Pensia alimentară

Pensia alimentară
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Domnul Dumitru ne întreabă dacă pensia alimentară are termen de prescripţie. Iată ce ne povesteşte cititorul nostru: „O persoana îmi cere pensie alimentara după 10 ani deşi eu nu am fost căsătorit niciodată cu ea. Copilul are pe certificat de naştere la rubrica tată numele meu, dar el este pus pe certificat la doi ani după naştere (sincer nu ştiu cum a apărut acolo) şi acum îmi cere custodie (pe care mama a avut-o întotdeauna) si pensie alimentară”.

Conform legii, acţiunea în tăgăduirea paternităţii se poate introduce în cadrul unui termen de 6 luni de la data când tatăl a cunoscut naşterea copilului. Acţiunea se porneşte de către soţul mamei.

Fiind o acţiune prescriptibilă în termenul de 6 luni şi datorită faptului că ea se porneşte în principiu de către soţul mamei, ceea ce presupune şi căsătoria între tatăl şi mama copilului, această acţiune nu poate fi admisă. Eventual, o acţiune în contestarea recunoaşterii de paternitate a copilului din afara căsătoriei, acţiune care este imprescriptibilă, însă dumneavoastră susţineţi că nu ştiţi cum a apărut numele dumneavostră pe certificatul copilului.

Ca idee, pensia de întreţinere este imprescriptibilă. Pensia de întreţinere poate fi cerută de către mama, în calitate de reprezentant legal, până la vârsta de 18 ani.

După împlinirea vârstei de 18 ani, copilul dobândeşte deplina capacitate de exerciţiu, şi, până la împlinirea vârstei de 26 de ani, dacă este în continuarea studiilor şi nu prestează o muncă remunerată, poate dobândi această pensie.

Ordonanţă preşedinţială

Domnul Ion Carp ne-a scris pentru a cere un sfat în legătură cu o acţiune de judecată pe baza unei ordonanţe preşedinţiale:

„Aş vrea să ştiu dacă pot introduce acţiune pe cale de ordonanţă preşedinţială pentru a şti şi eu ca părinte de situaţia copiilor mei deoarece sunt în divorţ cu soţia, iar copii sunt la ea şi nu îi lasă absolut deloc să se apropie de mine. Le spune tot felul de prostii şi m-a ameninţat că îmi face reclamaţie la poliţie dacă merg la şcoală să văd cum învaţă sau merg să îi iau la mine pentru a putea să le fac analize medicale sau pur şi simplu să-i ajut cu ce pot. V-aş ruga de asemenea să-mi spuneţi unde se poate introduce acţiunea amintită mai sus ţinând cont de faptul că divorţul se află în faza de apel şi tot durează de ceva vreme şi se impune o situaţie de urgenţă deoarece este aproximativ un an de când nu mi se permite să am şi eu grijă de copii”. Cititorul nostru ne mai întreabă dacă această acţiune trebuie timbrată.

Dacă în cadrul procesului de divorţ nu aţi solicitat şi stabilirea programului de vizitare al minorilor o puteţi face acum pe calea acţiunii separate. De asemenea, puteţi face pe calea ordonanţei preşedinţiale această acţiune de stabilire program vizitare minori, eventual într-un program pe care-l consideraţi oportun (în fiecare sâmbătă şi duminică câte două ore cu luarea la domiciliul dumneavoastră, de exemplu).

Reclamaţie nu vă poate face, întrucât Codul familiei prevede că ambii părinţi au drepturi egale asupra copiilor, iar în cazul dumneavoastră nu s-a pronunţat o instanţă printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind încredinţarea copiilor unuia dintre părinţi şi nici decăderea din drepturile părinteşti ale celuilalt părinte.

Pentru a formula ordonanţă preşedinţială va trebui să demonstraţi urgenţa acestei măsuri, vremelnicia (e obligatoriu să fie capăt de cerere în acţiunea de divorţ). Cererea de ordonanţă o veţi introduce la instanţa competentă să se pronunţe asupra fondului cauzei, iar ordonanţa va putea fi dată fără citarea părţilor. Acţiunea este supusă taxei judiciare de timbru.

Citit 4134 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.