Adepţii METODEI „ACCIDENTUL” se perfecţionează/ Falşi avocaţi şi funcţionari, implicaţi în ÎNŞELĂCIUNI

Adepţii METODEI „ACCIDENTUL” se perfecţionează/ Falşi avocaţi şi funcţionari, implicaţi în ÎNŞELĂCIUNI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scenariile prin care escrocii încearcă să scoată bani cu poveşti lacrimogene, împănate cu conotaţii penale, nu cunosc nicio limită. Pe măsură ce unii infractori, puţini ce-i drept, sunt prinşi, cei care reuşesc să rămână în umbră îşi îmbunătăţesc continuu strategiile, pentru a nu le lăsa potenţialelor victime nicio şansă de a-i demasca şi de a evita virarea sumelor de bani „necesare” rezolvării unor aşa-zise probleme juridice.

O poveste, în care s-au împletit un accident extrem de grav, un avocat din Bucureşti, mai multe secţii de poliţie şi Direcţia de Finanţe Galaţi, i-a adus în pragul infarctului pe doi pensionari din Galaţi, trecuţi de 70 de ani. Constantin şi Teodora Prodan au fost zilele trecute ţinta unei reţele de indivizi chitiţi să-i stoarcă de bani prin şantaj emoţional. Mesajul a venit pe telefonul fix, în seara zilei de 22 septembrie 2014.

„La telefon a răspuns soţia mea. Persoana respectivă i-a spus că fiul nostru, Prodan Laurenţiu, domiciliat în Bucureşti, a suferit un grav accident cu maşina, care s-a soldat cu rănirea acestuia, respectiv fractură de mandibulă şi fracturi la ambele picioare, fiind internat de urgenţă la Spitalul Floreasca, iar soţia lui stând pe scaunul din dreapta şi nepurtând centura de siguranţă, s-a accidentat şi ea foarte grav, fiind în comă”, ne-a explicat Constantin Prodan.

Până să apuce femeia în vârstă de 72 de ani să realizeze ce îi spunea, necunoscutul de la celălalt capăt al firului a plusat, introducând în poveste şi o a treia victimă. „Feciorul meu, ajungând la o trecere de pietoni şi făcându-i-se rău, ar fi accidentat grav un copil care traversa neregulamentar pe culoarea verde a semaforului”, relatează gălăţeanul.

Pentru ca povestea să fie completă, necunoscutul binevoitor a adus în discuţie faptul că ancheta fusese preluată de Secţia 18 Poliţie din Bucureşti, care luase deja legătura cu Secţia 4 de la Galaţi. Pentru ca bătrâna să fie convinsă că oamenii legii există şi cercetează foarte serios nenorocirea provocată de fiul ei, un alt necunoscut, care s-a recomandat ofiţer de la Bucureşti, a vorbit cu ea la telefon, susţinând versiunea primului interlocutor.

Insistenţa l-a salvat

În pragul unui stop cardiac, Teodora Prodan şi-a chemat soţul, care a intuit că la mijloc ar putea fi vorba de o escrocherie. A pus mâna pe receptor, iar necunoscutul de la capătul firului s-a recomandat a fi avocatul Dragoş Iulian, de la Baroul Bucureşti, angajat de fiul rănit să îi reprezinte interesele.

„Acest avocat mi-a spus că este la spital lângă fiul meu şi m-a pus în legătură cu acesta la telefon. Feciorul vorbea foarte greu, rugându-mă să vin de urgenţă la Bucureşti, căci îi este rău şi se teme să nu fie arestat. Nu aveam cu ce să ajung în seara aia şi i-am spus că voi veni a doua zi, cu primul tren. Falsul avocat mi-a spus că mama copilului accidentat cere 6.000 de lei pentru a achita operaţia. Eu i-am spus că nu aveam aceşti bani, dar că ne vom împrumuta, urmând să îi aduc eu la Bucureşti. Avocatul mi-a spus atunci că poate interveni la Direcţia de Finanţe Galaţi, urmând ca un reprezentant al acesteia să vină la noi în acea seară şi să ia măcar o parte din bani, respectiv 3.000 de lei”, susţine Constantin Prodan, pe care numai stăruinţa l-a salvat de la a cădea pradă escrocheriei până la capăt. Omul i-a cerut un număr de telefon „avocatului”, la care să îl poată contacta, moment în care escrocul a cedat şi a întrerupt de bună voie convorbirea.

Veştile proaste nu se dau la telefon

Gălăţeanul, care se poate considera norocos că nu a picat în capcană, a sesizat deja autorităţile, având ceva speranţe că poate plângerea sa va ajuta, cândva, la prinderea escrocilor care pot folosi oricând acest scenariu pentru a-i fraieri pe alţi vârstnici.

Poliţiştii îşi menţin avertismentele la adresa populaţiei cu privire la astfel de telefoane, avertizând ca datele personale, adresele de domiciliu, numerele de conturi bancare sau sumele de bani să nu le fie date necunoscuţilor. Mai mult, veştile fie ele oricât de proaste, nu sunt date de poliţişti, medici, avocaţi sau alţi funcţionari prin telefon.

Citit 4666 ori Ultima modificare Miercuri, 08 Octombrie 2014 09:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.