Un procuror la mii de dosare

Un procuror la mii de dosare
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

* Anul trecut, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi cei de la Serviciul Cercetări Penale au înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi 1.134 dosare * Au fost rezolvate 760, 50 fiind soluţionate prin rechizitoriu şi, implicit, cu trimiterea în judecată a unor persoane * „Ne lipsesc nu mai puţin de 12 procurori din schemă”, spune Florin Oancea (foto), procuror şef Secţie Maritimă şi Fluvială la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi *

Dosarele ce au ca obiect infracţiunile de natură economică vin la Poliţie şi la Parchet în avalanşă, motiv pentru care acestea nu pot fi soluţionate întotdeauna cu operativitatea necesară.

S-a întâmplat, de exemplu, ca un dosar început în 2004, care a stat patru ani de zile la Poliţie, să fie soluţionat abia săptămâna trecută la Parchet. Un astfel de caz atrage nemulţumiri în primul rând din partea părţilor implicate (mai ales păgubiţii), care nu o dată ajung să se plângă şi la „Viaţa liberă”.

De ce întârzie soluţionarea unor astfel de cazuri, am aflat de la Florin Oancea, procuror şef Secţie Maritimă şi Fluvială la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, singurul procuror care se ocupă de toate infracţiunile de natură economică.

Abuzuri în serviciu, falsuri, înşelătorii, delapidări...

O primă informaţie la temă, cât se poate de sugestivă, este aceea că în 2008, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor şi cei de la Serviciul Cercetări Penale au înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi 1.134 dosare (cauze) de natură economică. Acestea se referă la infracţiuni ce aduc atingere reglementărilor legale privind  evaziunea fiscală (Legea nr.241/2005), la abuzuri în serviciu, falsuri, înşelătorii, delapidări, gestiune frauduloasă, la infracţiuni prevăzute de legea societăţilor comerciale  (Legea nr.31/1990), Legea CEC-ului.

Din cele 1.134 de dosare, 95 la sută au fost repartizate spre soluţionare procurorului Oancea. Acesta a şi reuşit să rezolve, în 2008, 760 astfel de dosare, 50 fiind soluţionate prin rechizitoriu şi, implicit, cu trimiterea în judecată a unor persoane. Din restul de dosare au rezultat netrimiteri în judecată sau a fost declinată competenţa către alte instituţii precum DIICOT, DNA, Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi şi Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, precum şi către alte unităţi de parchet din ţară, deoarece cauzele când prejudiciul depăşeşte 200.000 lei nu mai sunt de competenţa unităţilor de parchet de pe lângă judecătorii.

Nu-s bani de expertize, nu-s poliţişti, nu-s…

Care sunt alte motive ce afectează rapiditatea soluţionării unor astfel de cauze? „În cauzele care au ca obiect infracţiunea de evaziune fiscală, de exemplu,  problema cea mai grea şi mai des întâlnită e aceea că nu sunt banii  pentru necesarele expertize contabile. În această situaţie suntem nevoiţi să mergem pe actele de constatare şi control ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice şi Gărzii Financiare. E însă şi aici o problemă şi anume aceea că unele dintre aceste acte sunt anulate de instituţiile judecătoreşti şi, în astfel de situaţii, soluţiile de trimitere în judecată formulate de noi rămân fără suport.

Multe dintre dosare vin din anii anteriori, sunt învechite; avem unele din 2004, din 2005. De ce se-nvechesc aceste dosare? Atât la Serviciul de cercetări penale de la Poliţie, cât şi la noi la Parchet, în ultimii ani a fost şi criză, dar şi lipsă de personal.

De asta, la începutul lui 2008, de exemplu, ofiţerii de cercetări penale aveau în lucru, în medie, cam 80 de dosare. La noi, la Parchet, la fel, încărcătura pe procuror a fost foarte mare. În acelaşi timp, un dosar economic ridică probleme complexe, necesită timp de studiu şi sunt mii de pagini de studiat, trebuie luate declaraţii de martori etc. În acelaşi timp, cum bine se ştie, legislaţia economică e la fel de fluctuantă ca şi altele.

Un dosar „arestat” patru ani…

Un dosar economic (nr.5811/P/2006) a stat la Poliţie, din cauza lipsei de personal, în jur de patru ani de zile. La Parchet, spune dl Oancea, a fost făcut în două luni. Activitatea infracţională cuprinsă în acest dosar începuse încă din 2004 şi se soldase la acea dată cu un prejudiciu de 1,4 miliarde lei vechi.

În foarte multe cauze e vorba de folosirea banilor unei firme în alte scopuri, inclusiv personale, decât în interesul societăţii. Pe fondul crizei, intră multe file CEC la plată, dar între timp marfa nu s-a vândut, urmează blocajele, iar păgubiţii vin şi fac plângeri penale. Sunt foarte multe probleme cu dosarele care se referă la infracţiunile prevăzute de Legea nr.241/2005, privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, a mai precizat interlocutorul nostru.

Avalanşă  de cazuri şi în 2009

În acest moment, la Parchetul local Galaţi sunt în lucru 400 de dosare, dar, spune dl Oancea, „numărul acestora va creşte pe fondul lipsei de personal. Ne lipsesc nu mai puţin de 12 procurori din schemă. La noi, la economic, ar trebui cel puţin doi procurori”.

„În 2009 au intrat deja 140 de dosare de acest gen. Din acestea, personal, am soluţionat 120 de dosare prin trimitere în judecată, netrimitere în judecată şi declinări de competenţă, care au fost în proporţie de 30 la sută”.

Probleme pe partea soluţionării cauzelor economice nu sunt puţine, în ceea ce priveşte tandemul Poliţie-Parchet. Totuşi, chiar dacă unii dintre învinuiţi ajung să creadă la un moment dat că au scăpat basma curată dintr-un dosar sau altul, sunt în cele din urmă trimişi în judecată,  deşi după ani buni. Ce se întâmplă mai departe, e un alt subiect, la fel de interesant.

Citit 8340 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.