Pensia de urmaş

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Georgeta Apafaian, din Bereşti, ne-a scris pentru a ne cere ajutorul într-o problemă destul de delicată.

„Soţul meu a lucrat ca muncitor la Vega Galaţi până pe data de 3 ianuarie 2009, când a fost disponibilizat din cauza crizei financiare. Nu a beneficiat de şomaj fiindcă nu a avut 12 luni lucrate. Pe 20 martie 2009, soţul meu, datorită supărărilor  şi stresului, a decedat ca urmare a unui infarct. Eu am rămas cu doi copii - unul este elev în clasa a IX-a, iar celălalt urmează să intre în clasa I. Soţul meu are o vechime în muncă de aproximativ 20 de ani (nu ştiu precis deoarece carte de muncă este încă la Vega). Având în vedere cele de mai sus, vreau să ştiu dacă cei doi copiii au dreptul la o pensie de întreţinere sau un ajutor din partea statului. Menţionez că în prezent nu am nici un venit, nu am animale, nu am păsări şi nici teren agricol. Singurul nostru venit sunt cei 90 de lei, alocaţia copiilor”.

Stimată doamnă, trebuie să vă adresaţi în primul rând primarului din Bereşti şi să cereţi ajutor social. Veţi avea nevoie de un dosar care să conţină mai multe acte, dar cei de la primărie vă vor îndruma cu siguranţă în această privinţă. De asemenea trebuie să faceţi un drum la Galaţi şi să recuperaţi cartea de muncă a soţului. După ce intraţi în posesia cărţii de muncă, mergeţi la Casa de Pensii şi întrebaţi dacă nu cumva soţul dumneavoastră îndeplinea condiţiile de pensionare. Dacă da, atunci cei doi copii au dreptul la pensie de urmaş. Articolul 65 din Legea 19/2000 stabileşte că „au dreptul la pensie de urmaş copiii şi soţul supravieţuitor, dacă persoana decedată era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii”. 

Plângere contravenţională

Domnul Ion B. ne-a scris pentru a ne întreba dacă prietena lui poate ataca un proces verbal de contravenţie. Iată care este povestea amenzii. „Poliţiştii au prins-o pe prietena mea circulând cu 72 km/h în localitate. Radarul era la intrare în localitate, au oprit-o la ieşire şi i-au comunicat viteza prin staţie. Deci agentul constatator nu este cel care a întocmit procesul  verbal? Se poate face contestaţie pe chestia asta (are şanse de câştig)?  A doua chestie, i-au dat 6 puncte penalizare şi amenda 360 lei. Parcă punctul era 54 lei, adică 54x6=324 lei. Ce ziceţi, pe motivele astea are şanse să se anuleze procesul verbal?”

Stimate domn, în primul rând punctul de amendă este de 10% din salariul minim pe economie. Începând cu 1.01.2009 salariul minim pe economie este de 600 lei, în consecinţă punctul amendă este de 60 lei. Deci suma este corectă. Faptul că fapta contravenţională a fost constatată de un agent şi aplicată de către un altul este un motiv de nulitate relativă. Poate fi admisă însă, de la caz la caz şi de la o instanţă la alta.

Citit 1419 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.