Execuţiunea testamentară

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doamna Maria N., din Lieşti, vrea să îşi facă testament, dar nu ştie ce se va întâmpla cu actul după decesul ei. Cititoarea noastră doreşte să ştie cine va pune în aplicare dorinţele ei, exprimate în testament.

Domnul notar George Schin îi răspunde cititoarei noastre şi îi explică cum şi cine va aplica dipoziţiile testamentului.

Execuţiunea testamentară este o dispoziţie cuprinsă în testament prin care testatorul, conform art. 910 din Codul civil,  desemnează una sau mai multe persoane, conferindu-le împuternicirea necesară pentru a putea asigura executarea dispoziţiilor testamentare.

Testatorul recurge la instituirea de executor testamentar, de regulă, pentru a-i degreva pe moştenitori de acestă sarcină sau în cazurile în care apreciază că moştenitorii chemaţi în puterea legii să execute dispoziţiile testamentare nu ar vrea sau nu ar putea asigura îndeplinirea dispoziţiilor sale de ultimă voinţă.

Cine e executorul testamentar?

Executorul testamentar poate fi orice persoană, cu singura condiţie să aibă capacitate de exerciţiu deplină (sunt lipsiţi de capacitatea de exerciţiu alienaţii sau debilii mintali, persoanele puse sub interdicţie legală sau judiciară, minorii sub 14 ani, prezumându-se că nu au discernământ).

Minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă, conform art. 915 din Codul civil, nu poate fi executor testamentar nici chiar cu încuviinţarea ocrotitorului legal (are capacitatea de exerciţiu restrânsă minorul în  vârstă de la 14 la 18 ani, acesta putând încheia numai anumite acte juridice).

Capacitatea executorului testamentar trebuie să fie apreciată nu în raport de data desemnării (data testamentului), ci în raport de data deschiderii moştenirii, când împuternicirea începe să producă efecte.

Împuternicirea de executor testamentar poate fi dată numai printr-un înscris în formă testamentară, fie şi codicil posterior testamentului (dispoziţie de ultimă vointă care se adaugă unui testament şi prin care acesta este modificat sau completat) dar făcut în formă testamentară, şi poate fi revocată până în ultima clipă a vieţii numai în condiţiile prevăzute de lege privitor la revocarea testamentelor.

Citit 1501 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.