Ziua Tatălui şi Ziua Mamei

Ziua Tatălui şi Ziua Mamei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu este o glumă - prima şi a doua duminică a lunii mai ar putea fi dedicate Zilei Tatălui, respectiv Mamei * Pe 15 mai este Ziua Internaţională a Familiei * Pe 1 Iunie - vin la rând copiii * 8 Martie îşi păstrează statutul de Ziua Femeii, în ciuda rădăcinilor leniniste *

Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (T.A.T.A.) împreună cu un grup de parlamentari din care fac parte deputaţii Mircia Giurgiu, Liana Dumitrescu şi Ludovic Orban au lansat iniţiativa legislativă privind instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei în prima şi a doua duminică din luna mai. „Art. 1 - Prima duminică a lunii mai se instituie ca Ziua Tatălui. Art. 2 - A doua duminică a lunii mai se instituie ca Ziua Mamei. Art. 3 - Guvernul României, autorităţile publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru marcarea acestor evenimente”.

Expunerea motivelor

Proiectul de lege privind instituirea Zilei Tatălui şi a Zilei Mamei are ca obiectiv asigurarea unui echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor părinţi în viaţa de familie şi în societatea românească. Sărbătorirea anuală atât a mamei, cât şi a tatălui confirmă aşadar perfecta egalitate în drepturi a celor doi părinţi, onorându-le deopotrivă importanţa în universul copilului. Iniţiatorii încearcă astfel să promoveze familia şi valorile fundamentale ale acesteia, aducând în prim-plan problematică complexă cu care se confruntă părinţii în societatea românească.

Din punct de vedere statistic, din datele deţinute de Alianţa Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (T.A.T.A.), a rezultat că Ziua Mamei este de regulă sărbătorită pe mapamond anual în a doua duminică a lunii mai. Circa 70 de state ale lumii au aşadar o dată comună pentru această sărbătoare. Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveţia, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, ţările baltice, statele din America de Sud şi ţările nordice au în comun a două duminică a lunii mai consacrată drept Ziua Mamei.

Şi tăticii cui rămân…?

Pentru că pe plan mondial nu există în cazul celebrării Zilei Tatălui o tradiţie la fel de bine conturată în jurul unei date anume, se consideră că este salutar că aceasta să fie marcată tot în luna mai, în prima duminică, pentru a promova mai uşor ambele sărbători dedicate părinţilor. România este printre puţinele state care nu au încă o tradiţie în ceea ce priveşte sărbătorirea  Zilei Tatălui.

La consideraţiile de mai sus, se mai adaugă şi argumentul furnizat de calendarul Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a instituit Ziua Internaţională a Familiei că eveniment cu dată fixă: 15 mai. Astfel, începând cu prima duminică a lunii mai şi terminând cu 1 Iunie - Ziua Copilului, am putea avea în România peste trei săptămâni marcate de sărbători ale copilului, părinţilor şi familiei.

8 Martie - veche, comunistă şi bună

România este printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a Mamei, a marcat doar Ziua Femeii - 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii. Astfel, această sărbătoare a femeilor de pretutindeni impusă de Vladimir Ilici Lenin a ajuns la noi să aibă neoficial şi statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.

Sărbătorirea ambilor părinţi ar putea avea un efect pozitiv asupra societăţii româneşti, subliniind astfel că mama şi tatăl sunt la fel de importanţi în viaţa de familie şi în universul copilului. Într-o societate în care familiile monoparentale sunt tot mai numeroase, stabilirea unor date diferite pentru Ziua Tatălui şi pentru Ziua Mamei este binevenită pentru a întări principiul egalităţii de tratament şi pentru a da posibilitatea copiilor să le petreacă împreună cu fiecare părinte.

Politically corectness de România

Sărbătorirea distinctă a celor doi părinţi ar oferi prilejul evidenţierii importanţei şi rolului fundamental al mamei şi al tatălui în creşterea şi educarea propriilor copii, demonstrând că cei doi părinţi sunt complementari.

Instituirea Zilei Mamei şi a Zilei Tatălui reprezintă aşadar un demers firesc, un gest de normalitate în societatea românească, fiind rodul colaborării dintre Asociaţia T.A.T.A. şi parlamentari români preocupaţi de susţinerea familiei, de protejarea drepturilor copilului şi de întărirea rolului fiecărui părinte în creşterea şi educarea propriului copil.

Citit 1597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.