Justiţie mioritică/ Marile dosare de corupţie îşi aşteaptă ani de zile finalul

Justiţie mioritică/ Marile dosare de corupţie îşi aşteaptă ani de zile finalul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe dosare de corupţie, cu larg ecou la trimiterea în instanţă, îşi aşteaptă finalizarea anul acesta. Vorbim despre cazuri mari, care au descoperit o latură mai puţin frumoasă a justiţiei gălăţene, a activităţii din unele instituţii publice sau a modului nefiresc în care se îmbină cu mediul interlop o parte a clasei politice. Rezultatul muncii procurorilor se va reflecta în soluţiile ce vor fi date de instanţele de judecată, acesta fiind poate şi motivul pentru care publicul îşi doreşte să afle ce se întâmplă în aceste procese. Câteva dintre acestea se află la judecata ultimei instanţe, care urmează să le dea inculpaţilor soluţia finală, ce-i va lăsa în libertate sau îi va trimite după gratii. În cele mai multe dintre dosare, însă, judecata se află tot la prima instanţă.

Un dosar finalizat de procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în 2010 se află la Curtea de Apel Iaşi, dar nici în acest moment nu are o soluţie, următorul termen de judecată fiind programat pentru data de 15 ianuarie. Este vorba de dosarul fostului şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, Dinu Gâlcă. Acuzat de fapte de corupţie, fostul procuror general a decedat, motiv pentru care procesul penal a încetat doar în ceea ce-l priveşte. Ceilalţi nouă inculpaţi - avocaţi, notari, oameni de afaceri, foşti poliţişti - sunt judecaţi în continuare. Procurorii DNA le-au reproşat că, sub umbrela protectoare a fostului procuror general, şi-ar fi rezolvat diverse probleme personale, de genul păstrării unor funcţii, înapoierii unor sume de bani, eliberarea unor titluri de proprietate asupra unor terenuri, etc. Deşi se află în primul ciclu de judecată, dosarul s-a perindat până acum la trei instanţe. Iniţial a fost la Înalta Curte, pentru că era vorba despre judecarea unui procuror general, care nu putea fi făcută decât de magistraţii Curţii Supreme. După decesul lui Dinu Gâlcă, procesul s-a mutat la Curtea de Apel Galaţi, pentru că printre inculpaţi se număra şi un avocat, după care judecata a fost transferat la Curtea de Apel Iaşi. Cert este că, în trei ani, dosarul nu a primit nicio soluţie.

Un alt caz de corupţie este cel al fostului prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătorie, Costache Roşca, trimis în judecată în 2012. Procurorii gălăţeni ai DNA l-au acuzat că a primit mită de la un afacerist, căruia îi promisese că-l va scăpa de „concurenţa” de la halda de zgură. În schimbul banilor, Roşca urma să le facă dosare penale celor care îl deranjau pe afacerist. Mita a fost mascată prin vânzarea unui apartament de către Roşca spre afaceristul cu pricina. Locuinţa a fost primită de la Primărie, dar fostul şef de parchet a reuşit în câteva luni să o cumpere, declarând, în fals susţin procurorii, că nu ar mai deţine nicio proprietate, deşi în Râmnicu Sărat avea două apartamente. Iniţial, procesul s-a aflata pe rolul Curţii de Apel Galaţi, dar a fost strămutat la Constanţa, iar următorul termen de judecată va fi pe 29 ianuarie.

Un alt mare dosar de corupţie este cel al lui Mihail Boldea, denumit generic "Aviasan". Acesta a intrat recent pe rolul Curţii de Apel Galaţi, însă instanţa nu a apucat să intre în miezul rechizitoriului, deoarece, pe de o parte, inculpaţii nu au fost prezenţi în grup, ci separat, iar pe de altă parte Boldea a cerut strămutarea procesului, cerere care se va judeca la Înalta Curte pe 14 ianuarie. „Aviasan” este povestea penală a modului în care circa 40 de hectare de teren au fost luate din proprietatea statului printr-un act fals, făcut de Boldea, după cum susţin procurorii DNA. Pe 15 ianuarie, dosarul are termen şi la Galaţi. În acest dosar sunt şase inculpaţi, oameni de afaceri, fostul şef al Parchetului Judecătoriei, Costache Roşca, precum şi Boldea.

De numele fostului parlamentar se leagă şi tunul imobiliar estimat la un milion de euro. Dosarul a fost instrumentat de procurorii gălăţeni ai DIICOT în 2012, dar nici în acest caz nu ne aflăm în preajma pronunţării unei decizii. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Iaşi şi are termen pe 29 ianuarie.

Un alt dosar de corupţie care îşi aşteaptă finalul anul acesta este cel al fostei şefe de la Protecţia Copilului, Marinela Dobrea. Ea a fost trimisă în judecată în 2010, după ce DNA Galaţi a stabilit că a externalizat anumite serviciii, atribuindu-le unor societăţi preferate, că a făcut achiziţii pentru copiii şi tinerii din centrele de plasament la preţuri mult mai mari decât cele ale pieţii, în detrimentul instituţiei publice. Tribunalul a condamnat-o cu suspendare, dar Curtea de Apel i-a dat patru ani de puşcărie cu executare. Decizia a fost atacată la Înalta Curte, unde procesul va începe pe 23 ianuarie. Dosarul mai are şi alţi şapte inculpaţi, printre care şi fiica Marinelei Dobrea.

Citit 1327 ori Ultima modificare Luni, 06 Ianuarie 2014 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.