Acceptarea moştenirii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnul Ştefan D. ne-a scris pentru a obţine lămuriri despre condiţiile acceptării moştenirii sub beneficiu de inventar?

Domnul notar George Schin ne-a răspuns şi de această dată la nelămurirea cititorului nostru. Iată ce trebuie să ştie domnul Ştefan despre moştenirea sub beneficiu de inventar.

Acceptarea sub beneficiu de inventar este un act de opţiune expres şi solemn prin care succesibilul declară, în cadrul termenului de prescripţie a dreptului de opţiune succesorală, că îşi însuşeşte titlul de moştenitor (comoştenitor) al patrimoniului succesoral, dar înţelege să răspundă de pasivul succesoral numai în limita activului moştenit şi numai cu bunurile moştenite, inventarul întocmit împiedicând confuziunea patrimoniului succesoral cu patrimoniul său propriu.

Succesibilul optează în acest sens, de regulă, în cazurile în care există îndoieli cu privire la solvabilitatea actuală sau viitoare a patrimoniului succesoral. Cea viitoare trebuie avută în vedere ca urmare a obligaţiilor contractuale sau delictuale eventuale ale defunctului.

Acceptarea voluntară

Succesibilul poate accepta moştenirea sub beneficiu de inventar numai cât timp nu a acceptat-o pur şi simplu, voluntar (expres sau tacit) ori forţat sau nu a renunţat la moştenire, deoarece acceptarea pură şi simplă este definitivă şi irevocabilă, iar retractarea renunţării în condiţiile art. 701 Cod civil constituie şi ea o acceptare pură şi simplă a moştenirii.

De asemenea, menţionăm că acceptarea sub beneficiu de inventar, ca şi acceptarea pură şi simplă ori renunţarea la moştenire, este un act juridic indivizibil; nu poate avea ca obiect numai o parte a moştenirii.

Citit 1482 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.