Construcţia Centrului de Afaceri, blocată din nou!

Construcţia Centrului de Afaceri, blocată din nou!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Firmele constructoare – în lichidare judiciară * Defunctul Minister al Integrării a refuzat firme gălăţene solvabile pentru un spaniol dubios?! * Chebac îl acuză pe ministrul Boagiu * „Se pare că vom obţine o extindere a termenului”, spune preşedintele CJ, după o discuţie cu comisarul european de resort *

Ne-am obişnuit să ne uităm în fiecare zi la schelele viitorului Centru de Afaceri Galaţi: merge? S-a oprit munca?!

Anul trecut, lucrarea a fost blocată de un scandal între constructori, dar Consiliul Judeţului (CJ) a reuşit să treacă hopul. Vineri, în plenul şedinţei CJ, consilierul judeţean Iulian Aramă a cerut explicaţii, care să infirme sau să confirme zvonurile că la acest adevărat Turn Babel, unde s-au încurcat limbile română, spaniolă şi cea a fostului minister al Integrării, lucrurile s-au blocat din nou.

Peste şase milioane de euro sunt în pericol? Vom pierde bani europeni în plină criză? Mai mult, vom fi obligaţi să dăm banii deja primiţi înapoi? Nu este vina Galaţiului şi se pare că şi forurile europene au înţeles asta, ne-a liniştit vineri  preşedintele CJ, Eugen Chebac.

E sau nu e? E!

Preşedintele CJ Eugen Chebac a confirmat vineri zvonul: iar e belea! Şi doar cu o zi sau două înainte muncitorii erau pe schele… Preşedintele, care a spus că se pregătea să facă o informare către consilieri, s-a arătat supărat că gălăţenii au fost ignoraţi:

„Nu s-a ţinut cont de condiţiile concrete! Autoritatea contractantă – Ministerul Integrării - a semnat un contract cu un joint-venture format din două firme, o firmă spaniolă – GTM şi o firmă românească (gălăţeană - n.red.) - Brico SRL. Însă lucrurile au stat prost de la început, având în vedere că  firme din Galaţi, cum sunt Unicom-ul sau Vega, au fost participante în licitaţie…”

Unicom a propus un preţ „mult mai mic” decât firma spaniolă, iar Vega a propus cu doar 1,5 la sută mai mult, însă firmele nu au câştigat, spune preşedintele Chebac.

„S-a ales firma spaniolă, nu pot să ştiu pe ce considerente. Erau semne încă de la semnarea contractului între autoritate (Ministerul Integrării - n.red.) şi constructor, noi fiind în acest contract numai beneficiari, fără a avea posibilitatea de a impune sau modifica clauzele contractuale”.

Ştim de ce s-a ales aşa: o firmă străină aduce punctaj bun la proiecte! Dar de ce nu e verificată bine? A urmat scandalul de anul trecut, când Brico s-a plâns că spaniolii o falimentează: nu-i decontează cheltuielile deja făcute, iar unul dintre furnizorii firmei gălăţene - Mirco Italia - a contactat „Viaţa liberă” ca să se plângă, la rândul său, că nu primeşte bani de la Brico pentru marfa livrată.

Au urmat multe discuţii între cele trei părţi, însă între timp firma gălăţeană BRICO a ajuns „în lichidare judiciară, ceea ce s-a întâmplat şi cu firma spaniolă” GTM S.A., a anunţat preşedintele Chebac.

„Suntem în reorganizare, nu în lichidare”, ne-a declarat în aceeaşi zi Sorin Ariton, managerul firmei Brico, care ne-a amintit că strigase după ajutor, prin intermediul ziarului nostru, plângându-se anul trecut de neseriozitatea firmei spaniole, şi ea în reorganizare acum.

Promisiuni europene: 2010, finalul lucrării

„Vineri am avut o întâlnire cu dl Munteanu, secretar  de stat de la Ministerul Dezvoltării şi Locuinţei,  şi am căutat soluţia optimă pentru ca lucrarea să meargă mai departe, ne-a mai încurajat preşedintele Chebac. S-au făcut deja demersurile necesare de la Consiliu către Ministerul Dezvoltării, acesta către Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Finanţe către Comisia Uniunii Europene”.

„Am avut o discuţie şi cu comisarul pentru Dezvoltare Europeană – se pare că vom obţine o extindere a termenului de realizare până la finele anului 2010 şi nu 2009, cum era iniţial, cu cesionarea contractului către un alt constructor, care să aibă potenţialul să ducă lucrarea la capăt.” 

„Prinde orbul, scoate-i ochii!”

Consiliera judeţeană PD-L Violeta Nanu nu s-a mulţumit vineri cu explicaţiile preşedintelui, cerând să fie pedepsit vinovatul, iar Chebac a revenit cu precizarea: „contractul a fost semnat de ministrul Integrării, al cărui ministru era Anca Boagiu”, membră în conducerea PD…

Ministerul a fost transformat în cel al Dezvoltării Regionale şi a Locuinţelor, care este însă acum la PD-L. Poate fostul vicepreşedinte CJ Mircea Toader, deputat PD-L, va încerca să afle ce s-a întâmplat de fapt după perdelele ministerului…

Ghinion?

Proiectul câştigat de CJ printr-un Program PHARE a început cu lucrul la planurile de arhitectură încă din 2004. Tot felul de ghinioane au urmărit victoria iniţială: refacerea unei licitaţii de către acelaşi minister secretos, apoi aşezarea romilor, cu locuinţe improvizate, pe şantier, întârziindu-se astfel începerea lucrărilor şi când totul a fost gata s-a descoperit o hrubă care trebuia cercetată. Deci întârzieri neaşteptate, iar UE a înţeles.

A urmat scandalul GTM – Brico, apelul CJ la alte trei firme care să susţină continuarea lucrărilor, penalizarea constructorilor iniţiali şi blocajul de acum. Sperăm, doar încă o amânare.

Lucrarea trebuia să fie gata în noiembrie 2008, apoi a fost amânată, din cauza întârzierilor justificate, până în noiembrie 2009.  

„Viaţa liberă” a avertizat!

Reamintim că Ministerul Integrării Europene ne-a răspuns ca oracolul din Delfi la îngrijorările noastre privind scandalul joint-venture! Chiar la vremea licitaţiei, ni s-au refuzat datele cu firmele înscrise!

Profesorul universitar Ene Dinga, fost ministru (independent, cu susţinerea PD) înaintea lui Boagiu, s-a arătat mirat de secretomania licitaţiei cu pricina. „Ca la noi la nimeni!” – a constatat dumnealui.

Carmiza Dobrescu, director adjunct la Relaţii publice al Ministerului, ne-a declarat că aşa vrea UE: să nu se cunoască participanţii la licitaţie până după încheierea acesteia. Mai târziu, când scandalul a pus problema bonităţii firmei spaniole, ministerul ne-a răspuns tot sibilinic pe mail că şi-a făcut treaba şi că „Verificarea veridicităţii declaraţiei respective este de competenţa organelor şi organismelor în drept şi nu a Comitetului de evaluare”.

Să lăsăm „organele” să se sesizeze singure sau să facem ca Becali şi să punem noi mâna pe spanioli?!

Centrul de Afaceri Galaţi, o clădire cu patru etaje, urma să fie gata în 2008, costurile fiind estimate la peste şase milioane de euro, câştigaţi în mare parte (de CJ) printr-un program PHARE, contribuţia judeţeană ridicându-se la 1,76 milioane euro, iar cea a Consiliului Local Galaţi, la peste 51.000 euro.

Explicaţie foto: Aşa arată lucrările văzute dinspre str. Cuza

Citit 1403 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.