Dreptul la apărare, în pericol

Dreptul la apărare, în pericol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Avocaţii ar putea renunţa la munca din oficiu *

Dreptul la apărare din oficiu şi asistenţa judiciară gratuită în instanţele gălăţene sunt în pericol. Sunt toate şansele ca avocaţii să nu mai asigure oficiile şi să renunţe la serviciul de asistenţă judiciară acordat persoanelor care nu îşi permit onorariul unui avocat din propriul buzunar. Motivele sunt, şi de această dată, lipsa banilor şi hotărârile Executivului adoptate invocându-se situaţia economică delicată pe care România o traversează.

După cum ne-a explicat decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă (foto), Ministerul Justiţiei intenţionează să păstreze plafonul de plată pentru apărătorii din oficiu fără să ia în considerare şi serviciul de asistenţă judiciară. Mai mult, potrivit spuselor acestuia, şi în ce priveşte plata pentru apărările din oficiu aceasta nu se face la timp, întârzierile măsurându-se cu lunile.

"Aşteptăm ca această problemă să se rezolve în cadrul unor negocieri care vor avea loc la Bucureşti între reprezentanţi ai   Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR) şi Ministerul Justiţiei. Dacă nici aceste discuţii nu vor debloca situaţia, ne vom vedea nevoiţi să protestăm sau să luăm o decizie similară cu cea adoptată de către colegii de la Cluj, care au decis deja să nu mai asigure apărările din oficiu începând cu 1 iunie”, ne-a spus decanul Baroului Galaţi.

Acesta a continuat spunând că, oricum, întârzieri la plata avocaţilor care fac apărări din oficiu au existat mai tot timpul, însă decizia de a diminua fondurile din care se fac plăţile către avocaţi este una absurdă şi care poate duce la o situaţie gravă şi fără precedent.

Important de precizat este şi traseul acestor bani, din visteria statului şi până în buzunarele avocaţilor. Fondurile sunt atribuite de către Ministerul Justiţiei instanţelor de judecată. De aici, teoretic vorbind, sumele ar trebui distribuite apărătorilor în funcţie de serviciile prestate de fiecare în parte în funcţie de borderourile pe care le încheie cei din conducerea Baroului.

Una peste alta, trebuie spus însă că apărările din oficiu nu reprezintă o importantă sursă de venit pentru toţi avocaţii. De astfel de cazuri se ocupă, de regulă, stagiarii sau tinerii avocaţi, iar banii primiţi pentru fiecare caz în parte nu reprezintă decât o completare a veniturilor lor.

Mulţi sau puţini, prin aceşti bani se asigură până la urmă respectarea drepturilor justiţiabililor, iar neasigurarea apărărilor din oficiu ar putea duce la grave încălcări ale legilor ţării.

Citit 833 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.