Dosarul "Fabricii de ţigări" a debutat cu un scandal

Dosarul "Fabricii de ţigări" a debutat cu un scandal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul „Fabricii de ţigări” a debutat cu o cerere de recuzare a judecătorului. Dată fiind ora înaintată la care a fost făcută solicitarea, 18.30, dar şi faptul că trebuie soluţionată de un alt complet, procesul a fost amânat, iar judecata nu a mai putut continua, totul fiind mutat pentru astăzi, 23 iulie.

Din informaţiile pe care le deţinem, se pare că recuzarea s-a bazat pe o presupusă relaţie de duşmănie ce ar exista între un avocat şi magistratul care judecă dosarul. Totul ar fi plecat de la un proces în care judecătorul a fost parte, iar apărătorul s-ar fi pus în slujba adversarilor acestuia. Rămâne de văzut cum se va soluţiona această cerere, dar trebuie spus că dosarul „Fabricii de ţigări” este unul important, care la finele anului trecut a scos la iveală o grupare inedită, care nu-şi aducea tutunul de peste Prut, ci şi-l făcea singură.

Potrivit procurorilor de la Crimă Organizată, se achiziţionau ambalajele, tutunul şi toate cele necesare, care erau aduse la Galaţi, într-o hală a unei societăţi din Complexul Tirighina. Cu mână de lucru adusă din Bulgaria, ţigările de contrabandă erau fabricate cu ajutorul unei linii tehnologice amplasate în hală şi apoi comercializate. Anul trecut, în decembrie, au fost arestaţi: Remus Pungan, Vasile Carp, Lucian Beldiman, Ionuţ şi Cornel Uşurelu, iar mai târziu au mai apărut pe listă Eugen Ciobotaru, dar şi Bogdan Mihalcea, arestat în lipsă. Trimiterea în judecată a mai adăugat un nume, Ecaterina Meiroşu, care a rămas însă în stare de libertate.

Încă dinainte ca inculpaţii să ajungă în instanţă, Pungan şi Ciobotaru au făcut cereri de eliberare pe cauţiune, primul a plătit 10.000 de lei, iar celălalt 20.000 de lei, dar de trei luni nici măcar nu s-a trecut la judecată, din cauză că dosarul nu ajunsese în instanţă. Se speră că aceste solicitări vor primi un răspunspe 23 iulie.

Cei doi mai au în comun „dosarul Ghimpu”, unde au fost inculpaţi, alături de fostul şef al pazei Combinatului, Constantin Ghimpu. Ofiţer la "doi şi un sfert", acesta dar şi alţi opt indivizi au fost acuzaţi că au sustras două rulouri de tablă de pe platforma Combinatului. Rulourile nu au fost găsite niciodată, singura dovadă a existenţei lor fiind o înregistrare făcută de camerele de luat de vederi. Ghimpu a susţinut tot timpul că nu este vinovat şi că dosarul i-ar fi fost fabricat, din cauză că ştia prea multe despre cine şi cum fură din Combinat. Totuşi, singurul achitat în acest dosar a fost Eugen Ciobotaru, restul alegându-se cu condamnări. Toţi au fost obligaţi să achite prejudiciul de aproximativ un miliard de lei vechi, în vreme ce Eugen Ciobotaru şi firma sa, Eurocad, au scăpat de această obligaţie, graţie achitării.

Citit 2538 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2012 16:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.