Carduri personalizate pentru deţinuţi

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Deţinuţii români ar putea fi supravegheaţi prin intermediul unor carduri care să conţină date despre titular, cu ajutorul cărora vor putea face cumpărături de la magazinele din închisori, vor putea da telefoane, vor circula prin zonele în care au dreptul, conform legii, şi vor putea fi legitimaţi. Acest sistem funcţionează deja în 14 din cele 36 de penitenciare din ţară, printre care cele din Timişoara, Gherla, Târgu Mureş sau Craiova.

Legitimare pentru evitarea confuziilor

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), Ioan Băla, doreşte ca sistemul să fie introdus în toate penitenciarele din ţară. Astfel, fiecare deţinut va avea un card pe care este aplicată o poză, acesta având, în special, scopul de a-l legitima pe deţinut atunci când circulă prin penitenciar, „pentru a se evita situaţiile de confuzie voită în care unii fac cumpărături în locul altora sau dau telefoane în locul celor care nu-şi permit", susţine Ioan Băla.

Evidenţa numerelor de telefon

Pe acelaşi card există şi lista cu numerele de telefon la care fiecare deţinut are voie să sune, el putând fi folosit pentru a suna de la telefoanele publice din instituţie. Acelaşi card reţine şi durata şi costul convorbirilor telefonice făcute de un deţinut.

"Faptul că este netransmisibil ne face să evităm, spre exemplu, ca un deţinut să sune de pe cardul altuia. Accesul nu este permis decât la numerele de telefon atribuite, prin server, titularului de card", a spus Băla.

Acces electronic

În acelaşi timp, şeful ANP a mai spus că titularii acestor carduri pot circula prin anumite zone ale penitenciarului, deschizând cu ajutorul lor uşi pe care, având în vedere statutul lor, au dreptul să intre sau să iasă.

"Nu mai este astfel nevoie de supravegherea deţinutului de către gardian atunci când dă telefon sau când merge la bibliotecă. Cine are dreptul, merge liniştit, deschizând cu cardul. Cine nu, nu poate deschide uşa", mai explică Băla.

Brăţări inteligente

Tot şeful ANP este cel care intenţionează să introducă şi brăţările electronice, cu ajutorul cărora deţinuţii care merg la muncă în afara penitenciarului sau cei care pleacă în învoire sau cărora le este întreruptă pedeapsa să poată fi supravegheaţi.

Băla a precizat că aşteaptă, în acest sens, introducerea unei prevederi legale care să permită folosirea acestor dispozitive, astfel că nu poate da detalii privind termenul în care acestea să fie folosite. Se pare că o astfel de brăţară costă aproximativ doi euro, dar ar fi foarte eficientă mai ales în cazul celor care beneficiază de suspendarea executării pedepsei şi uită să se mai întoarcă la expirarea termenului.

Citit 1254 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.