Instanţele din Galaţi, sărăcite

Instanţele din Galaţi, sărăcite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Nu mai sunt nici bani pentru copertele dosarelor, curăţenie, hârtie, pixuri, plicuri, asigurări obligatorii pentru maşinile instituţiei, traduceri, pregătire profesională, protecţia muncii, expertize, publicaţii şi materiale publicitare * Plata serviciilor poştale ar urma să fie făcută direct de Ministerul Justiţiei *

În condiţiile în care mai multe instanţe din ţară se plâng de lipsa banilor pentru trimiterea citaţiilor, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) s-a hotărât să încheie un nou contract cu Poşta Română pentru prestarea de servicii poştale care va conduce la fluidizarea actului de justiţie, prin transferul acestei responsabilităţi direct ministerului.

Astfel, în viitor, plata serviciilor poştale nu va mai greva asupra instanţelor, ci va fi făcută centralizat, de către MJLC. Această măsură este menită să elimine blocajele în comunicarea actelor de procedură, determinate de dificultăţile de plată a acestor servicii la nivelul unor instanţe, printre care şi Galaţiul.

În plus, s-a discutat despre posibilitatea înfiinţării unor puncte poştale în cadrul instanţelor cu volum mare de activitate. Astfel, prin aceste oficii, vor fi puse la dispoziţia cetăţenilor timbrele judiciare şi fiscale necesare, ceea ce va elimina întârzieri nedorite în actul de justiţie.

Discuţiile vor continua la nivel de specialişti, urmând ca noul contract, care va înlocui un protocol încheiat în 1998, să fie semnat la începutul săptămânii viitoare.

Situaţia gălăţenilor e dificilă

La Tribunalul şi Judecătoria Galaţi, finanţarea lipseşte cu desăvârşire în mai multe domenii. De exemplu, nu mai sunt bani pentru curăţenie, hârtie, pixuri, plicuri, asigurări obligatorii pentru maşinile instituţiei, traduceri, pregătire profesională, protecţia muncii, expertize, publicaţii şi materiale publicitare etc.

„Deja avem înregistrate primele dosare fără coperte. Dosarele le asigură instanţa, dar, cum noi nu mai avem bani, legăm doar foile primite de la justiţiabili. Grefierii au primit hârtie, dar foarte puţină. Circa 150 de coli de persoană, ceea ce reprezintă foarte puţin”, ne-au spus domnul Robert Florea, purtătorul de cuvânt de la Judecătoria Galaţi.

Doamna Carmen Sandu, preşedinta Tribunalului Galaţi ne asigura la sfârşitul lunii aprilie că citaţiile vor mai putea fi trimise pe banii instituţiei cel mult şase luni. Dacă MJ-ul va încheia totuşi contractul cu Poşta Română, atunci măcar citaţiile vor putea ajunge la justiţiabilii gălăţeni. Restul actului de justiţie  se va desfăşura însă legat la ochi şi cu mâinile în buzunarele goale…

Citit 916 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.