Un dosar cu 800 de păgubiţi şi 16 inculpaţi bate pasul pe loc la Tribunal

Un dosar cu 800 de păgubiţi şi 16 inculpaţi bate pasul pe loc la Tribunal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe rolul Tribunalului Galaţi se află, de la începutul lunii decembrie 2011, un dosar în care 16 persoane sunt acuzate că, prin atacuri „profesioniste” asupra sistemelor informatice, au realizat un profit apreciabil. Cei 16 inculpaţi au prejudiciat nu mai puţin de 800 persoane cu aproximativ 700.000 de euro. Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei la finele lui 2011 şi, de atunci, bate pasul pe loc, magistraţii luând în discuţie doar măsura arestării preventive dispusă în iunie 2011 faţă de învinuiţi. În rest, cauza a fost amânată din diferite motive. Fie din lipsă de procedură, fie pentru că unii dintre inculpaţi nu aveau apărător, dosarul trenează încă pe masa magistraţilor, având un nou termen astăzi. Între timp, o parte dintre inculpaţi au cerut restituirea cauzei la procurorii DIICOT pentru refacerea actului de sesizare, cerere respinsă însă de instanţa de judecată.

Pe 20 aprilie, judecătorii au decis că inculpaţii Geani Chiriţă, Iulian Mocanu, Marius Gheorghe, Marius Bărbieru, Leonard Constantin Carusu, Ciprian Grigorescu, Marcel Bunea, Adrian Constantin Paraipan, Marius Cristian Balint, Lorita Maria Creţu, Emilia Bălan şi Nicoleta Lenuţa Timoş pot fi cercetaţi în stare de libertate, aceştia primind interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu. Trebuie menţionat că grupul infracţional este compus din persoane din Galaţi, Brăila, Bucureşti şi Oradea.

Cum decurgea afacerea

Rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Galaţi are 400 de pagini de text care „vorbesc” despre isprăvile infracţionale informatice ale celor 16, acuzaţi de constituire de grup infracţional organizat, aderare la un grup infracţional organizat, acces neautorizat în formă continuată la sisteme informatice, transfer neautorizat de date informatice în formă continuată, fals informatic în formă continuată, fraudă informatică în formă continuată.

Procurorii DIICOT au arătat în rechizitoriu faptul că Geani Chiriţă, împreună cu Iulian Mocanu, Leonard Constantin Carusu, Adrian-Constantin Paraipan şi Florin-Carmelo Mungiu au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, în scopul obţinerii de beneficii financiare considerabile, prin derularea de tranzacţii sau licitaţii on-line frauduloase, prin intermediul unor site-uri specializate în activităţi de comerţ electronic.

Membrii grupării se conectau în mod neautorizat la servere din străinătate, efectuând modificări asupra unor pagini web aparţinând unor site-uri de comerţ electronic, pe care le transmiteau prin email către persoane fizice din S.U.A., Canada, Australia şi Europa de Vest.

Ulterior, prin phishing, obţineau datele de autentificare ale acestor persoane - user şi parolă - şi le utilizau, fără permisiunea lor, pentru conectarea la site, în vederea licitării în mod fictiv de produse inexistente.

Sumele de bani rezultate în urma acestor tranzacţii erau primite prin intermediul sistemelor de transfer monetar internaţional, astfel grupul completându-se cu Lorita Maria Creţu, Emilia Bălan şi Nicoleta Lenuţa Timoş, angajate la societăţi comerciale licenţiate să efectueze transferuri monetare internaţionale.

Deşi sunt 800 de părţi vătămate, un prejudiciu de 700.000 de euro şi 16 inculpaţi, dosarul mai are de aşteptat destul de mult până la finalizare. Astăzi, judecătorii vor încerca să facă primii paşi în această cauză, dar trebuie să menţionăm că, după ce se va obţine o decizie de la Tribunal, inculpaţii mai au şi căi de atac, ceea ce va lungi şi mai mult punerea în aplicarea a posibilelor condamnări.

Citit 5005 ori Ultima modificare Luni, 27 August 2012 18:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.