Procurorii şi „atacurile” din instanţe

Procurorii şi „atacurile” din instanţe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În 2011, procurorii de la parchetele de pe lângă judecătoriile Galaţi, Tecuci, Lieşti, Tg. Bujor, unităţi subordonate Parchetului de pe lângă Tribunal, au făcut ce au făcut şi au creat un mic paradox pe partea de judiciar a activităţii lor. În timp ce numărul dosarelor de soluţionat a trecut bine de 35.000, în instanţe s-au judecat mai puţine cauze penale şi civile cu participarea procurorului. De la 9.500 de astfel de cauze în 2010 s-a ajuns la 6.754 în 2011. Care să fi fost secretul? În opinia Lilianei Istrate procuror judiciarist - Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi, unul din motive a fost că, în virtutea prevederilor Legii nr.202/2010 (Mica reformă în justiţie) şi a modificărilor de competenţă materială a procurorului, calea de atac a unei sentinţe pronunţate la judecătorii a fost aceea a recursului la curtea de apel, fiind păşită astfel etapa de la tribunal. Dar, foarte multe din aceste căi de atac se vor fi regăsit, nu-i aşa?, la curţile de apel.

De asemenea, procurorii s-au prevalat de (ne)obligativitatea participării la judecarea unor cauze civile. În acelaşi timp, activitatea procurorilor din sectorul judiciar a fost mai intensă vizavi de explozia de cauze civile ce s-au constituit în temeiul Legii nr.221/2009, privind constatarea caracterului politic al condamnărilor şi al despăgubirilor. În fine, în 2011, numărul căilor de atac exercitate de procurori împotriva unor sentinţe pronunţate în instanţele civile şi penale a scăzut (de la 473, în 2010, la 358, în 2011). A fost mai mic şi numărul de rechizitorii care au însoţit dosarele trimise instanţelor de judecată şi, pe cale de consecinţă, a scăzut şi numărul inculpaţilor trimişi în judecată (cu 430 mai puţini decât în 2010). Totuşi, de ce să fi fost grămada mai mare de cauze/dosare înregistrate la parchete, iar cea de la instanţe mai mică?

Mai puţină cantitate, mai multă calitate
Am înţeles că o parte din cauzele înregistrate, aşa cum s-a probat după finalizarea cercetărilor, ar fi avut ca obiect fapte penale de o gravitate mai mică. În 2011 s-au înregistrat şi mai multe achitări în temeiul art.18 indice 1 din Codul penal conform căruia faptele n-au prezentat gradul de pericol social al unei infracţiuni. Aşa, de exemplu, în 2010 s-au înregistrat 15 astfel de achitări, iar în 2011 – 43.

Cele de mai sus „vorbesc” oarecum despre aspectul cantitativ al muncii procurorilor din sectorul judiciar. Calitativ? Procentul de admisibilitate al apelurilor şi recursurilor declarate de procurori împotriva sentinţelor judecătoreşti considerate a fi (ne)legale şi (ne)temeinice în 2011 a fost de 74,2 la sută faţă de 71,88 la sută în 2010. Aşadar, prestaţia pe sectorul judiciar în 2011 a fost, din punct de vedere calitativ, mai bună.  

Citit 2598 ori Ultima modificare Vineri, 24 Februarie 2012 23:39

2 comentarii

 • postat de mircea
  Duminică, 26 Februarie 2012 11:35
  Ai dreptate gardistule ! Aceasta ziarist,autorul articolului,mereu lauda asa zisa acitvitate a magistratilor,cu toate ca in acest oras e coruptie si mafie cit China.Acest ziarist,dar si in general ziaristii acestui ziar,nu vorbesc despre problemele grave ale urbei.Se intelege de la sine ca majoritatea sunt unelte ale acestor politicieni care sunt la putere,mai ales sunt fideli culorii rosii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de gardist
  Sâmbătă, 25 Februarie 2012 13:14
  viata libera mai tine mult acest ''jurnalist''care are ca sarcina permanenta laudarea structurilor :parchet,garda.dna.dicot si care naiba or mai fi ele...nici celor enumerati nu la face bine mai ales cand tot orasul stie ca Tocu este nas,cumatru ceva de genul asta cu arestatul patron al fabricii de tigarete clandestine...
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.