Fraude imobiliare de 350.000 de euro la Galați/ Vinovaţii au fost deferiţi justiţiei

Fraude imobiliare de 350.000 de euro la Galați/ Vinovaţii au fost deferiţi justiţiei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Galaţi au trimis în judecată un grup infracţional organizat specializat în comiterea de infracţiuni de înşelăciune, având ca obiect imobile - apartamente şi terenuri. Gruparea este formată din Mara Moldoveanu, Aurel Moldoveanu, Rodica Mihaela Moldoveanu şi Georgiana Cătălina Moldoveanu, toţi patru fiind arestaţi anul trecut, la începutul lunii decembrie.

Cei patru sunt acuzaţi că au indus în eroare 20 de persoane şi le-au deposedat de imobile (apartamente, case şi terenuri), creând astfel un prejudiciu de peste 1,5 milioane de lei.

Din ancheta procurorilor reiese că Mara Moldoveanu era liderul grupării, „participând direct la cele mai multe acte materiale, cu rol principal în identificarea potenţialelor victime, organizarea celorlalţi membri pentru orchestrarea inducerii în eroare, în mod sistematic, a acestora şi realizarea efectivă a transferurilor drepturilor de proprietate asupra imobilelor, incluzând asigurarea achitării datoriilor restante către asociaţiile de proprietari, coordonarea membrilor grupului în cursul procedurilor notariale, asigurarea martorilor în procedura de deschidere a succesiunii notariale”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

După ce inculpata identifica victimele, Aurel Moldoveanu, fie singur, fie împreună cu ajutorul celorlalţi membri ai grupului infracţional, se ocupa de  „sufocarea” părţilor vătămate, pe care le determina să-şi vândă bunurile în condiţiile impuse de el.

Anchetatorii au identificat mai multe metode de lucru, printre care legarea unor aşa-zise relaţii de strânsă prietenie cu părţile vătămate şi consumarea de băuturi alcoolice împreună cu acestea, proferarea de ameninţări şi exercitarea de acţiuni de violenţă.

Metode de lucru

Cei patru inculpaţi aveau roluri foarte bine stabilite în cadrul „afacerii”. De cele mai multe ori, părţile vătămate erau persoane care aveau apartamente cu datorii foarte mari la întreţinere. Acestora li se propunea un schimb imobiliar, pentru a scăpa de datorii. La finalul tranzacţiilor, proprietarii rămâneau fără apartament şi nu mai primeau la schimb niciun alt imobil. Până la finalizarea tranzacţiei, părţile vătămate erau cazate chiar în apartamentul inculpaţilor.

În alte cazuri, membrii grupării se împrieteneau cu persoane dependente de alcool care aveau în proprietate imobile. Imediat ce prietenia se lega, proprietarul apartamentului era dus la notariat, sub influenţa băuturilor alcoolice, şi pus să semneze o procură pe numele unuia dintre membrii grupării. Procura era dată pentru ca aceştia să se ocupe de schimbul imobiliar sau de vânzarea apartamentului. Ca şi în cazurile precedente, imobilul era vândut fără ca banii să mai ajungă la proprietar sau ca acesta să primească alt apartament în proprietate. Metoda cu procura era folosită şi în cazurile unor moşteniri. Astfel, mergeau la birourile notariale pentru a depune mărturie că o anumită persoană este unicul moştenitor. Apoi îi propuneau moştenitorului un schimb imobiliar, ajungând astfel la metoda clasică a înşelăciunii.

Liderul grupării le folosea pe Rodica Mihaela Moldoveanu şi Georgiana Cătălina Moldoveanu pentru a atrage noi victime. Astfel, cele două fete se prefăceau îndrăgostite de anumite persoane, dependente de alcool, pe care le luau să locuiască cu ele. Apoi, folosind constrângerea emoţională şi, uneori, chiar pe cea fizică, fetele îi determinau pe cei de care să dădeau îndrăgostite să îşi vândă proprietăţile.

Din anchetă a rezultat faptul că membrii grupării nu au bunuri pe numele lor, banii obţinuţi din fraudele imobiliare fiind cheltuiţi la jocurile de noroc.

Cei patru vor da acum socoteală în faţa judecătorilor Tribunalului Galaţi, care vor stabili şi pedepsele aferente infracţiunilor săvârşite.

Citit 6003 ori Ultima modificare Luni, 10 Februarie 2014 22:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.