Falimentul Apaterm, judecat departe de Galaţi

Falimentul Apaterm, judecat departe de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Recursul în falimentul Apaterm se va judeca începând cu luna septembrie la Curtea de Apel Bucureşti. Primul termen este programat pentru 26 septembrie şi rămâne de văzut cât de important va fi acest subiect pentru Galaţi. Practic, acolo se va decide dacă va fi sau nu păstrată prima decizie, cea de faliment a Apaterm. În urma acestui dosar, important pentru căldura oraşului nostru, au rămas peste 1.000 de procese pe rolul Judecătoriei, legate de pretenţii materiale sau executări silite, dar şi alte câteva zeci legate de anumite contestaţii făcute de diverse părţi interesate de subiect. Toate sunt duse de CC Insol, agreat de Electrocentrale şi impus prin decizie judecătorească, după ce Apaterm a pierdut procesul la Tribunal.

Strămutarea s-a judecat jumătate de an

După cum se ştie, în luna februarie a acestui an, societatea de distribuţie a apei calde şi căldurii s-a judecat cu Electrocentrale la Curtea de Apel Galaţi. Asta până când reprezentanţii săi au venit în instanţă cu o decizie de suspendare a procesului deoarece la Înalta Curte exista un dosar prin care se cerea strămutarea procesului de la Galaţi oriunde în ţară. O simplă privire pe site-ul Curţii Supreme arată că procesul de strămutare a durat jumătate de an, cererea fiind înregistrată pe 13 ianuarie, iar verdictul a fost dat pe 14 iunie.

Datoriile imense au făcut-o să ajungă în instanţă

În vara anului trecut, Apaterm şi-a anunţat insolvenţa, înscriindu-se la Tribunal tocmai pentru a i se recunoaşte această stare şi pentru a bate în cuie un plan de reorganizare, prin care să se încerce revitalizarea unei societăţi plină de datorii. Apaterm a agreat ca administrator judiciar pe RomInsolv. 93,32 la sută din datoriile societăţii erau către Electrocentrale, care s-a înscris ca parte interesată de acest proces şi a fost cel mai înverşunat adversar al Apaterm. Mai exact, potrivit datelor din acţiunile din instanţă, Apaterm datora Electrocentrale 339.701.779 lei.

Din vară, când a început procesul, şi până în noiembrie 2011, când s-a finalizat la Tribunal, nimic din mersul dosarului nu a anunţat verdictul care avea să schimbe liniştea pe furtună - falimentul Apaterm. Societatea a atacat verdictul, dar Electrocentrale a strămutat dosarul, arătând că nu are încredere în instanţele din Galaţi, considerându-le părtinitoare. Cele două părţi s-au contrat în instanţă, acuzându-se în hârtii de tot soiul de tertipuri. Electrocentrale a spus că Apaterm ar urmări să deschidă un Apaterm 2. „Din informaţiile pe care le avem, confirmate de conducerea Apaterm, se pare că această societate încearcă prin procedura de reorganizare ce face obiectul dosarului să se sustragă de la plata datoriilor reale, organizându-şi o societate paralelă”, au arătat reprezentanţii Electrocentrale. Acest fapt a fost negat vehement de cei de la Apaterm.

Nici cei de la societatea de distribuţie a căldurii şi apei calde nu s-au lăsat mai prejos şi au atacat cu toate armele. Au vorbit în hârtiile lor despre onorariul avocatului Electrocentrale, un miliard şi jumătate de lei vechi, care ar fi trebuit să fie plătit tot din conturile Apaterm, lucru ce ar fi încărcat şi mai mult bugetul societăţii grevat de multe datorii. Scandalul s-a amplificat în momentul când s-a aflat că avocata era cumnata preşedintelui Consiliului de Administraţie al Electrocentrale, dar şi când din hârtii a reieşit că o grefieră s-a retras din dosar din cauză că fostul director al Electrocentrale a încercat să-i ceară informaţii „legate de dosar”. Acum totul s-a mutat la Bucureşti şi se va desfăşura departe de ochii gălăţenilor.

Citit 2554 ori Ultima modificare Luni, 23 Iulie 2012 18:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.