O gălăţeancă "lovită" de Legea Lustraţiei

O gălăţeancă "lovită" de Legea Lustraţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Legea Lustraţiei a fost aprobată de Parlamentul României şi aşteaptă să fie promulgată de preşedintele ţării * Dacă legea va fi promulgată în formula aprobată de Parlament, preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea * Livia Stanciu, va fi obligată să îşi părăsească funcţia în care a fost numită, în 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii *

Livia Stanciu a fost înainte de 1989, conform CV-ului publicat pe site-ul instanţei supreme, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, ceea ce echivalează, în accepţiunea Legii Lustraţiei, cu apartenenţa la “structurile de putere şi aparatul represiv al regimului comunist”. Potrivit articolului 1 al Legii Lustraţiei, aşa cum a trecut aceasta de Camera Deputaţilor, cameră decizională, ”(…) au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist, încălcând prin atribuţiile de serviciu pe care le-au exercitat, aşa cum rezultă din Nomenclatorul de funcţii al partidului comunist, drepturile omului, Constituţia din 1965 sau legile în vigoare la acea dată sau convenţiile şi tratatele internaţionale semnate şi ratificate de România în acea perioadă (…): g) persoana care a exercitat funcţia de preşedinte sau preşedinte al unei secţii a Tribunalului Suprem, de procuror, procuror general sau procuror general adjunct în cadrul unităţilor de procuratură, precum şi persoana care a îndeplinit funcţia de secretar de partid în oricare dintre instanţele judecătoreşti”.

Aşadar, în accepţiunea legii, cei care au ocupat funcţia de procuror înainte de 1989, printre care se numără şi gălăţeanca Livia Doina Stanciu, nu pot, timp de cinci ani de la intrarea în vigoare a Legii Lustraţiei, să ocupe funcţia de preşedinte ori vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Lucrurile sunt explicate în art. 2 din legea mai sus amintită. Articolul 6 din lege precizează ce se întâmplă cu persoanele care se află într-o astfel de situaţie: “Exercitarea funcţiei pentru persoana numită aflată în una dintre situaţiile prevăzute de prezenta lege încetează la 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

Comentarii explicite
Am încercat să luăm legătura cu preşedinta Curţii Supreme, dar, din păcate, nu a fost de găsit la sediul instanţei. Şi nici nu avea cum să o găsim, mai ales că în ultimele zile au tot fost discuţii pe marginea Legii Lustraţiei. Discuţiile s-au şi materializat: magistraţii, atât cei de la ÎCCJ, cât şi cei de la CSM, au făcut front comun (chiar dacă şedinţele celor două instituţii au fost ţinute separat) şi au decis atacare legii la Curtea Constituţională.

CSM a hotărât trimiterea contestaţiei la ÎCCJ, singura instituţie care poate ataca legile la CCR. La Curtea Supremă, discuţiile au dus cam la acelaşi rezultat: atacarea la CCR a art. 1 din Legea Lustraţiei. De asemenea, la CSM s-a discutat şi despre atacarea legii din punct de vedere al conflictului între puteri, „întrucât mandatul unui magistrat este sub protecţia legii organice şi a Constituţiei şi prin această Lege a Lustraţiei îi lipseşte pe viitorii “lustrabili” de exerciţiul mandatului lor”. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai primit solicitări privind atacarea legii şi din partea Asociaţiei Magistraţilor României, dar şi din partea procurorului general, Laura Codruţa Kovesi.

Între timp, atacuri
În timp ce magistraţii de la CSM şi de la ICCJ, judecători şi procurori se zbat să atace legea la Curtea Constituţională, o judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti, Daniela Panioglu, o atacă dur pe Livia Stanciu. Judecătoarea care a atacat-o verbal pe Livia Stanciu este tot gălăţeancă şi susţine că „în anul 1980, când lagărul comunist devenea tot mai cumplit, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie era numit procuror în oraşul în care m-am născut.

Oraşul avea industrie metalurgică şi şantier naval, prin urmare colcăia de securişti, de la micii turnători până la cei mai abili şi privilegiaţi torţionari. Eu aveam 12 ani şi eram în clasa a VI-a… Procurorii erau undeva deasupra, într-o lume sclipitoare, intangibilă, de sub care nimeni din lumea mea nu putea să zărească cerul. Toţi aceşti tovarăşi, uzurpatori ai Lui Hristos şi ai Legii Lui, au păzit, cu străşnicie, temniţa comunistă. Şi tovarăşa procuror a plutit deasupra noastră, omniprezentă şi păzitoare, timp de 14 ani, până în anul 1994, când s-a metamorfozat în judecător”.

Citit 6111 ori Ultima modificare Vineri, 09 Martie 2012 19:39

10 comentarii

 • postat de Radu de Galati
  Luni, 12 Martie 2012 14:45
  Fara sa credeti ca as fi cine sunt, am avut si eu neplacerea de-a cunaste aceasta sugatoare . Ca ea sunt multe altelea care concep societatea de azi ca cea din anii 1933. Facand parte din vechiul sistem , are impresia ca i se cuvine ceva in plus fata de ceea ce are.
  Ei bine, aceasta scorpie, vanatoare de Euro sau de dolari ar face oricand dintr-un excroc un om cinstit. persoane ca ea trebuiau trecute in rezerva cu multi ani in urma si atunci noii legiuitori ar vfi ajuns la adevar mult mai simplu si mai cinstit.
  Datorita celor ca ea , legea e muma pentru unii si ciuma pentru altii.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ana List
  Duminică, 11 Martie 2012 15:24
  @Ion Cetateanu: Cred ca toti care dadeau examen la facultate o faceau "fiindca stiiau ca odata terminata facultatea se transformau intr-un fel de zei" si nu erau nevoiti sa ajunga "la saiba". Si......chiar ajungeau un fel de zei, chiar daca pentru fiecare apareau probleme ale....zeilor. Cei care dadeau examen la drept stiau ca o fac pentru ca vor impartzi "dreptatea", cu salarii grase si privilegii. Nu vad nici o problema in asta, nici pentru atunci, nici pentru acum. Daca persoana isi exercita profesia fara a o colora politic, iarasi cred ca nu e nici o problema. Un procuror care solutiona dosare cu crime, cu furturi, cu contrabanda cu ce era servil comunismului? Cu ce "au sustinut jugul robiei comuniste"? Vad ca lucrul asta l-ai corectat in al doilea comentariu. Mai degraba simt jugul robiei capitaliste acum cand vad cum un procuror si o echipa de 3 judecatori nu accepta completarea probatoriului, fac o analiza de nivelul specific unor imbecili si condamna un om absolut nevinovat numai pentru ca in acest fel o parte din sumele stabilite ca daune materiale si morale se intorc la ei pe cai oculte ca, de! nu-i asa? plateste banca asiguratoare. Si, crede-ma, nu-i o fictiune.
  2) Si cine e vinovat ca ai o pensie de 8 ori mai mica decat a unui procuror pensionat?
  3) Democratie?! Nu a fost nici cand s-a "inventat" termenul, nu a fost niciodata si nici nu va fi niciodata. Prafuri!
  P.s.: M-am abatut insa f. putin de la subiect. Procurorii si judecatorii si economistii si profesorii de filosofie si toti cei care au construit fabrici, uzine, hidrocentrale etc. pentru realizarile comunismului si pentru a avea astia ce sa distruga "emanatii dupa defectiunea din decembrie" nu trebuie bagati cu totii in categoria lustrabililor.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Duminică, 11 Martie 2012 09:02
  S-ar putea sa fi gresit in ceea ce o priveste pe doamna Stanciu ,s-ar putea ca domnia sa sa fi fost si sa fie un procuror corect si cinstit ,asa cu puteau fi si multi din cei mentionati de mine in comentariul anterior , lucru pentru care imi cer scuze. Raman totusi la parerea ca nu se putea si nu se poate construi o societate cu adevarat democratica decat atunci cand vor fi dati deoparte toti cei care au slujit in institutiile de forta ale comunismului ,buni sau rai .Oare cei buni nu vedeau ce fac colegii ? Cunoasteti un caz unde unul bun ,cinstit ,profesionist sa fi luat atitudine impotriva celor care savarseau abuzuri , chiar si numai in sedintele de partid ?Pentru Ana List , era o concurenta de 25-30 pe un loc la drept ,fiindca stiiau ca odata terminata facultatea se transformau intr-un fel de zei care impart dreptatea , cu salarii grase si privilegii Si cand am intrat eu erau 26 pe un loc, la o fac tehnica si am construit toata viata ca sa aiba ce distruge emanatii dupa defectiunea din decembrie. iar pensia mea este de 8 ori mai mica decat a unui procuror ,cu aceiasi varsta si vechime , Ana List zi-mi de este corect.Raman totusi la parerea ca legea a aparut prea tarziu si cuprinde prea putini. Pe romani ii v-a costa o tranzitie de cel putin 50 de ani ,daca nu vesnica , lustrabilii ne lustrati creeaza lastare tinere lustrabile . Ehei daca si comunistii se purtau la fel prin '46-53 nu mai ajungeau niciodata la putere si Romania era acum departe din toate punctele de vedere. Au distrus din radacini ,institutii ,clase sociale , sute de mii de oameni ,floarea societatii ,numai si numai pentru a-si realiza scopul .
  0
  0
  Raportează
 • postat de pt gogu din vl
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 17:10
  gogule din vl, daca tot le stii tu pe toate trimite un CV la astia cu ziaru sa te angajeze. sa le arati lenesilor ce poti.
  0
  0
  Raportează
 • postat de mihai
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 14:02
  ptr.eu......nu stiu daca ai observat ca mihaiata boldea este interzis pe buna dreptate in ziar.....din punctul asta de vedere au facut un lucru bun....cred ca ar trebui facut un inventar al marilor jigodii galatene si cea mai corecta abordare ar fi ignorarea lor totala....
  0
  1
  Raportează
 • postat de gogu din VL
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 13:55
  cu siguranta ziarista nu a cautat de nebuna lustrabilul galatiulu -ziaristii de la VL sunt deosebit de lenesi,decat sa investigheze mai bine dau un copy paste-, cineva din justitie ia servit-o cu rautatea specifica breslei....pacat ca aceasta incepatoare nu a avut decenta sa-si cunoasca lungul nasului si sa trateze subiectul la nivelul importantei functiei in stat......nu intotdeauna atacul la cineva mare te face mare,cateodata te poate face si penibil....VL are in momentul de fata o mare problema: ziaristii actuali sunt cam lenesi,comozi,au in cap exemplul de viata a fostilor sefi fara sa inteleaga ca ce a fost in anii din urma nu o sa mai se repete indiferent ce patronat ar fi(poate cu o exceptie -aburica-),ca au o mare oportunitate-iesirea in evidenta pe un gol de personalitati-,...sa speram ca se vor trezi si va apare un redactor sef cu o inalta tinuta morala,bun gazetar,bun organizator dar mai ales bun cunoscator al problemelor locale......
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 12:08
  Sa stii ca Livia Stanciu numai cu tine nu a stat de vorba sau numai de grija unui mazgalici de la gazeta satului nu are timp. Fara a cunoaste subiectul, citesc ca legea se refera la conducatorii unitatilor de parchet in acelasi timp cu precizarea ca d-na Livia Stanciu a avut calitatea de procuror, simplu daca pot spune. Deci, una e una si alta e alta, vorba poetului. Articolul imi pare cu directie, ceea ce inseamna un lucru foarte urat din partea unui contaran de la noi din cartier cum e autoarea. D-na Livia Stanciu este o valoare in ceea ce priveste invatamantul superior de specialitate, un magistrat de exceptie si un om deosebit. Acesta este si motivul pentru care ocupa cel mai inalt post al instantei supreme, nu uitati. Instanta suprema ! Un profesionist desavarsit. In loc sa constituie un motiv de mandrie ca totusi un om din Galati, fundul Moldovei pana la urma, ocupa o asemenea pozitie fara sa marce banu' la partid, dam cu pietre in el. Scrie la gazeta de fiecare data cand o nulitate ca mihaita boldea are pisica racita si in Livia Stanciu aruncam cu noroi. Iti doresc ca, undeva pe drumul vietii, sa iti puna cineva piciorul pe grumaz si sa te puna sa mananci mizeria asta de ziar care iti ingaduie sa scrii asa ceva. V-a placut la toti cand a dat condamnare pe viata animalelor care au impuscat-o pe amarata aia de la Nasty Change, Dumnezeu sa o ierte ? Acum se plange lumea ca ii trimitea la cusca pe hotii de la CAP ? Pai de aia suntem unde suntem acum ca natie, pentru ca toti au carat acasa de la CAP, dupa 1990 l-au carat cu totul in ograda iar acum cumparam rosii de la turci cu 9 lei si ne plangem ....
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ana List
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 09:15
  Pai sigur ca da! Procurorii astia lustrati intrau la Drept fiind toba de carte concurand 25-30 pe un loc la Universitati de prestigiu. Si erau doar 3 in total. Invatau ca nu aveau incotro. Azi avem procurori si judecatori scoliti pe la nu stiu ce universitati cu sedii prin comune sau apartamente in care totul s-a rezolvat cu bani. Astia ne trebuie ca sa asculte fara sa cracneasca de ordinele si amenintarile mai mult sau mai putin voalate ale presedintelui-premier-lider de partid.
  Cred ca legea trebuia sa prevada analiza dosarelor instrumentate. Erau procurori care instrumentau dosare cu criminali, cu hoti la scara mare, contrabandisti care veneau pe mare sau pe uscat cu cantitati imense de marfa. Aia cu 2-3 stiuleti din buzunare sau din pestelca erau atentionati si cel mult speriati. Legea nu lasa loc pentru analiza activitatii reale, concrete.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion Cetateanu
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 07:35
  Prea tarziu si prea putin. Prea tarziu fiindca lustrabilii ,in 22 de ani s-au aranjat cu functii ,averi si pensii grase ,prea putin cinci ani si prea putini cuprinde . Din pcr nu numai marimile au sustinut temnita comunista , baza o constituiau trepadusii indoctrinati , secretarii comitelelor de partid din institutii si activistii care raspundeau de aceleasi institutii. Alaturi de procurori si militienii si judecatorii au sustinut jugul robiei comuniste. Si nu in ultimul rand prea putin pentru ca nu se umbla la pensiile mari ale acestora .Cunosc un procuror care are o pensie ceva mai mare de o suta de milioane de lei vechi , cca noua -zece pensii de inginer cu vechime completa si am cunoscut ,din spusele celor anchetati ,cum batea ,dar ce batea la anchete.L-am cunoscut si cu doi ani inainte de 22 dec. '89 , cand a venit in intreprinderea unde lucram ,trimis de primul secretar al comitetului judetean ,sa ancheteze de ce nu facem planul si nu indeplinim indicatiile secretarului general.Nu credeau ca nu se poat realiza lucrari fara baza materiala ,numai cu indicatii.....Acelasi triou ,militieni ,procurori ,judecatori ,timiteau in puscarie amaratii de ceapisti care plecau de la cules papusoiul cu doi stiuleti in buzunar sau pestelca.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Lustrangii partidului de ieri și de azi,viață bună,imorală în care au crescut.
  Sâmbătă, 10 Martie 2012 00:20
  Foarte bine! La vremuri noi ,tot noi pentru că ne place viața ,,puturoasă''pe care am avut-o,iar azi vrem să trăim și mai binec a în crescătoria de p..ci al partidului,care-o fi el!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.