Interceptările DNA în dosarul Bunea Stancu/ "Firmele sunt controlate de noi, nu de alţii care prind avioane!"

Interceptările DNA în dosarul Bunea Stancu/ "Firmele sunt controlate de noi, nu de alţii care prind avioane!"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bunea Stancu s-a faflat ăn vizorul DNA încă din 2011, după cum atestă chiar interceptările din dosar * Înregistrările au fost ataşate rechizitoriului pentru a dovedi interesul pe care şeful CJ Brăila îl avea ca firmele agreate de el să primească bani publici


Rechizitoriul prin care a fost trimisă în judecată conducerea suspendată a Consiliului Judeţean Brăila are şi câteva interceptări ce atestă faptul că Bunea Stancu s-a aflat în vizorul anchetatorilor încă din (cel puţin) decembrie 2011. DNA a avut în vedere contractele de lucrări încheiate de CJ Brăila în perioada iulie 2009 - august 2010 şi, după cum se poate observa, s-a mers şi pe interceptări. Bunea este acuzat de abuz în serviciu şi conflict de interese.

Procurorii au susţinut în rechizitoriu că acesta avea tot interesul să dea contracte pe bani publici firmelor agreate, cu atât mai mult cu cât, într-un fel sau altul, banii se întorceau la el sub forma dividendelor. Procurorii au scris în comunicatul de presă o informaţie referitoare la legăturile care existau între Gheorghe Bunea Stancu şi firmele pomenite în rechizitoriu, parte din acestea inculpate în dosarul de corupţie instrumentat de DNA. „SC Concivia SA Brăila, una dintre beneficiarele contractelor din bani publici atribuite de CJ Brăila, este administrată de către inculpatul Soare Vasile. Acţionar majoritar la această firmă este SC Bursagrirom SA Brăila, care la rândul său îl are ca acţionar majoritar pe inculpatul Gheorghe Bunea Stancu, condiţii în care acesta din urmă are o participare indirectă la capitalul SC Concivia SA Brăila, fiind deci persoană afiliată la aceasta. În aceste condiţii, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu a îndeplinit mai multe acte în cadrul procedurilor şi a luat decizii prin care s-au obţinut în mod direct foloase patrimoniale în valoare totală de 1.313.867,72 de lei de către SC Concivia SA Brăila, societate de la care beneficiază în continuare de foloase”, arată cei de la DNA, în comunicatul lor. Pentru a dovedi acest aspect, procurorii au ataşat la dosar o convorbire din 23 decembrie 2011, unde Bunea îi spune interlocutorului său că „i se pare normal ca băiatul să preia ce e al familiei”.

Şorici Gheorghiţă: Da!

Gheorghe Bunea Stancu: Bună dimineaţa!

Şorici Gheorghiţă: Trăiţi, dom' preşedinte!

Gheorghe Bunea Stancu: Deci, am discutat ieri... ordinele alea de zi care le aveţi voi astăzi şi la Concivia şi la tine... Vezi de treaba ta, că am dat indicaţii foarte clare că nu se întâmplă absolut nimic din punct de vedere al conducerii executive… a… societăţii!.. O să fie câteva chestii, o să despărţim activitatea de alta... Deci, le-am dat aşa o linie, ca să... ca să fie cât de cât şi corectă faţă de acţionari şi să vă creeze şi vouă posibilitatea să vă organizaţi mai bine. Se va schimba în Consiliu' de Administraţie, în locu' lu' Cristi Nicolae, care produce foarte multe… discuţii, ca să nu spun altceva… va intra băiatu’ meu, va intra Răzvan, ca să nu intre altcineva, să avem dureri de cap. În rest, nu se schimbă absolut nimic. Iar io pe Cristi... o să-i explic io că... e mai bine şi pentru el, şi pentru mine, aşa că nu vreau să am discuţii interminabile pe tema asta. Că nu-mi face bine nici mie, nici lui. Că şi el are un stil din ăsta care confundă lucrurile de multe ori. Da'... da' mi se pare normal băiatu’ să înceapă să preia ce este al familiei… Este o chestie corectă din toate punctele de vedere. Ţi-am spus, ca să ştii. În rest, surprize nu sunt. N-ai alte surprize.

Şorici Gheorghiţă: Da, dom' preşedinte!

Gheorghe Bunea Stancu: Se va vota pentru repartizarea dividentelor, ăia 31... O să vedem dacă, din 34,5, 31 să se ducă pe dividende, vom vedea dacă... îi vom şi lua efectiv. Deocamdată, vorbim de... Îs vorbe, ştii?

Şorici Gheorghiţă: Am înţeles. Bine!

Gheorghe Bunea Stancu: Altceva nu, nu sunt alte probleme, ca să... nu-ţi faci... Nu-i o problemă din punctu' ăsta de vedere. Deci, nu se pune problema schimbării conducerii şi aşa mai departe, da?

Şorici Gheorghiţă: ...? .... Da. Bun, mulţumesc!

Gheorghe Bunea Stancu: Da' tu nu spui nimica... Io ţi-am spus ca să nu stai cu grijă, că...

Şorici Gheorghiţă: Am înţeles, dom' preşedinte, da!

Gheorghe Bunea Stancu: Vezi-ţi de ale tăle!...

Şorici Gheorghiţă: Nu, păi io oricum...

Gheorghe Bunea Stancu: Şi dacă a intrat... Dacă a intrat Răzvan acolo... Cum?

Şorici Gheorghiţă: Io oricum mi-am propus să nu fac comentarii...

Gheorghe Bunea Stancu: Da' nu-s, dom'le!... Tu iei act de ele şi dup-aia o să le mai discutăm, nu... Deci firmele sunt controlate de noi, nu de… alţii care prind avioane. Lasă-l pe Petrică! Când bea un whisky, prinde... El are şi puţină dreptate. Da' lucrurile să le discutaţi în faţa mea, ca să nu avem probleme! Hai!

Şorici Gheorghiţă: Bine! Trăiţi!”

"Vedeţi în procesu' ăla verbal ce-i de făcut..."

De asemenea, DNA a mai pus la dosar o convorbire purtată pe 30 decembrie 2011, menită să ateste legăturile dintre firma Bursagrirom, unde Bunea este acţionar majoritar, SC Concivia, unde el este asociat, şi Hercules SA Brăila, unde administrator este Sorin Iulian Costin.

Acesta din urmă este cel care a trimis mesajul lui Bunea către Vasile Soare, de la Concivia, de a nu fi contactat în niciun fel. Convorbirile purtate în august au fost interceptate de cei de la DNA, care au şi cerut pentru asta arestarea lui Bunea. Iată ce vorbeau cei doi pe 30 decembrie 2011:

Costin Sorin Iulian: Alo!

Gheorghe Bunea Stancu: Deci, ai contractu' ăla de mandat a lu'... nen-tu Soare care expiră... În cât dracu' expiră? Durata contractului... e pe patru ani şi expiră la unu.. întâi 2012. 2008, 2009, 2010, 2011. Deci, acest contract de mandat poate fi... prelungit în condiţiile în care are aprobarea lu' A.G.A. Că nu pot să...

Costin Sorin Iulian: Şi ce, e o pro, e o problemă asta?

Gheorghe Bunea Stancu: Păi nu, mă, nu e o problemă, dar io ţi-am spus cum stăm!

Costin Sorin Iulian: Aha, aha!

Gheorghe Bunea Stancu: Având în vedere că la întâi nu mai este, vedeţi în procesu' ăla verbal ce-i de făcut acolo şi prelungiţi!...

Costin Sorin Iulian: Da, da. Da, mă, da, da, da, normal! Da' n-a spus, da' trebuia să vedem, că ăla... A, lasă, lasă că ne ocupăm şi o rezolvăm! Bineînţeles.

Gheorghe Bunea Stancu: Şi prelungeşte-l pe un an! Da?

Costin Sorin Iulian: Poftim? Da, da.

Gheorghe Bunea Stancu: Prelungeşti pe un an şi dup-aia mai vorbim! Da?

Costin Sorin Iulian: Da. Bine, bine!

Gheorghe Bunea Stancu: Hai, pa!

Costin Sorin Iulian: Hai, pa, pa!”

 

Citit 3064 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 20:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.