Expertiză pentru stabilirea prejudiciului în dosarul înşelăciunii de la Suceveni

Expertiză pentru stabilirea prejudiciului în dosarul înşelăciunii de la Suceveni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La ultimul termen de judecată din dosarul înşelăciunii de peste 300.000 de lei de la Suceveni, făcută prin intermediul Cooperativei de credit "Belşugul", magistraţii Curţii de Apel au încuviinţat expertiza contabilă a celor 88 de contracte de împrumut. Potrivit avocaţilor, scopul expertizei ar fi acela de a stabili valoarea exactă a pagubei, estimată de procurori la 327.590 de lei.

Cum era de aşteptat, cel mai insistent solicitant a fost avocatul Ginei Iancu, inculpata care a primit de la magistraţii Tribunalului pedeapsa cea mai mare - 11 ani de închisoare. Procurorii o consideră iniţiatoarea acestei afaceri, iar o primă instanţă le-a dat dreptate. Apărătorul Ginei Iancu a explicat că inculpata nu-şi neagă vinovăţia, dar că ar exista anumite aspecte care ar reduce mult prejudiciul lansat de Parchet. El a mai susţinut că înşelăciunea s-ar fi petrecut "în cascadă", în sensul că au fost făcute primele contracte, pentru a căror achitare s-au mai făcut alte împrumuturi, ajungându-se astfel la cele 88 de acte care vor fi expertizate.

Magistraţii i-au atras atenţia apărătorului că însăşi clienta sa şi-a recunoscut faptele şi chiar prejudicul. Acesta însă a explicat că declaraţia la care se face referire ar fi fost luată în ziua în care Gina Iancu a fost arestată. „Declaraţia în care recunoaşte tot prejudiciul a fost luată sub presiunea actelor făcute în timpul cercetărilor judecătoreşti”, a punctat avocatul. Realitatea este că Gina Iancu a fost arestată preventiv câteva zile până când s-a judecat recursul la Curtea de Apel, unde magistraţii au pus-o în libertate.

Interesant este de văzut care va fi rezultatul expertizei, următorul termen de judecată fiind  stabilit pentru 16 ianuarie 2014.

Reamintim că în 2008, la Suceveni, a izbucnit un adevărat scandal, după ce zeci de localnici au reclamat faptul că s-au trezit având contracte de împrumut pe numele lor, la Cooperativa "Belşugul", deşi nu solicitaseră niciodată banii respectivi. În 2010, procurorii Parchetului Tribunalului le-au trimis în judecată pe două angajate ale băncii şi pe alte două salariate ale Primăriei Suceveni, despre care se presupunea că ar fi eliberat adeverinţe în contul titularilor de credite. În afară de Gina Iancu, pentru care a fost dată o sentinţă de 11 ani de închisoare şi care a rămas să achite prejudiciul de 327.590 de lei, restul au primit condamnări cu suspendare, astfel: Doina Ragea - doi ani, Tuţa Morariu şi Nicoleta Başa - câte doi ani şi jumătate. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel şi rămâne de văzut dacă va rămâne în această formă.

Citit 2174 ori Ultima modificare Luni, 23 Decembrie 2013 16:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.