Miercuri, 4 martie, toţi procurorii din unităţile de parchet subordonate Parchetului General al României (Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) s-au adunat la analiză.
Dinu Gâlcă, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, a menţionat că premiera în acest an a fost participarea lui Traian Băsescu, preşedintele României, pe lângă primul ministru Emil Boc, Ioan Vida, preşedintele Curţii Constituţionale, Bogdan Licu, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, precum şi primul adjunct al acesteia – Tiberiu Niţu.
Printre aspectele negative menţionate a fost, de exemplu, lipsa de colegialitate a procurorilor de la parchetele de pe lângă curţile de apel, care nu-i ajută pe cei de la instanţele inferioare. Cei de la parchetele pe lângă tribunale şi judecătorii au mult mai multe dosare. Se pare că excepţie face tocmai Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi. Aici, mai ales la Brăila şi Vrancea, s-au preluat câte o mie şi ceva de dosare de la unităţile subordonate.
Plângeri împotriva magistraţilor
„În ceea ce-i priveşte pe procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, aceştia au fost oricum ocupaţi, ne-a spus Dinu Gâlcă, cu verificarea unor aspecte legate de unele plângeri formulate împotriva unor magistraţi judecători şi procurori, sesizări venite de la preşedinţia României, de la CSM, de la Cancelaria primului ministru etc. Aceste sesizări nu numai că au fost în volum mare, dar era necesar să fie rezolvate operativ. Cu toate acestea, şi noi, procurorii de la curte, am acordat şi vom acorda în continuare ajutor colegilor noştri de la unităţile de parchet subordonate”.
Problema lipsei procurorilor este acută. La nivel de ţară, într-un an, vin în sistem cam 100 de procurori, dar pleacă în acelaşi timp 400. Şi dacă nu se va face ceva, justiţia poate intra în colaps.
Acesta a fost şi motivul pentru care Traian Băsescu a făcut la rându-i un apel ca magistraţii-procurori să-şi amâne retragerea din activitate, întrucât nu vor fi modificări legate de vârsta de pensionare, pensia de serviciu sau de nivelul actual al salarizării. Mai mult, situaţia fiind gravă se caută măsuri excepţionale, concursurile neputând rezolva problema.
Preşedintele a afirmat că, în 2008, a remarcat un progres în activitatea unităţilor de parchet, că are încredere în procutori, în capacitatea lor şi că nu intenţionează să „arunce anatema asupra întregului sistem din cauza unor situaţii izolate”.
Creditaţi cu încrederea preşedintelui, procurorii sunt acum în aşteptarea legiferării proiectelor de modificare a codurilor, dar şi a unor măsuri care să-i ajute în muncă.