Judecătoriile: Tâlharii nu sunt un pericol!

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Tâlhar alergat de o karatistă *

Seară de mai, ora 18,30. Pe strada 1 Decembrie 1918 din Galaţi e linişte şi pace, cel puţin aşa pare. O mamă, Nina C. îşi poartă, la fel, liniştită, pruncul în braţe. Deodată, ca din senin, e trăsnită de violenţa cu care un individ, apărut parcă de nicăieri, îi smulge lănţişorul de aur de la gât. Normal, a acuzat din plin şocul.

Preocupată de copilul său, nici nu observase că în spatele său era cumnata sa, care, din fericire, văzuse scena cu tâlhăria. Cumnata, karatistă, n-a stat pe gânduri şi a alergat  după tâlhar, strigând şi cerând ajutorul cetăţenilor. L-a ajuns pe individ în scara unui bloc şi, cu ajutorul unor martori săritori, l-a prins şi imobilizat. Acesta dăduse drumul din mână lănţişorului (avea 12 grame şi valora 1.000 de lei). A venit Poliţia şi gata.  Urmează, după judecată, ca individul să-şi primească şi pedeapsa.

Una la Parchet, alta la Judecătorie

La Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi s-a dispus, în ziua de 20 mai a.c., punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Manolache Ioan pentru comiterea infracţiunilor de tâlhărie şi furt calificat. Despre el era vorba.

Că a mai şi furat din tejghea,  în ziua de 2 aprilie 2009, în timp ce se afla în barul „Palaloga” din Galaţi, profitând de neatenţia barmaniţei, suma de 300 de lei. Urmărirea penală pentru furt calificat începuse împotriva lui M.I., în ziua de 6 mai a.c.

La Parchetul local Galaţi, prin ordonanţa procurorului, cele două dosare au fost conexate. În acelaşi timp, procurorii au cerut prin referat către instanţă luarea măsurii arestării preventive.

La instanţă (Judecătoria Galaţi) nu s-a admis propunerea de arestare preventivă pe motiv că individul în cauză nu e periculos, că  are 11 clase de şcoală, că ar lucra pe raza municipiului Galaţi, că e în concediu de odihnă, că e tânăr, că n-are antecedente penale.

În schimb, instanţa a considerat că măsura arestării preventive propusă de procurori trebuie înlocuită cu aceea a obligării de a nu părăsi localitatea, de a se prezenta la Poliţie şi la instanţă, de a nu purta nici un fel de armă.

„Consemnat” chiar pe teatrul de operaţiuni!

Împotriva încheierii de şedinţă din instanţă, după cum ne-a declarat procurorul Liliana Constanda, Parchetul a declarat recurs. În primul rând pe considerentul că M.I. prezintă realmente un pericol pentru ordinea publică din moment ce, în plină zi, pe stradă, într-un loc public deci, profitând de neputinţa părţii vătămate de a se apăra (avea un copil mic în braţe), a atacat.

Aşadar, procurorii nu sunt de acord cu… (ne)luarea măsurii arestării, iar măsura obligării lui M.I. să nu părăsească Galaţiul nu se justifică din moment ce domiciliul acestuia este în Costache Negri. Obligându-l să rămână în Galaţi i se dă într-un fel apă la moară, reşedinţa de judeţ fiind, de fapt, spaţiul în care acesta îşi făcea mendrele. Fură şi tâlhăreşte, că are pe cine.

Interogat, M.I. nu şi-a recunoscut iniţial faptele.  A recunoscut apoi că a furat pentru că n-avea din ce trăi (păi dacă lucra de ce n-avea?…); a recunoscut că a tâlhărit pentru a face rost de bani cu care să acopere paguba făcută la bar.

Incredibilă justificare. Iată însă că în instanţă a ţinut. Asta în condiţiile în care infracţiunile de tâlhărie, de exemplu, sunt în top, cel puţin în această perioadă.

Comentariile sunt de prisos. Acum se aşteaptă fixarea unui termen pentru recursul declarat de procurori şi, evident, hotărârea instanţei de recurs cu privire la necesitatea luării măsurii arestării preventive. Dacă, între timp, Manolache nu schimbă!… teatrul de operaţiuni.

Citit 986 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.