Taxele judiciare de timbru şi nebunia legilor din România

Taxele judiciare de timbru şi nebunia legilor din România
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Măsurăm o dată şi tăiem de trei ori”, susţine deputatul Bogdan Ciucă * Anul trecut, la Galaţi, s-au încasat din taxele judiciare de timbru aproape două milioane de lei * Care s-au dus la bugetul central * Amendamentele actuale readuc o parte din bani la bugetul local * Legile se modifică anual *

Nebunia taxelor de timbru revine în atenţia publicului. Marţi s-au aprobat în Parlament amendamentele la OUG 75/2008, ordonanţă care stabilea normele de aplicare a OGU 51/2008 privind taxele judiciare de timbru.  După ce vor fi publicate şi în Monitorul Oficial, amendamentele îşi vor putea produce efectele, şi anume bugetele locale se vor mări.

„Am propus aceste amendamente pentru a anula o parte din OUG 75/2008 prin care se stipula că taxele judiciare de timbru se virează la bugetul de stat.

Nu mi se pare normal ca aceste taxe să fie folosite la bugetul de stat, când ele sunt plătite de gălăţeni. Ei plătesc şi trebuie să vadă ceva pentru aceşti bani - o stradă asfaltată mai bine, iluminată mai bine etc. Dacă ei se virau la stat, gălăţenii nu beneficiau de ei”, ne-a spus deputatul care a propus aceste amendamente, Bogdan Ciucă.

O lege la un an

Aceste taxe judiciare de timbru au fost încasate la bugetul local până anul trecut, pe 26 mai, când a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 51/2008. De la acea dată, banii nu au mai fost încasaţi de primării, ci de Direcţiile Generale ale Finanţelor Publice. La momentul cu pricina, a fost o întreagă nebunie - oamenii erau trimişi de la o instituţie la alta ca să plătească taxa de timbru.

Situaţia s-a lămurit repede, dar nu a ţinut mult. Acum, Finanţele vor ceda din nou către primării încasarea acestei taxe. Şi iar va fi nebunie pentru că oamenii s-au obişnuit, în decurs de aproape un an de zile, să plătească la Finanţe.

Întrebat de ce se tot schimbă legile în România, Bogdan Ciucă ne-a spus că „la noi se măsoară o dată şi se taie de trei ori. S-a încercat o schimbare, dar nu s-au văzut efectele. Prin OUG 51/2008 s-a încercat să se asigure, la bugetul Ministerului de Justiţie, suma necesară acordării asistenţei juridice din oficiu. Efectele scontate nu s-au produs, aşa că am avut motive să cerem schimbarea legii.

Bugetele locale au fost decapitalizate, iar MJ nu a făcut nimic nou cu aceşti bani. Este vorba totuşi de sume destul de frumoase. Nu vă pot spune în acest moment despre ce sumă e vorba, dar cred că sunt la mijloc milioane de euro la nivelul întregii ţări”.

25 la sută din impozit la primărie

Bugetele locale vor fi îmbogăţite în curând şi cu alte sume de bani provenite din impozitul pe onorariile notarilor, avocaţilor şi executorilor judecătoreşti.

„De acum înainte 25 la sută din impozitul pe onorariile notarilor, avocaţilor şi executorilor vor fi virate la bugetul local. Doar 75 la sută vor merge la stat, restul vor fi folosiţi în interesul celor care plătesc aceste taxe la notari, avocaţi şi executori. Este un lucru foarte bun pentru gălăţeni. Sper ca aceşti bani să fie de folos comunităţilor locale”, susţine Bogdan Ciucă.

Despre ce sume este vorba ne-a lămurit George Marinescu, purtătorul de cuvânt de la Direcţia de Finanţe Publice Galaţi. „Noi am început să încasăm aceste taxe anul trecut, de pe 26 mai, când a intrat în vigoare OUG 51/32008.

De la această dată şi până la finalul anului s-au încasat în contul respectiv deschis de Ministerul Justiţiei 1.732.642 de lei. Anul acesta probabil suma va fi mai mare deoarece până pe 28 februarie s-au încasat deja 725.611 lei”.

Aşadar, după ce vor fi publicate în Monitorul Oficial amendamentele aprobate marţi în plen, bugetele locale vor fi mai bogate decât în ultimul an. Rămâne de văzut ce se va face cu aceşti bani.

Citit 1169 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.