Interviu cu directorul Penitenciarului Galaţi - "Vom pune camere de supraveghere peste tot"

Interviu cu directorul Penitenciarului Galaţi - "Vom pune camere de supraveghere peste tot"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 * Alexandru Cristian, directorul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Galaţi, are proiecte mari pentru viitor


- Ce aţi găsit la venirea în funcţie?

- Nu aş putea spune ce am găsit, ci mai degrabă ce am preluat de la vechiul director. Am preluat, în primul rând, un penitenciar sigur. Cei doi directori care au fost delegaţi la Galaţi au lucrat în acest sens. După evenimentul neplăcut întâmplat la Galaţi (deţinutul decedat în vara lui 2010 - n.a.), ei au contribuit la stabilitate şi la siguranţa locului de deţinere. Şi în rândul cadrelor, şi în rândul deţinuţilor. Oamenii au conştientizat că şi cea mai mică greşeală îi poate costa. Până la urmă, colegii noştri implicaţi în acel eveniment neplăcut sunt acuzaţi de neglijenţă în serviciu. Aşteptăm răspuns de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dosarul are termen pe 20 iunie, şi vom vedea dacă a fost sau nu aşa. Este un penitenciar foarte greu, de maximă siguranţă, şi în ultimul timp a crescut numărul persoanelor încadrate în acest regim. Acum urmează să îmi pun şi eu amprenta asupra acestei instituţii.

- Ce intenţionaţi să faceţi în mandatul pe care tocmai l-aţi început?

- Am preluat toate lucrurile bune începute de colegii mei şi vreau să le continuu. Vreau să continuu pe această linie de siguranţă asupra locului de deţinere, pentru că asta asigură, în primul rând, siguranţa cetăţeanului şi, în al doilea rând, vom putea reda societăţii o persoană care să se reintegreze în societate. Eu vreau să îi ajut pe cei care îşi ispăşesc pedeapsa în instituţia pe care o conduc să nu mai revină aici. Avem deja legături stabilite cu diferiţi agenţi economici şi cu ONG-urile din oraş pentru reintegrarea lor în societate. Avem un protocol cu două ONG-uri. Acestea ne ajută cu cei care nu au un adăpost atunci când ies din detenţie, oferindu-le o masă caldă şi cazare pentru 30 de zile. Noi încurajăm voluntariatul şi munca pentru a-i ajuta să îşi recâştige stima de sine.

- Persoane private de libertate din Penitenciarul Galaţi au fost implicate într-un scandal cu telefoane mobile. Cum veţi evita astfel de situaţii?

- În primul rând, nu vă ascund că avem o mare problemă cu telefoanele mobile introduse în penitenciar de cei care vin în vizită. Subiectul implică o muncă laborioasă, care presupune conlucrarea cu mai multe organe ale statului. Vom face cercetări şi, dacă se va dovedi că angajaţii au o implicare, nu voi avea nicio problemă să-i pedepsesc. Nu am semnale că oamenii mei sunt implicaţi, dar dacă se va dovedi că nu este aşa toleranţa va fi zero. Avem mai multe acţiuni specifice în plan, pe care nu pot să vi le dezvălui, pentru că ţin de specificul muncii noastre. Ceea ce vă pot spune este că vreau să punem, în toate punctele pe care le cunoaştem, noi camere de supraveghere. Asta şi pentru a putea evita evenimente neplăcute, de genul celui pe care îl cunoaşteţi deja, care să nu poată fi dovedite. Acum sunt camere, dar nu toate sunt perfect funcţionale.

 

Citit 4514 ori Ultima modificare Luni, 21 Mai 2012 18:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.