Copiii scăpaţi din mână, pericol public

Copiii scăpaţi din mână, pericol public
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Topul şcolilor de unde provin elevii infractori

Cum sunt cazuri numeroase de copii care nu pleacă de acasă pentru prima oară, autorităţile caută soluţii. Încearcă să afle cum pot stopa astfel de fenomene.

Aşa s-a întâmplat şi luni, la Clubul Poliţiştilor, unde şeful IJP Galaţi, inspector Fănel Aramă, a deschis discuţiile la care au participat reprezentanţi din toate zonele: Poliţia de Frontieră, Jandarmeria, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia pentru Protecţia Copilului, Centrul Regional Împotriva Traficului de Persoane şi Autoritatea Teritorială  de Ordine Publică Galaţi. 

Dincolo de aceste discuţii, comandantul IPJ Galaţi, Fănel Aramă, a vrut să tragă şi un alt semnal de alarmă: infracţionalitatea juvenilă,  ca şi  dispariţiile minorilor, este cauzată tot de lipsa de supraveghere a acestora.

Potrivit unui raport prezentat de şeful IPJ, în primele cinci luni ale acestui an au fost înregistrate infracţiuni în care au fost implicaţi 199 de minori, cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani (care răspund penal pentru faptele lor).

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat 48 de infracţiuni în care autorii au fost minori, în acest an, numărul acestora este de 59 infracţiuni. Din acestea, 55 de infracţiuni au ca autori elevi de şcoală!

Cele mai grave infracţiuni înregistrate în baza de date a inspectoratului Galaţi: un omor – pe 22 aprilie, un bărbat fără locuinţă, în vârstă de 59 de ani, a fost ucis în bătaie de doi elevi, fiecare în vârstă de 17 ani, de la Liceul  Sportiv şi Liceul de Marină; o tentativă de omor – pe 2 februarie, un tânăr de 16 ani, din Pechea, şi-a înjunghiat în burtă un consătean; o tâlhărie soldată cu moartea victimei – petrecută pe 15 februarie, când doi tineri de câte 17 ani au intrat în casă, peste un vârstnic, l-au tâlhărit şi l-au lovit, acesta decedând ulterior.

Şeful Biroului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, comisar Ştefan Căpătan a completat lista neagră: unul din autorii jafului armat de la casa de schimb valutar este elev în clasa a XII-a la Liceul cu Program Sportiv, iar în cazul atacului armat din Micro 20, există alţi trei-patru minori implicaţi.

Reprezentanţii IPJ Galaţi au prezentat şi un „top” al instituţiilor de învăţământ de unde provin elevii-infractori: Liceul de Marină, Liceul cu Program Sportiv, colegiile „Paul Dimo”, „Dumitru Moţoc”, „Gh. Asachi”, „Emil Racoviţă”, Liceul de Artă „D. Cuclin” din Galaţi şi Şcoala de Arte şi Meserii „Ion Petrovici” şi Şcoala Gimnazială nr. 2, ambele din Tecuci.  Cadrele didactice de la aceste şcoli ar trebui să aibă şi ele un cuvânt de spus.     

Explicaţie foto: Luni, 25 mai, reprezentanţii instituţiilor locale au discutat despre dispariţiile minorilor şi infracţionalitatea juvenilă

Citit 931 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.