„Minuni” din instanţele gălăţene - Recurs la o hotărâre definitivă şi irevocabilă
Foto: Bogdan Codrescu

„Minuni” din instanţele gălăţene - Recurs la o hotărâre definitivă şi irevocabilă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cititorii „Vieţii libere” îşi aduc aminte, cu siguranţă, de cazul moldoveanului Ion Bostan, cel care şi-a cumpărat în 2004 un apartament în Galaţi şi a rămas fără el, pe baza unei hotărâri judecătoreşti falsificate. De atunci, din 2007 mai exact, când omul a constatat că a rămas fără apartament, situaţia nu s-a clarificat absolut deloc. Ion Bostan, ajutat de o avocată, a făcut diferite acţiuni în instanţă, în speranţa că îşi va recăpăta apartamentul. Dar justiţia nu numai că nu a făcut lumină în acest caz, ci a încâlcit şi mai rău speţa. Apartamentul cu pricina a fost vândut de trei ori, acum aparţinând unei familii cu doi copii, despre care aţi putut citi anul trecut în ziarul nostru, atunci când DIICOT-ul a obţinut arestarea Brânduşei Miron (care vindea, prin intermediul propriei agenţii imobiliare, Volaret, un apartament de mai multe ori unor persoane diferite), implicată şi în acest caz. Ion Bostan a promovat două acţiuni în instanţă: una pentru anularea actelor de vânzare-cumpărare prin care noii proprietari au obţinut apartamentul, şi alta pentru revendicarea imobilului, acţiune despre care facem referire.

În acţiunea de fond, la Judecătoria Galaţi, Ion Bostan îşi găseşte dreptatea, pentru că instanţa a decis că apartamentul este al lui şi nu al noilor proprietari. Avocaţii părţii adverse au formulat recurs împotriva deciziei Judecătoriei. „Valoarea apartamentul era de 770 de milioane de lei vechi. Cu atât a cumpărat Ion Bostan apartamentul. Aceasta a fost şi valoarea la care s-a timbrat acţiunea. În aceste condiţii, decizia nu putea fi atacată decât cu recurs, valoarea fiind sub un miliard de lei vechi”, ne-a explicat fosta avocată a lui Ion Bostan.

Magistraţii de la Tribunalul Galaţi au respins recursul ca nefondat şi au stabilit că Ion Bostan trebuie să primească 1.000 de lei cheltuieli de judecată. Decizia Tribunalului, conform site-ul instanţei, este irevocabilă. În aceste condiţii, moldoveanul a crezut că şi-a găsit în sfârşit dreptatea, aşa că a pus în executare sentinţa.

Recursul recursului

Între timp, însă, situaţia a luat o nouă turnură. „M-am trezit cu citaţie la cabinetul meu de avocatură pentru Ion Bostan, care era chemat la un recurs într-o acţiune de revendicare la Curtea de Apel Galaţi”, explică avocata. Adică un nou recurs pentru aceeaşi acţiune care se judecase deja în recurs la Tribunal. Mai pe scurt, un recurs la recurs, situaţie teoretic imposibilă în justiţia românească. „Eu nu mai am contract cu Ion Bostan. Nu-l mai reprezint pe acest om şi am făcut aceste precizări în faţa instanţei de judecată. Am arătat că el nu locuieşte la cabinetul meu de avocatură şi că nu mai am nicio legătură cu el în acest dosar. Cu toate acestea, am primit, inclusiv pentru termenul de pe 25 ianuarie, citaţie la cabinetul meu de avocatură”, precizează cea care l-a apărat până anul trecut pe Ion Bostan. Dosarul a avut termen miercuri, la Curtea de Apel Galaţi. Am fost curioşi să vedem dacă magistraţii vor judeca dosarul sau îl vor amâna pentru a treia oară.

Până unde se poate merge?

Când a fost luat dosarul, magistraţii au făcut precizarea că Ion Bostan nu se află în sală (de altfel omul nici nu avea cum să vină la termen, pentru că nu a fost citat la domiciliul său din Republica Moldova), după care au trecut la judecarea cauzei. Amânare pentru lipsă de procedură? Nici vorbă! Avocaţii care au formulat recursul împotriva deciziei irevocabile de la Tribunalul Galaţi au precizat miercuri că magistraţii tribunalului nu au citit cu atenţie dosarul. „Dacă l-ar fi citit ar fi văzut că valoarea este mult mai mare şi că se impunea apelul şi nu recursul. Ar fi trebuit să citească dosarul. Solicităm acceptarea recursului şi trimiterea cauzei spre rejudecare”, au arătat avocaţii. După pledoaria în care erau acuzaţi colegii lor de la instanţa inferioară, judecătorii de la Curtea de Apel au dat verdictul: se amână pronunţarea pentru data de 31 ianuarie.

Cu astfel de date, nu putem trage decât o concluzie: se poate judeca un dosar şi cu lipsă de procedură. Rămâne de văzut şi ce vor decide judecătorii în acest caz. Până atunci, însă, vom reveni cu alte informaţii, la fel de încâlcite, legate de executarea silită oprită pe baza unei decizii judecătoreşti dată fără a avea temei legal.

Citit 6206 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2012 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.