Curier juridic

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pauza în muncă

„Pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului în următoarea situaţie: în perioada 11.08.2008-27.02.2010 am lucrat la o firmă cu CM norma întreagă, iar din 25.03.2010 lucrez la o altă firmă cu CM normă întreagă? Mă afectează pauza dintre cele două locuri de muncă? Sunt însărcinată în trei luni”, ne scrie doamna Ştefănescu Ioana.

Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

În speţă, pauza dintre cele două locuri de muncă nu vă afectează dreptul menţionat dacă această situaţie nu se repetă în celelalte luni care preced naşterea copilului, cu menţiunea că în fiecare dintre acestea puteţi să lucraţi şi fracţiuni din lună cu condiţia ca ele să reprezinte cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună.

Din nou, contribuţiile

„Persoanele care au încheiate contracte de prestări de servicii din cadrul asociaţiilor de proprietari plătesc contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj?”, ne întreabă doamna Camelia.

Persoanele care au încheiate convenţii de prestări servicii din cadrul asociaţiilor de proprietari realizează, de regulă, venituri de natură profesională cu caracter repetitiv.

În această ipoteză, dacă ele reprezintă singura sursă de venit sau sunt obţinute pe lângă veniturile de natură salarială, persoanele menţionate datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj şi de asigurări sociale pentru sănătate, potrivit art. 3 alin. 1 si 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi alte măsuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 791/2010.

Sunt situaţii în care asociaţiile de proprietari încheie ocazional cu diferite persoane convenţii de prestări servicii, cazuri în care acestea datorează contribuţiile menţionate numai dacă veniturile au caracter exclusiv, potrivit art. art. 3 alin. 3 din Norme.

Dacă persoanele respective au calitatea de pensionari nu datorează aceleaşi contribuţii, indiferent dacă veniturile au caracter repetitiv sau ocazional, în conformitate cu art. 2 din Norme.

Citit 1128 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.