Poliţişti şi vameşi, CONDAMNAŢI la închisoare după patru ani de JUDECATĂ

Poliţişti şi vameşi, CONDAMNAŢI la închisoare după patru ani de JUDECATĂ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Curtea de Apel Galaţi a schimbat în totalitate sentinţa în dosarul de contrabandă cu ţigări în care erau implicaţi angajaţi de la Poliţia de Frontieră şi Vamă * Dosarul a fost trimis instanţei de judecată în urmă cu patru ani, iar sentinţa dată acum este definitivă şi mult mai dură decât cea Tribunalului


Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Galaţi au stabilit că, în 2009, poliţişti, vameşi şi cetăţeni moldoveni au organizat o grupare şi au trecut peste Prut tutun de contrabandă. Ancheta a scos la iveală faptul că ţigările intrau în România doar pe tura agentului de poliţie Gică Streşină, ascunse în mijloace de transport, care când ajungeau la Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi - Rutier erau verificate doar formal de către acesta. Cei de la DIICOT au susţinut că, în acest mod, gruparea ar fi adus pe piaţa neagră aproximativ 150.000 de pachete cu ţigări, stabilind prejudiciul la 1.504.578,59 de lei.

În 2010, zece inculpaţi au ajuns să fie judecaţi la Tribunalul Galaţi. În decembrie 2012, s-a dat o primă decizie, care le-a adus inculpaţilor condamnări cu suspendare şi achitări pentru unele infracţiuni. În acelaşi timp, cei găsiţi vinovaţi au fost obligaţi să achite prejudiciul înscris în rechizitoriul procurorilor de la DIICOT.

Acum, Curtea de Apel a schimbat în totalitate prima sentinţă. Astfel, Constantin Caragherghi şi Ina Cotruţă, care primiseră câte trei ani şi patru luni pentru contrabandă, au de efectuat patru ani de puşcărie, respectiv, trei ani cu suspendare. Poliţistul Gică Streşină a primit patru ani de puşcărie, iar moldovenii Cătălin Cimpoi şi George Adrian Mărăcine câte trei ani cu suspendare. Iniţial, Tribunalul îi achitase pentru constituire şi aderare la un grup infracţional, însă Curtea a recunoscut infracţiunea de constituire de grup organizat şi a luat în calcul complicitatea la trecerea frontierei. La această ultimă infracţiune, toţi oamenii legii fuseseră iniţial achitaţi, însă acum Streşină, Valentin Andronic, Aurel Mistreanu, Teodor Lupaşcu, Mariana Haşiu şi Eugen Popescu au primit câte opt luni cu suspendare. Andronic şi Mistreanu erau agenţi şefi de poliţie la IJPF Galaţi, Haşiu era inspector vamal superior la Biroul Vamal Galaţi, iar Lupaşcu şi Popescu erau controlori vamali la acelaşi Birou. S-au menţinut sechestrele pe bunurile lui Streşină: un apartament în Galaţi, un teren de peste 600 metri pătraţi în Tuluceşti, trei terenuri în Vânători care depăşesc 500 metri pătraţi, un Mercedes Benz, o Dacia Solenza, acesta având să achite statului 272.403,95 de lei plus alte penalităţi.

Toţi inculpaţii trebuie să achite câte 12.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare, mai exact banii care s-au cheltuit cu urmărirea penală şi procesele de-a lungul celor cinci ani de anchete şi procese. Caragherghi, Cotruţă, Mărăcine şi Cimpoi trebuie să achite şi ei, împreună, un prejudiciu de 1.229.403,95 de lei, motiv pentru care judecătorii au păstrat sechestrele pe autoturismele acestora.

 

Vezi şi: Într-un caz de contrabandă cu ţigări, condamnări cu suspendare, şi averi sub sechestru

 

Citit 5119 ori Ultima modificare Marți, 17 Iunie 2014 21:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.