Din culisele justiţiei / Disjungerile din "Aviasan" şi "Albo" mai tari ca dosarele-mamă

Din culisele justiţiei / Disjungerile din "Aviasan" şi "Albo" mai tari ca dosarele-mamă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ambele dosare, oamenii politici au fost daţi deoparte, pentru aprofundarea anchetei în privinţa participării lor la săvârşirea de infracţiuni

Dosarele Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din 2013 au oferit destule surprize, mai ales în situaţiile în care în "combinaţie" au fost prinşi şi o serie de oameni politici. Sunt foarte interesante disjungerile din aceste cauze oarecum sensibile şi devenite „grele” prin numele care au fost scoase la iveală în timpul cercetărilor.

De notorietate în acest sens sunt dosarele "Aviasan" şi "Albo", mai ales că amândouă au făcut să curgă râuri de cerneală. Lucrurile sunt cu atât mai interesante cu cât procurorii DNA au rămas datori cu răspunsuri în ceea ce priveşte soluţiile - de trimitere sau nu în judecată -  în privinţa celor rămas să fie cercetaţi.

Opt "disjunşi" în dosarul "Aviasan"

În 2013, „dosarul Aviasan” a fost unul dintre cele mai aşteptate şi mai de răsunet cazuri scoase la vederea publicului. După patru ani de anchetă, procurorii gălăţeni ai DNA au trimis în judecată şase oameni: Mihail Boldea, Mircea Marosy, Valentina Cojocaru, Matei Oprea, Costache Roşca şi Ionel Mihăilă. "Aviasan" este amintit aici doar din perspectiva disjungerilor care se referă la politicieni de marcă, dar şi la actuali sau foşti şefi de instituţii sau notari pentru care DNA Galaţi nu a dat încă un răspuns, lăsându-le însă numele într-un rechizitoriu devenit public odată cu ajungerea la instanţa de judecată.

Liviu Bogdan Ciucă, Eugen Durbacă, Mircea Toader, Mihail Boldea, deja trimis în judecată în „Aviasan”, actualul şef al Registrului Comerţului, Răducan Oprea, dar şi ex-şeful de la Cadastru, Nicolae Reti, precum şi notarii George Schin şi Claudiu Marina sunt deocamdată cercetaţi în acest caz. Rămâne de văzut însă care va fi soluţia procurorilor în ceea ce-i priveşte.

Disjungeri încă neclare în dosarul "Albo"

În „dosarul Albo”, odată cu trimiterea la instanţă a celor 21 de inculpaţi, au plecat şi „disjungerile”, care au rămas să fie cercetate de cei de la DNA. Prima dintre acestea s-a referit la cazul fostei şefe de la Protecţia Consumatorului, Viorica Colgiu, proces care se derulează la Tribunalul Galaţi.

Celelalte, care nu au ajuns încă în spaţiul public decât prin intermediul rechizitoriului, se referă la o anchetă pe „siguranţa naţionala” şi la una pe celebra agendă a lui Viorel Gheorghiţă, unde acesta trecuse numele celor cărora le dăduse miei şi produse alimentare. Agenda a fost ridicată din biroul de la DSVSA al lui Viorel Gheorghiţă, în timpul percheziţiilor din 22 iunie 2011.

Tot în timpul percheziţiilor, atât din biroul lui Gheorghiţă, cât şi din cel al Dumitru Neculai au fost ridicate „mijloace specifice de interceptare a comunicaţiilor”, motiv pentru care s-a dispus disjungerea cercetărilor sub aspectul „infracţiunii prevăzută de articolul 19 din Legea 51 pe 1991, privind siguranţa naţională a României”, se arată în rechizitoriul DNA.

Citit 2307 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2014 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.