Cum poţi pierde terenul cu actul de proprietate în mână

Cum poţi pierde terenul cu actul de proprietate în mână
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Deşi susţine că are acte de proprietate pe teren, o gălăţeancă este nevoită să umble prin tribunal pentru a-şi putea construi o casă * Aceasta îşi acuză vecinul că i-ar fi furat o bucată din terenul pe care-l deţine, dar la judecată nu şi-a găsit dreptatea


Din ce în ce mai mulţi gălăţeni se plâng că nu îşi găsesc dreptatea în justiţie. De acest lucru se plânge şi Mariana Crişan, o femeie care se luptă de mult timp pentru a-şi recupera o bucată din terenul din curte. Povestea femeii a început în 1999, când a cumpărat de la socrul ei o bucată de teren pe strada Lozoveni. În 2006, la un an după ce i-a decedat soţul, Mariana Crişan s-a decis să îşi construiască o căsuţă pe terenul cumpărat. Pentru asta însă avea nevoie de foarte multe acte. În 2007 a început şi strângerea documentelor. „Am făcut ridicarea topo şi am pregătit toate actele pentru certificatul de urbanism, PUD şi PAC (proiect pentru autorizaţia de construcţie). Toate acestea au însemnat timp şi bani. Autorizaţia a ieşit în august 2008. Imediat după asta, la 1 septembrie, am dărâmat casa veche, decisă să încep construcţia. În timpul în care eu am pregătit actele, vecinul meu, care era deja lipit cu garajul, construit ilegal, de casa mea, a demolat gardul şi l-a mutat pe proprietatea subsemnatei. Trebuie să precizez că în 2006 am avut discuţii cu vecinul ca să îi vând terenul şi să aibă grijă de bătrân. Atunci i-am spus şi că trebuie să îşi mute garajul construit lângă casă. Vecinul a intrat cu garajul pe terenul socrului meu şi a ocupat o lungime de şase metri şi o lăţime de 0.60 metri. Prin reconstrucţia gardului s-a mutat şi hotarul şi la măsurătoare nu au ieşit aproximativ 13 mp, pe lungime, respectiv spatele imobilului ce urma a se construi”, povesteşte femeia.
Începutul calvarului

Mariana Crişan a cumpărat de la socrul ei, care avea act de proprietate pentru 209,40 de metri. La cumpărare însă, în acte au fost trecuţi doar 201 mp pentru că nu a mai fost măsurat şi terenul de după casă. Schiţa care a stat la baza actelor de vânzare-cumpărare a fost aceeaşi şi pentru Mariana Crişan şi pentru socrul ei. După lungi certuri cu vecinul ei, Mariana Crişan a apelat la instanţa de judecată. „S-a dispus o expertiză, în urma căreia vecinului i-au ieşit cu 28 mp mai mult faţă de acte. Cu toate acestea, expertul a concluzionat că eu am intrat pe terenul vecinului. Printr-un fals, şi-a atribuit 18 mp de la vecini. De la noi a luat iniţial terenul de sub garaj, apoi şi prin mutarea gardului. Când am făcut cadastrul şi intabularea am acceptat să îi trec vecinului şi garajul. Toată lumea mi-a spus că aceasta a fost greşeala mea. Şi la măsurătorile de la cadastru am pierdut vreo 5 mp pentru că măsurătorile, efectuate de nişte studenţi, au fost făcute ca având punct de reper jumătatea stâlpilor”, ne-a spus Mariana Crişan.

Cu sau fără ajutor de la avocat
Pentru a-i fi mai uşor, femeia şi-a angajat avocat în persoana doamne Cristina Ghezea. Văzând însă că avocatul nu îi este de prea mare ajutor, după şase luni a renunţat la servicii de asistenţă juridică. „Nu depunea la timp actele în dosar. Nu a făcut nimic pentru mine deşi mi-a luat banii pentru onorariu. Am pierdut procesul la judecătorie şi apoi şi recursul deşi am depus la dosar acte doveditoare şi am adus şi martori. Pârâtul ştia de la început că va câştiga. Am cerut o contraexpertiză. Nu mi-a aprobat-o nimeni. Am depus plângeri penale la parchet. Peste tot mi s-a refuzat administrarea probelor. Nu cer nimic mai mult decât o contraexpertiză. Să vină la faţa locului, să se măsoare aşa cum trebuie şi gata. Vecinul meu a mers în instanţă cu un act fals, făcut pe o bucată de carton gălbui, uzat de timp. L-am zărit printre actele lui în timpul cercetării la faţa locului. Nimeni nu m-a băgat în seamă cu acest lucru. Şi uite aşa vecinul meu a câştigat şi eu stau cu actele în buzunar şi nu mă pot apuca de construcţie”, a adăugat femeia.
Răspunsuri năucitoare
Mariana Crişan a primit răspunsuri care mai de care mai uimitoare de la instituţiile statului. Când povesteşte toată lumea îi dă dreptate, dar, când trebuie să certifice în scris acest lucru, totul se schimbă.  „Am primit de la parchet un răspuns prin care mi se spunea că nu pot să îmi scot autorizaţie de construcţie pentru că deschiderea pe care o am este prea mică şi că asta nu înseamnă că vecinul trebuie cercetat. Am toate actele necesare obţinute de la primărie pentru a începe construcţia, printre care se numără şi autorizaţia de construcţie. Nu vreau niciun centimetru de pământ în plus. Vreau doar ceea ce mi se cuvine din actele de proprietate ale socrului meu”, conchide Mariana Crişan.
Povestea Marianei Crişan este încâlcită şi are multe necunoscute. Cert este că ea nu vrea să renunţe la luptă şi îşi caută, în continuare, dreptatea în justiţie. A făcut plângere şi împotriva avocatei Ghezea şi împotriva expertului care a făcut expertiza fără să ţină cont de datele din teren. Şi, recunoaşte ea, îşi mai pune speranţele şi în noua conducere de la Primărie şi în cei de la Cadastru. Procesele penale merg mai dreptate şi reîncepe lupta pe linie civilă. Cu dreptatea în buzunar, Mariana Crişan speră să reuşească să o expună pe masa judecătorilor într-un nou dosar privind aceeaşi problemă.

Citit 35522 ori Ultima modificare Luni, 20 August 2012 18:11

8 comentarii

 • postat de Lurenberg
  Sâmbătă, 01 August 2015 09:38
  213.233.64.***
  Stimata Doamna din Galati si iubiti cititori,

  In cazuri de acestea e indicat sa dati in judecata Primaria Locala,Consiliu Judetean si Statul Romaniei,ei se fac vinovati pentru inleznirea faptuitorului impotrica proprietati dv. Proprietatile sunt Cadastrate de Statul Romeniei si prin Consiliu Judetean se dispune controlul acestora iar Primaria gestioneaza prin impozitare toata masa teritoriala cu harta si nr topo cu metri patrati pentru fiecare teren al fiecarui cetatean ,,Sa cunoasteti ca fare acordul Primariilor inspre Consiliu Judetean si inspre Statul Romaniei nici armata nu poate desfasura exzerciti fare avizul/accord de la Consiliu Primariei Locale,,,,,Mai este ceva: Secretara/taru Primariilor este numit si pus de Prefecturi pentru puntea intre Locale si Judetene atat pentru Prefectura cat si pentru Consiliul Judetean = acest,aceasta sunt omul Guvernului la dv in comuna,,Consiliul Local al Primariilor acestia au autonomie contopita cu Consilui local Judetean= acestia pot da legi interne numite Organice,pot face toto,cadastre si alte etc pentru localnici(asta numai daca sunt cerute in scris cu copie reg cu numar de reg la secretariatul Primariei la care se ataca contencios administrative la tribunalul judetean,,,Primarul este cu functi diverse in multiple direcit care are autoritate de guvernator al zonei,are mare atu la Guvern si la Prefectura si Consiliu Judetean,,in cazuri contrary Primarul poate taca cause impotriva autotitatilor ce incalca drepturi justificate ale cetatenilor unde e primar,,,,,Deci in toate cazurile autoritatile sint vinovate si rasponsibile pentru aceste intamplari,,in instante in Romania nu conteaza ce va ofera, in caz de nedreptate puteti dupa parcurcerea in instant Romaniei sa ajungeti gratis la Curtea Europeana cu autoritatile ce va incalca drepturile si sa castigati ,,deci Nu vecinul e de vina,Primaria+Consiliu Judetean+ Statul Romaniei sunt vinovati pentru ca permit asemenea nedreptati ca un vecin sa invadeze alt vecin de tip Crimeia si Rusia,, La cazurile cu proprietati se considera invazie,,,si in Constitutia Romaniei se garanteaza proprietatea,,, ,,,Multa bafta si success inspre Curtea Europeana,,
  0
  3
  Raportează
 • postat de ABC
  Marți, 27 Ianuarie 2015 17:43
  193.194.132.***
  CAND VOR FII TRASI LA RASPUNDERE CEI CARE GRESESC INTENTIONAT IN JUSTITIE ?DE CE NU SUNT SI EI OBLIGATI SA FACA ASIGURARI PENTRU ASTFEL DE CAZURI DE MALPRAXIS?PENTRU CE ATATEA DREPTURI DUPA CE IES LA PENSIE?
  1
  2
  Raportează
 • postat de mardare
  Luni, 11 Februarie 2013 17:43
  am facut act vanzare cumparare fiului meu pe o casa de la tara construia din lut casa veche pe care am luat 1500ron eu cu acesti bani plus inca 1000ron banii mei am constriut alta casa in aceeasi curte cu materiale cumparate de mine mama . vreau sa stiu daca pot recupera din bani de la baiatul meu si ce drepturi are si la acea casa noua
  0
  0
  Raportează
 • postat de dovle
  Marți, 28 August 2012 12:27
  si justitia ca atatea altele din tara asta este in mana unor mafioti. Nu conteaza ca ai actele in regula, ca esti propietar, ca ai muncit pentru a-ti face o casa, vine un nenorocit de avocat care invoca tot felul de norme, ordonante, exceptii si alte cacaturi si actele tale de propietate nu mai fac doi bani. Pe alea nu le ia nimeni in considerare.
  TREBUIE SA APARAM DREPTUL DE PROPIETATE CU TOPORUL IN MANA, PANA VOR INTELEGE SI DOMNII JUDECATORI CA INAINTEA ORDONANTELOR STA MUNCA UNUI OM DE O VIATA, DE CARE EI ISI BAT JOC. Asemenea cazuri, in care in mod clar ai dreptate, dovedite cu acte in regula si masuratori, pot naste frustrari din cele mai periculoase care pot degenera in actiuni violente. Asta nu iau in considerare cei care judeca in bataie de joc si superficial cazurile acestea si se trezesc apoi ca o persoana linistita o viata intreaga care si-a vazut de treaba ei poate ajunge o criminala, tocmai datorita acestor frustrari, cand ajuns la capatul rabdarii cu nervii intinsi la maxim, pune mana pe ce nimereste si-i da in cap nenorocitului care vrea sa-i fure munca de o viata. finalul? un escroc la cimitir si un om care n-a avut nici o treaba cu justitia pana in acel moment ajunge la puscarie.
  castigatorii? judecatorii care si-au luat dreptul pentru a incurca itele intregului proces si pentru a da curs numai probelor falsificate ale escrocului si avocatii care castiga din ambele parti. pe ei nu-i intereseaza cine castiga si cine pierde, banii le vin ori de la o parte ori de la cealalta.
  0
  5
  Raportează
 • postat de dovle
  Marți, 28 August 2012 10:48
  si justitia ca atatea altele din tara asta este in mana unor mafioti. Nu conteaza ca ai actele in regula, ca esti propietar, ca ai muncit pentru a-ti face o casa, vine un nenorocit de avocat care invoca tot felul de norme, ordonante, exceptii si alte cacaturi si actele tale de propietate nu mai fac doi bani. Pe alea nu le ia nimeni in considerare.
  TREBUIE SA APARAM DREPTUL DE PROPIETATE CU TOPORUL IN MANA, PANA VOR INTELEGE SI DOMNII JUDECATORI CA INAINTEA ORDONANTELOR STA MUNCA UNUI OM DE O VIATA, DE CARE EI ISI BAT JOC. Asemenea cazuri, in care in mod clar ai dreptate, dovedite cu acte in regula si masuratori, pot naste frustrari din cele mai periculoase care pot degenera in actiuni violente. Asta nu iau in considerare cei care judeca in bataie de joc si superficial cazurile acestea si se trezesc apoi ca o persoana linistita o viata intreaga care si-a vazut de treaba ei poate ajunge o criminala, tocmai datorita acestor frustrari, cand ajuns la capatul rabdarii cu nervii intinsi la maxim, pune mana pe ce nimereste si-i da in cap nenorocitului care vrea sa-i fure munca de o viata. finalul? un escroc la cimitir si un om care n-a avut nici o treaba cu justitia pana in acel moment ajunge la puscarie.
  castigatorii? judecatorii care si-au luat dreptul pentru a incurca itele intregului proces si pentru a da curs numai probelor falsificate ale escrocului si avocatii care castiga din ambele parti. pe ei nu-i intereseaza cine castiga si cine pierde, banii le vin ori de la o parte ori de la cealalta.
  0
  3
  Raportează
 • postat de Mioara
  Sâmbătă, 25 August 2012 19:02
  UZ DE FALS , FALS INTELECTUAL ,MINCIUNA , ABUZ IN SERVICIU , CORUPTIE !!! RUSINE , EXPERT BLANAR ELENA !
  0
  2
  Raportează
 • postat de gălățeanu
  Marți, 21 August 2012 08:51
  Încă așteptăm ca Justiția să-și facă curățenie în ”curtea” ei. Avem dreptul să cerem asta, doar o plătim din banii noștri, și o plătim bine.
  0
  2
  Raportează
 • postat de vivi
  Marți, 21 August 2012 07:21
  "Toată lumea mi-a spus că aceasta a fost greşeala mea"
  Pai e cam clar atunci. Acum, toate procesele deshise celorlalti nu fac altceva decat sa ingreuneze munca uor judecatori.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.