar înainte ca aceste cazuri să fie preluate de instituţiile amintite care a fost reacţia structurii pe care o conduceţi?

- Referitor la contrabanda de ţigări descoperită în zona Bereşti, atât la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, cât şi la cel IJPF Galaţi s-au dispus măsuri de verificare a împrejurărilor care au dus la producerea evenimentelor respective. Până în prezent sunt cercetaţi trei ofiţeri de la noi, urmând ca la finalizarea cercetărilor prealabile să  comunicăm opiniei publice măsurile pe care le vom dispune, în funcţie de concluziile care  se vor cristaliza.

În acelaşi timp, tot în cazul respectiv, noi am luat măsura legală de informare a structurilor abilitate cu toate datele necesare şi rezultatele constatărilor noastre făcute în zona Sectorului Poliţiei de Frontieră Oancea. E vorba de Direcţia Generală Anticorupţie, Poliţia Judeţeană Galaţi, SRI, precum şi celelalte structuri competente.

Cazul „Fabrica de ţigări” clandestină a fost instrumentat iniţial de lucrătorii noştri de la Biroul de Combatere a Migraţiei Ilegale şi a Infracţionalităţii Transfrontaliere (BCMIT). Vă pot spune cu toată răspunderea că, încă din luna august 2011 şi până la data descinderii, noi deţineam informaţia că, în Galaţi, funcţiona o fabrică de ţigări clandestină. Această realitate poate fi confirmată şi de procurorul de caz de la DIICOT Galaţi, adică cel sub coordonarea căruia au fost luate, gradat şi la momentul considerat a fi potrivit, măsurile ce se impuneau. În cauză, sub coordonarea DIICOT, s-a întocmit un dosar penal, au fost organizate acţiuni specifice premergătoare descinderii până s-a ajuns la faza propriu-zisă a descinderii, a reţinerii şi arestării persoanelor implicate, la confiscarea ţigărilor şi a utilajelor folosite ilegal.

- Cum a fost 2011, în ansamblul indicatorilor specifici pe care-i aveţi ca ţintă în mod curent?

- La toate capitolele,  rezultatele activităţii noastre pot fi considerate ca fiind bune, chiar mai bune decât în 2010. Fenomenul infracţional a fost sub control. E vorba de trecerile ilegale de la punctele de control, dar şi de la frontiera verde, de contrabandă şi fraude vamale, de  infracţiunile de furt de autovehicule, de braconaj piscicol şi cinegetic etc.

Nu am încheiat încă socotelile pe întregul an 2011, dar vă pot spune că, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări, realizările sunt mai mari decât în 2010. Ţigări de contrabandă au fost descoperite în autocare, autocamioane, trenuri, autoturisme sau abandonate la frontiera verde etc. Dar, dacă vă interesează, aceste rezultate vi le pot oferi odată cu încheierea bilanţului pe 2011.  

- Ce ne puteţi spune despre cutremurul desfiinţării IJPF, mă rog, despre reorganizarea structurii gălăţene de poliţie de frontieră?

- Cu toate că rezultatele obţinute pe ansamblu în 2011 pot fi apreciate ca fiind bune şi foarte bune, activitatea noastră s-a desfăşurat, totuşi, sub impactul restructurărilor survenite. Mai întâi, în lunile iulie şi august 2011, personalul unităţii a fost redus cu aproximativ 80 de persoane: 16 ofiţeri, 53 de agenţi şi 11 componenţi ai categoriei de personal civil.

- Aceasta  a însemnat însă doar o primă etapă a cutremurului, nu?

- Da, începând cu data de 15 decembrie 2011, Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Galaţi s-a transformat, conform prevederilor Legii nr.265/2010, care modifică Ordonanţa de Guvern nr.104/2001, în Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, care cuprinde în sfera sa de competenţă şi ceea ce a mai rămas din fostul IJPF Brăila. Da, la Brăila au fost desfiinţate atât inspectoratul, cât şi cele două sectoare componente, la noua organizare constituindu-se un sector care e subordonat Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, faţă de care ne subordonăm şi noi.

Cum ştiţi, nu numai inspectoratul gălăţean a fost desfiinţat, ci şi celelalte unităţi similare din întreaga ţară. În zona noastră, la frontiera de est a Uniunii Europene, s-a constituit Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, care cuprinde toate unităţile din judeţele Iaşi, Botoşani, Vaslui, Galaţi şi Brăila. Tulcea, dacă vă interesează, ţine de Garda de Coastă.

- Ce înseamnă această reorganizare, e de bine sau e de rău?

-  Nu vă pot spune în acest moment dacă e de bine sau de rău. Pentru noi e un alt început şi timpul va proba eficienţa acestei reorganizări.

La concret vorbind, de exemplu, de la structura gălăţeană au dispărut compartimentele de resurse umane şi financiare din cadrul noului Serviciu Teritorial Galaţi. Şi, cu toate că aceste transformări vor duce şi la o scădere a numărului de persoane angajate, sunt deja asigurări din partea ministerului de resort, precum şi din partea IGPF că nicio persoană nu va rămâne pe dinafară. Acestea îşi vor găsi un loc în cadrul structurilor Ministerului de Interne până la data de 15 martie 2012.

- Până la urmă, de la Galaţi, cam câte persoane vor fi reorientate?

- În noile state de reorganizare nu se vor mai regăsi aproximativ 45 de persoane.

- Se ştiu aceste persoane?

- Nu, urmează, verificări, 90 la sută din personalul actual va resimţi unda de şoc a acţiunii de care vorbim.   În final, cei care nu-şi vor găsi un loc în cadrul Inspectoratului Teritorial Iaşi, vor fi relocaţi în celelalte structuri ale ministerului de resort.

- Aceste reduceri de personal nu vor afecta activitatea structurii gălăţene?

- Nu, pot face aprecierea că a crescut, de fapt, numărul personalului operativ de la sectoarele Poliţiei de Frontieră, perdante în această situaţie fiind compartimentele suport (financiar-contabil, resurse, logistic, secretariat etc.) de la nivelul fostului inspectorat.

- Pot fi atinse în continuare şi imperativele impuse de Uniunea Europeană pentru acest segment de activitate?

- Având în vedere nivelul dotărilor pe care-l avem la sectoare, dar şi realitatea că a  crescut personalul operativ, putem asigura în continuare îndeplinirea tuturor obiectivelor specifice.

CITEȘTE ȘI:

 

Declaraţiile politice şi reorganizarea Poliţiei de Frontieră

Interese imobiliare pe Faleză - Ce se va întâmpla cu terenul IJPF

 

Citit 6299 ori Ultima modificare Luni, 09 Ianuarie 2012 00:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.