Fostul prefect de Galaţi a fost trimis în judecată/ Alături de el sunt judecați alţi patru inculpaţi

Fostul prefect de Galaţi a fost trimis în judecată/ Alături de el sunt judecați alţi patru inculpaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dosarul fostului prefect de Galaţi, Emanoil Bocăneanu, a ajuns la instanţă şi este primul caz de corupţie la nivel înalt care se va judeca sub spectrul noului Cod Penal. Nouă capete de acuzare sunt puse în seama fostului prefect de Galaţi. Odată cu Bocăneanu au ajuns în faţa judecătorilor şi Vasile Balaban, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Bogdan Topală, Carmen Cotan şi Laurenţiu Budur. Toţi inculpaţii vor fi judecaţi în stare de libertate.

Procurorii gălăţeni ai DNA l-au acuzat pe Bocăneanu, printre altele, de trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi fals în declaraţii. Vasile Balaban a fost acuzat de cumpărare de influenţă, Bogdan Topală, de complicitate la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Carmen Cotan, de folosire a unor astfel de informaţii şi Laurenţiu Budur de cumpărare de influenţă.

Potrivit comunicatului emis de cei de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), anul trecut, pe 1 august, Emanoil Bocăneanu ar fi făcut presiuni şi ar fi ameninţat conducerea Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei (DJEP) Galaţi pentru angajarea numitei Carmen Cotan, prietenă a soţiei lui. Pentru asta, Bocăneanu l-ar fi determinat pe şeful comisiei de concurs, Tudorel Chirnoagă, să-i dea subiectele protejatei sale prin Bogdan Topală, înainte de susţinerea concursului.

Tot procurorii arată în rechizitoriu faptul că din decembrie 2012 şi până în 2013, când se derula un concurs pentru ocuparea fotoliului de şef la ISU Galaţi, Bocăneanu, care era membru în comisie, s-ar fi implicat în sprijinirea candidatului Vasile Balaban, care a şi fost declarat câştigător în luna august 2013. Concret, Bocăneanu i-ar fi cerut contracandidatului lui Balaban să nu-şi valorifice corect cunoştinţele. Cei de la DNA susţin că „preţul” ar fi fost de 1.569 de lei, plătit în produse alimentare şi băuturi.

Tot Bocăneanu s-ar fi implicat pentru ca firma lui Laurenţiu Budur să câştige un contract cu DJEP, în condiţiile în care nu Prefectura, ci Consiliul Judeţului gestiona fondurile acestei unităţi. În schimbul demersurilor sale, Bocăneanu i-ar fi cerut lui Budur să-i instaleze cada şi bateria de duş, solicitând să nu apară pe devizul de lucrări, cerându-i apoi lui Budur o sumă din contravaloarea contractului, pe care ar fi trebuit să o primească după virarea banilor de către CJ Galaţi.

De asemenea, de-a lungul lui 2012–2013, Bocăneanu ar fi uzat de prerogativele funcţiei de prefect şi le-ar fi cerut celor din DJEP să-i prelungească unei angajate a instituţiei suspendarea din activitate, primind pentru asta bani.

DNA mai arată că anul trecut, Bogdan Topală i-a cerut, în două rânduri, lui Bocăneanu să intervină pe lângă ofiţeri ai Poliţiei Rutiere, astfel încât Topală să primească doar avertisment pentru depăşirea limitei de viteză şi neacordare de prioritate la trecerea de pietoni, şi să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului. Tot la acest capitol s-a înscris şi intervenţia lui Bocăneanu făcută la un ofiţer superior din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Galaţi pentru ca acesta să-i determine pe angajaţii IPJ să achieseze la apărările formulate în instanţă, în dosarul unei persoane, amendate şi cu permisul de conducere suspendat.

Lui Bocăneanu i s-a mai reproşat că a uzat de beneficiile funcţiei sale şi ar fi achiziţionat din bani publici, bunuri pe care le-ar fi utilizat în folos personal, procurorii DNA vorbind aici de cărţi de drept, de două licenţe de program antivirus montate la calculatorul personal, de materiale promoţionale luate de la Muzeul de Istorie, de patru cartele SIM  şi trei telefoane care aparţineau DJEP, dar pe care le-a folosit şi după plecarea sa din instituţie, dându-le şi altora.

Procurorii susţin că în decembrie 2012, Bocăneanu ar fi cerut unui angajat să întocmească în fals acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că-l va repara şi-l va folosi pentru el, dar nu a avut succes. Procurorii DNA mai susţin că Bocăneanu şi-a completat declaraţia de avere din 2013 fără să-şi treacă vânzarea a două apartamente şi că acesta a împrumutat pe cineva cu 50.000 de euro fără a reieşi concret de unde are aceşti bani. Tudorel Chirnoagă, care a fost şeful comisie de concurs în baza căruia trebuia să fie angajată carmen Cotan, a primit din partea procurorilor DNA doar o amendă administrativă de 1.000 de lei, el fiind scos de sub urmărirea penală.

Dosarul se află la Tribunalul Galaţi, în faza nepublică, urmând ca în următoarea perioadă să fie stabilit primul termen de judecată.

Citit 5314 ori Ultima modificare Joi, 06 Februarie 2014 23:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.