Interviu cu judecătorul Cristi Danileţ: "Parlamentarii se protejează între ei"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Interviu cu judecătorul Cristi Danileţ: "Parlamentarii se protejează între ei"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a participat la o conferinţă despre mediere la Galaţi. Invitat de lectorul George Schin, de la Universitatea Dunărea de Jos, magistratul a vizitat şi Facultatea de Ştiinţe Juridice şi a stat de vorbă cu studenţii gălăţeni despre meseria de magistrat. Cu această ocazie, Cristi Danileţ ne-a acordat şi un scurt interviu.

- Aţi vizitat şi instanţele gălăţene. Cu ce probleme se confruntă judecătorii?

- Am stat de vorbă cu judecătorii gălăţeni, în principal cu cei de la Judecătorie, care sunt cei mai încărcaţi. Judecătoriile au în general o problemă cu dinamismul personalului, au mereu colegi noi, unii vin, alţii pleacă. Au un număr foarte mare de dosare de rezolvat. Au fost foarte multe cereri de transfer la CSM pentru că magistraţii vor să ajungă cât mai aproape de casă. O judecătoare de la Galaţi, de exemplu, mi-a spus că i s-au respins 17 cereri de transfer. La începutul anului viitor vom organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, atât pentru cursurile de la INM, cât şi pentru cei cu peste cinci ani vechime, care intră direct în magistratură. Aceştia din urmă nu au voie, timp de trei ani, să plece de pe postul pe care îl ocupă în urma concursului. Ei trebuie să recunoască că la intrarea în magistratură au anumite privilegii, printre care şi un salariu convenabil, de aceea sperăm să rezolvăm şi problemele legate de personal.

- La Galaţi, cei cu peste cinci vechime în domenii juridice au obţinut note foarte mici la admiterea în barou. Cum explicaţi acest lucru?

- Examenele sunt foarte grele. Noi ne-am temut chiar că la ultimul concurs nu se vor ocupa locurile vacante. Au fost 1.300 de candidaţi pe 100 de locuri. Dat fiind că a crescut calitatea concursului, ne-am temut că nu se vor ocupa. Eu cred că s-a tras un semnal destul de serios şi că cei care vor să intre în magistratură au înţeles că trebuie să fie extrem de bine pregătiţi. Nu ne permitem erori, mai ales că în ultimii cinci ani am avut foarte mulţi magistraţi sancţionaţi. În ultimii cinci ani am avut 24 de magistraţi, judecători şi procurori, condamnaţi pentru corupţie. Alţi 20 sunt cu dosare pe rolul instanţelor din ţară. Cei care săvârşesc abateri disciplinare şi fapte penale nu au nici un sprijin din partea CSM şi nici nu sunt toleraţi de procurori şi judecători.

- Se întâmplă şi cazuri în care magistraţii sunt acuzaţi pe nedrept. Cu siguranţă vă aduceţi aminte de acuzaţiile aduse procurorilor în dosarul Boldea.

- Există un obicei printre cei care sunt urmăriţi şi al avocaţilor lor să încerce să influenţeze soluţiile din dosare aflate în curs de derulare prin formularea unor plângeri penale la parchet sau la inspecţia judiciară. Eu sfătuiesc pe toată lumea, dacă are obiecţiuni cu privire la modul în care s-a făcut ancheta sau privind magistraţii care au făcut respectiva anchetă, să şi le valorifice pe cale legală. Adică să ridice excepţii în instanţă, să utilizeze de căile de atac şi să aducă la cunoştinţa judecătorilor neregulile constate. Nici CSM, nici inspecţia judiciară nu pot face cercetări dacă un procuror sau un judecător a soluţionat bine sau nu un dosar. Dacă sunt însă indicii că au fost săvârşite fapte de corupţie, de luare de mită, trafic de influenţă sau abuz în serviciu, atunci procurorii DNA sau cei de la Parchetul General sunt competenţi în anchetarea, soluţionarea plângerilor  şi, dacă sunt probe, în trimiterea lor în judecată. Vă repet, au fost cazuri de magistraţi condamnaţi pentru fapte de corupţie, ceea ce înseamnă că justiţia merge aşa cum trebuie.

- Apropo de corupţie. Au fost cazuri de demnitari care au scăpat de ancheta penală pentru că aşa a decis parlamentul. Se obstrucţionează astfel justiţia?

- Există acea imunitate parlamentară. După părerea mea este o imixtiune legalizată. Am văzut adresele date de parlamentari pentru colegii lor sau pentru miniştri. Ei de fapt judecă dosarele, îşi dau cu părerea despre probe, spun dacă sunt sau nu suficiente probe, că omul respectiv este sau nu vinovat sau dacă procurorii au sau nu motiv să îl cerceteze. Când se cere ridicarea imunităţii, vorbim de un dosar aflat la începutul anchetei, când abia început să fie administrate probe. Mai este mult de muncă până la terminarea cauzei. Doar judecătorul poate stabili vinovăţia cuiva şi, în nici un caz, parlamentarul. Parlamentarii trebuie să vadă doar dacă se respectă procedură. Dar, din păcate, am observat că parlamentarii se protejează între ei şi nu au nici un fel de înclinaţie de a lăsa justiţia să îşi facă treaba. Este, pe scurt, o încălcarea a separaţiei puterilor în stat.

-  Sunt magistraţii influenţabili? Şi dacă da, ce face CSM-ul pentru a evita astfel de cazuri?

- Magistraţii trebuie să sesizeze CSM-ul în legătură cu tentativele de influenţare a deciziilor. Avem judecători care au depus astfel de plângeri la Consiliu. Este greu să fii magistrat şi asupra ta să nu se exercite presiuni. Important însă este să reziste. Legea este lege, iar judecătorii trebuie să o respecte, indiferent în favoarea cui este decizia finală.

Citit 2184 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2012 18:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.