"Moştenitori" care fură buricul târgului

"Moştenitori" care fură buricul târgului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

  • * Restitutio in integrum sau jaf la drumul mare? *

Informaţii despre imobile şi terenuri intrate pe mâna unor aşa-zişi moştenitori s-au tot vehiculat în aceste două decenii de democraţie tipic românească. Nu de puţine ori, la baza acestor „vânzări” sau „retrocedări”, cu aparenţă legală, stau acte falsificate (titluri de proprietate, certificate de moştenitor sau alte tipuri de înscrisuri notariale), ochi închişi din partea autorităţilor şi o legislaţie încâlcită şi interpretabilă în favoarea... cui trebuie. Nu trebuie omis faptul că terenurile şi casele implicate în aceste tranzacţii sunt, de obicei, situate în buricul târgului, în zone în care valoarea proprietăţilor respective tinde spre maxim.

Nu demult am scris despre cazul din strada Morilor 130, o încercare de fraudare încheiată cu condamnarea celor implicaţi. Din păcate, situaţiile care ajung în instanţă sunt relativ rare, iar cele care apucă să mai şi primească o decizie judecătorească sunt şi mai puţine. Şi asta din cauză că „mecanismele” de fraudare sunt extrem de bine puse la punct, în ecuaţie aflându-se de cele mai multe ori reprezentanţi ai unor instituţii abilitate să împartă dreptatea, de la reprezentanţi ai autorităţilor locale la poliţişti, avocaţi, notari sau judecători.

Printre cele mai vehiculate „inginerii” se află contractele de vânzare/cumpărare cu clauză viageră, înlocuirea la notar a adevăratului proprietar cu o clonă, documente „îmbătrânite” cu ajutorul unor laboratoare speciale, preluarea drepturilor litigioase ale unor proprietari fără posibilităţi materiale, identificarea unor imobile ai căror proprietari reali nu-şi mai pot exercita drepturile din diverse motive. În speţă au apărut adevărate „fabrici de moştenitori”, cu avocaţi specializaţi în retrocedări, cu funcţionari care descoperă clădirile/terenurile ce pot face obiectul unor asemenea cereri, cu instituţii a căror apărare este voluntar cvasiinexistentă.

Evident, pierderile pentru societate sunt uriaşe, începând de la distrugerea patrimoniului cultural al oraşului şi ajungând până la plata din bani publici a pagubelor produse de corupţia celor implicaţi.

În perioada următoare, „Viaţa liberă” îşi propune să investigheze situaţiile de acest gen din Galaţi, iar în acest context îi aşteptăm la redacţie pe toţi cei care s-au lovit de astfel de situaţii, care au fost prejudiciaţi într-un fel sau altul de mafia din sectorul imobiliar. Nu dorim să ne substituim instanţelor de judecată, ci doar să tragem un semnal de alarmă şi să-i ajutăm pe cei care au curajul să-şi asume public cazurile pe care ni le vor aduce la cunoştinţă.

Citit 5546 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.